Kaunas stebina Lietuvą: jie pasiryžo griauti senus daugiabučius

Ne atnaujinti, o griauti. Tokį sumanymą subrandino miesto valdžia, sumaniusi nugriauti Želvos gatvėje stovintį 26 butų avarinės būklės namą. Jo vietoje turėtų iškilti naujas, didesnis gyvenamasis pastatas, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

May 6, 2014, 4:03 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:26 AM

Visas Žaliakalnio rajone Želvos gatvės 12-uoju numeriu pažymėtas namas ir žemės sklypas aplink jį priklauso Kauno savivaldybei. Varginguose butuose lig šiol glaudėsi socialiai remtinos šeimos.

Daugumai šio namo gyventojų jau pasiūlytas naujas būstas, užimti liko tik trys butai.

„Labai laukiu naujo buto“, – neslėpė džiaugsmo prieš 12 metų šiame pastate apsigyvenusi kaunietė, auginanti keturias atžalas.

Ant galvos krito tinkas

Sprendimas griauti apgailėtinos būklės namą – gera galimybė moteriai su vaikais ištrūkti iš šios buveinės, kurioje žiemą žmonės kalena dantimis ir negali naudotis daugeliui įprastais buities patogumais.

Miesto savivaldybės atstovai jai siūlė kelis būstus, tačiau jie buvo dar baisesni negu esamas, o naujo buto laukiančių daugiavaikių šeimų sąraše šie gyventojai įrašyti tik ties 41-uoju numeriu.

Prieš porą metų moters vaikui ant galvos nuo lubų buvo nukritęs tinko gabalas, teko kreiptis pagalbos į medikus.

„Prie namo atvykę keli Seimo nariai net bijojo įžengti į vidų“, – tikino kaunietė. Parlamentarai kalbėjo esą žmonės tokiomis sąlygomis negali gyventi, tačiau nuo to laiko niekas nepasikeitė. Tik šią savaitę kaunietei sužibo viltis pagerinti gyvenimo sąlygas.

Įžvelgia rimtų kliūčių

Kitąpus gatvės nuosavame name įsikūręs automobilių meistras Alvydas Talubinskas pasakojo, kad griauti pasmerktame name regėjęs visokių vaizdų, jo gyventojai ne tik rengdavo triukšmingus suėjimus, bet ir sukėlė net kelis gaisrus. Itin stipriai ugnis statinį nuniokojo žiemą prieš porą metų.

Daugiau kaip 30 metų šioje vietoje gyvenantis kaunietis neprieštarauja idėjai griauti pasenusius namus ir jų vietoje statyti naujus daugiabučius, tačiau abejoja, ar šįkart pasirinkta tinkama vieta.

„Įrengti pamatus dideliam namui šioje vietoje bus labai sunku, nes visai netoli žemės paviršiaus yra birus smėlis“, – kalbėjo A.Talubinskas. Greta namo patiesta gausybė komunikacijų, kurias tektų perkelti į kitą vietą.

Vyriškis neįsivaizduoja, kur sutilptų naujųjų namo gyventojų automobiliai, nes gatvėje labai mažai vietos.

Jo nuomone, galbūt reikėtų griauti ir greta esantį labai panašų daugiabutį, nes tuomet susidarytų didesnė erdvė ir atsirastų daugiau laisvės projektuotojams. Tačiau dalis butų šiame name privatizuoti ir reikėtų juos išpirkti iš savininkų.

Nugriaus visą kvartalą?

Kauno meras Andrius Kupčinskas tvirtino, kad dar šiemet tikimasi parengti naują detalųjį planą aplink griautiną namą Želvos gatvėje, o tuo pačiu metu bus ieškoma investuotojų. Griovimo darbai galėtų prasidėti kitąmet.

„Dabar sunku pasakyti, kokią bendradarbiavimo formą pasirinksime“, – svarstė miesto meras. Įvairias galimybes pasiūlys specialiai suburta darbo grupė.

Mero nuomone, nugriauto statinio vietoje turėtų iškilti šiuolaikiškas pastatas. Pardavus jame įrengtus butus, investicijos turėtų atsipirkti. Socialinius būstus investuotojas turėtų pastatyti kitoje vietoje.

„Šis namas taps bandomuoju projektu. Ištirsime visus teisinius aspektus, investuotojų susidomėjimą tokiomis galimybėmis“, – kalbėjo A.Kupčinskas, kuris vienas pirmųjų pasiūlė idėją senus daugiabučius griauti ir jų vietoje statyti naujus namus.

Jeigu darbas vyks sklandžiai, miesto valdžia tokiu pačiu būdu ketina atnaujinti visą miesto kvartalą.

A.Kupčinskas patvirtino, kad pirmiausia akys krypsta į Gričiupio seniūnijoje esantį kvartalą šalia VI forto. Jame gyvenamieji namai iškilo daugiau kaip prieš 50 metų, itin prastos būklės ir nepakliūna į kultūros paveldo sąrašą. Šioje miesto teritorijoje galima suskaičiuoti apie 50 tokių daugiabučių.

Sunku bus įtikinti

Virginija Sakalauskienė, Gričiupio seniūnės pavaduotoja:

„Minimame kvartale gyvena daug vyresnio amžiaus žmonių, todėl jiems būtų sunku išsikraustyti gyventi į kitą vietą. Kai kurie kauniečiai šiuose pastatuose įsikūrė vos tik juos pastačius 1962-aisiais ir labai glaudžiai susigyvenę su aplinka.

Gričiupio seniūnijoje statoma labai mažai naujų daugiabučių, todėl tikrai būtų smagu, jeigu atsirastų daugiau šiuolaikiškų gyvenamųjų būstų. Senuosius namus būtina atnaujinti, tačiau garbaus amžiaus gyventojai nepritaria ir tokiai iniciatyvai, mat jiems tai ekonomiškai nenaudinga.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.