Kur nesuklysti renovuojant būstą?

Vienu laipsniu didesnė nei reikia šiluma jūsų bute metines energijos sąnaudas padidina 5 procentais. O jei šilčiau dviem ir daugiau laipsnių? Aritmetika paprasta. Aišku kaip dukart du: sumažinti energijos sąnaudas gali padėti šildymo sistemos renovacija. Tačiau baigus darbus ne visada rezultatai būna tokie, kokių tikėtasi. Kaip aiškina žinovai, nepakanka perprojektuoti ir pakeisti šildymo sistemą – reikia ir kvalifikuotų žmonių, gebančių ją tinkamu metu tinkamai sureguliuoti. Tačiau šiandien – rimtas iššūkis jų rasti.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

May 16, 2014, 3:11 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:59 PM

„Nieko iš to nebus, jei atliksite pačius moderniausius šildymo sistemos pakeitimo darbus, o prižiūrėtojas bus baigęs vos savaitės kursus. Tačiau negalime pasirinkti kvalifikuoto, gebančio analizuoti ir teikti pasiūlymus specialisto. Tokių nėra. Aklavietė“, – sako Būsto rūmų prezidentas Juozas Antanaitis.

Tarptautinės kompanijos „TA Hydronics“ direktorius Liutauras Rimkūnas netinkamą šildymo sistemos priežiūrą įvardija viena pagrindinių priežasčių, dėl ko renovacijos rezultatai nebūna tokie, kokių tikimasi.

„Sistema turi būti sureguliuota ir nustatyta taip, kaip numatyta projektuose. Tinkamai sureguliuotas turi būti kiekvienas vožtuvas“, - teigia L.Rimkūnas.

Anot J.Antanaičio, šildymo sistemos sutvarkymas – vienas pagrindinių dalykų, kuris leis tikėtis, kad sąskaitos už šildymą sumažės. „Ne už šildymą mokame brangiai, o per daug šilumos suvartojame dėl neteisingo šildymo sistemų reguliavimo“, - sako J.Antanaitis.

Kad norint šilto būsto nepakanka jį apvilkti naujais marškiniais, akcentuoja Vilniaus Gedimino technikos universiteto lektorius Romanas Savickas. Anot jo, tam, kad pastatas būtų šiltas, reikia ne tik apšildyti pastatą, bet tinkamai sutvarkyti vidaus šildymo ir kašto vandens sistemas.

Būsto rūmų prezidentas sako, kad šiandien, kalbant apie būsto renovaciją, dažnai užmirštama šildymo sistema – vis akcentuojamas modernizavimo procesas pastato išorėje.

„Ruošiant investicinius projektus reikia perskaičiuoti šildymo sistemos parametrus. Todėl teisingiausia būtų renovuoti namo išorę ir po to, atsižvelgiant į naujas pastato charakteristikas, perprojektuoti šildymo sistemą“, - pataria J.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.