Šokiruota jauna šeima atskleidė, kaip bandė išsinuomoti būstą

Didmiestyje besinuomojantis būstą studentas ne naujiena. Tokių nuomininkų trindami rankomis laukia šeimininkai, tačiau to nepasakysi apie jaunas šeimas su atžalomis. Jie neretai patiria kur kas daugiau sunkumų ieškodami būsto ir kartais sulaukia net priešiškos reakcijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

2014-06-11 10:49, atnaujinta 2018-02-12 23:43

Prieš mažiau nei metus pagimdžiusi dukrytę, jurbarkietė M. Z. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) net neįtarė, kad būsto paieškoms prireiks tiek daug laiko ir jėgų. Jauna moteris su savo vyru ir dukrele būsto ieškojo net tris mėnesius, kol pagaliau pavyko išsinuomoti dviejų kambarių būstą viename Kauno rajonų.

Keitė ne vieną būstą

Studijų metais Kaune jurbarkietė pakeitė ne vieną būstą dėl įvairių priežasčių: nuomos sutarčių galiojimo, persikėlimo į patogesnę vietą, kainų skirtumų ir pan. O praėjusių metų pradžioje mergina išsikraustė gyventi į Klaipėdą atlikti medicinos darbuotojos praktiką vienoje Klaipėdos ligoninių.

Pasibaigus profesinei praktikai ji turėjo galimybę įsidarbinti toje pačioje darbo vietoje, tad nusprendė likti uostamiestyje. Tačiau butų paieška skelbimų puslapiuose užtruko, nes nepavyko rasti tvarkingo buto už optimalią kainą.

Galiausiai išklausius pažįstamų žmonių rekomendacijas merginai pavyko išsinuomoti butą, tačiau vos po savaitės buto savininkė pareikalavo išsikraustyti.

„Paskambinusi buto savininkė liepė man išsikraustyti dėl namuose laikomo šuns. Greičiausiai tai tebuvo pretekstas, nes apie augintinį buvau pranešusi prieš įsikraustydama. Būsto šeimininkė buvo įsiutusi ir pareikalavo iš buto išsikraustyti iki savaitės pabaigos, o šunį iškeldinti tučtuojau“, – kalbėjo pašnekovė.

Mergina šeimininkei nuomos mokestį buvo sumokėjusi už du mėnesius, tačiau ši karščiavosi ir kategoriškai atsisakė jį grąžinti.

„Nusprendžiau pasikviesti savo vaikiną, gyvenantį Kaune, man pagelbėti ir susitarti su buto šeimininke. Vos tik jis atvyko, buto savininkė iškart tapo daug malonesnė ir sutiko grąžinti dalį pinigų. Išsikrausčiusi neturėjau kur dėtis, laimei, bendradarbė pasiūlė apsistoti pas ją“, – sakė jauna moteris.

Būstui susirasti prireikė trijų mėnesių

Praėjusių metų viduryje ji pastojo ir nusprendė grįžti į Kauną gyventi kartu su savo vaikinu. Tuomet ir vėl prasidėjo varginančios būsto paieškos: per tris mėnesius mergina kreipėsi net į šešiasdešimt skirtingų nuomotojų, tačiau iš jų aprodyti patalpas sutiko tik dešimt.

„Apie dvidešimt mus dominančių butų buvo išnuomoti, o trečdalis nuomotojų nesutiko net aprodyti buto dėl to, kad esame jauna šeima. Dėl tokio nuomotojų atsakymo buvau apstulbusi. Visada maniau, jog nuomotojai skeptiškai vertina studentus dėl nuolatinių vakarėlių rengimo ar netvarkos. Tačiau situacija pasirodė visiškai kitokia, nei aš įsivaizdavau“, – pasakojo moteris.

Pagaliau po trijų mėnesių nesėkmingų paieškų porai pavyko išsinuomoti dviejų kambarių butą Dainavos mikrorajone.

Pasirinkti studentą – kur kas parankiau

Anot nekilnojamojo turto bendrovėss „Ober-Haus“ Kauno filialio vadovo Sauliaus Umbraso, nuomotojai dažnai atsisako išnuomoti būstus jaunoms šeimoms, nes pasitaiko situacijų, kai jos tampa nemokios.

„Retkarčiais mūsų įmonei skambina klientai ir skundžiasi, kad jiems, kaip jaunai šeimai, sunku išsinuomoti nekilnojamąjį turtą. Neigiama nuomotojų nuomonė į jaunas šeimas vyrauja dėl to, kad mažamečius vaikus ir jų gyvenamąją vietą gina įstatymai.

Jei jauna šeima yra nemoki, jos, kaip nuomininkės, iškraustymas tampa gana sudėtingu ir ilgu procesu, pasitaiko atvejų, kai bylos iškėlimas užtrunka iki 3 mėnesių“, – sakė S.Umbrasas.

Pasak pašnekovo, studentai kur kas parankesnis ir patrauklesnis pasirinkimas nuomotojui, nes jų atsakomybę galima lengviau sukontroliuoti pasirašius griežtesnes nuomos sutartis, o studentų finansinį stabilumą užtikrina tėvai.

Jaunai šeimai kur kas sunkiau rasti būstą nuomoti būna rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais. Tuo metu nuomos rinkos kainos gerokai pakyla, nes tokiu laikotarpiu apie 70 proc. turto savininkų tikisi išnuomoti butą studentams.

„Užsieniečiai studentai taip pat yra patrauklus kąsnelis būsto nuomotojams. Paprastai tokie studentai į didmiesčius atvyksta prieš pat mokslo metų pradžią, jie pasirengę sumokėti kur kas didesnes sumas negu lietuviai, ypač centre ir senamiestyje.

Be to, studentai iš užsienio dažnai yra patikimesni, nes iš jų galima prašyti 4 mėnesių ar pusės metų nuomos užstato. Lietuviai studentai dažniausiai sutinka mokėti tik dviejų mėnesių užstatą“, – informacija dalijosi „Ober-Haus“ Kauno padalinio vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.