Kur dėti vaikus: net atnaujinus darželius daug jų liks už borto

Šiais metais Vilniaus mieste atliekama nemažai švietimo įstaigų remonto ir rekonstrukcijos darbų – tobulinamos 65 mokyklos ir darželiai. Vieni didžiausių statybų ar atnaujinimo objektų –  Santariškėse statomas naujas darželis ir rekonstruojama į naujas patalpas persikėlusi Šolomo Aleichemo ORT gimnazija.

Viena didžiausių problemų Vilniuje – darželių trūkumas – išlieka, nes po atliktų darbų už švietimo įstaigų durų vis dar liks apie 700 – 800 darželinukų.<br>V.Balkūno nuotr.
Viena didžiausių problemų Vilniuje – darželių trūkumas – išlieka, nes po atliktų darbų už švietimo įstaigų durų vis dar liks apie 700 – 800 darželinukų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

2014-07-24 11:56, atnaujinta 2018-02-11 18:36

Tačiau viena didžiausių problemų Vilniuje – darželių trūkumas – išlieka, nes po atliktų darbų už švietimo įstaigų durų vis dar liks apie 700 – 800 darželinukų.

Per 20 metų – antras naujas darželis

Per pastaruosius dvidešimt metų Vilniaus mieste statomas Santariškių lopšelis-darželis tik antrasis naujai atidarytas darželis. Kiek tolėliau nuo Santariškių klinikų besikurianti švietimo įstaiga planuojama atidaryti anksčiau, lapkričio ar gruodžio mėnesiais, ir čia bus priimta 220 vaikų.

Remontuojamų objektų statybvietes aplankęs Vilniaus meras Atrūras Zuokas su projektuotojais kalbėjo, jog lapkritį į darželį bus atvežami baldai, o gruodžio pirmoji gali būti reali atidarymo data.

Kiti atnaujinami objektai: būsima Šolomo Aleichemo ORT gimnazija, įsikurianti Mstislavo Dobužinskio mokykloje Žvėryne, remontuojama Senvagės gimnazija bei buvusios Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos patalpos Justiniškėse, kurios bus pertvarkomos į 220 vietų darželį.

„Nors šiuo metu sukūrėme 3000 laisvų vietų darželiuose, o iki metų galų planuojame šį skaičių dar padidinti, apie 700–800 vaikučių dar teks laukti eilėse“, – sakė A.Zuokas.

Daugybė laukiančiųjų – lopšelinukų tėvai

Nors paprastai tėvai į darželius leidžia savo vaikus jau sulaukusius dvejų ar trejų metų amžiaus, šiuo metu pastebimos spūstys dėl vietos lopšeliuose, nes tėvai atveda vienų ar pusantrų metų amžiaus vaikus. Tokia tendencija suprantama, nes antraisiais tėvystės ar motinystės atostogų metais jos yra mokamos tik 40 procentų, todėl tėvai ruošiasi anksčiau grįžti į darbus.

„Jei aš būčiau tėvas, pasitaręs namuose su žmona, neskubėčiau grįžti į darbą dar nesibaigus tėvystės atostogoms. Mano nuomone, vaikas iki dvejų metų amžiaus turėtų augti namuose su savo šeima“, – svarstė meras. Tačiau ką daryti tėvams, pasibaigus jų tėvystės ar motinystės atostogoms nerandantiems vietos savo vaikui valstybiniuose darželiuose? Vilniaus mero teigimu, tokioms šeimoms lieka kelios išeitys: ieškoti vietos privačiame darželyje, prašyti, kad seneliai prižiūrėtų anūkus namuose, ar su kaimynystėje gyvenančiomis mamomis tarpusavyje keistis ir prižiūrėti tris ar keturis mažylius vienu metu.

Sporto salės darželiuose naikinamos

Vilniaus savivaldybė, mėgindama atrasti daugiau vietos jau veikiančiuose darželiuose, ruošiasi naikinti sporto sales ar kitokiems užsiėmimams skirtas vietas. Mero teigimu, dėl tokių sprendimų neturėtų nukentėti vaikų fizinis lavinimas, nes užsiimti sportu galima ir aktų salėse. „Kai nebuvo tokio didelio vietų darželiuose stygiaus, įstaigų administracijos įkūrė įvairių užsiėmimų erdves: seklyčias, botanikos sodus ar muziejus, tačiau šiuo metu, kai darželiai perpildyti, tokias erdves turime keisti“, – kalbėjo A.Zuokas.

Stengdamasi atrasti daugiau vietų priešmokyklinio amžiaus vaikams, Vilniaus miesto savivaldybė šiuo metu perkelia tokio amžiaus vaikų grupes į 18 mokyklų. Pasak savivaldybės atstovų, tikimasi, jog ilgainiui visose miesto mokyklose bus sukurtos erdvės priešmokyklinio amžiaus darželinukams.

Siūlo kreiptis į Seimą

Visiems statomiems ar atnaujinamiems objektams skirta 26 mln. litų. Didžiąją šios sumos dalį skyrė Vilniaus savivaldybė, taip pat Švietimo ir mokslo ministerija, Aplinkos apsaugos ministerija bei privatūs rėmėjai. Nors jau skirta nemažai lėšų, jų vis tiek trūksta darželių statyboms bei mokyklų renovacijoms. Dėl lėšų stygiaus meras visiems suinteresuotiems vilniečiams bei kitų savivaldybių gyventojams, dirbantiems sostinėje ir į darželius ar mokyklas atvežantiems savo vaikus, patarė griežtais laiškais kreiptis į Seimą.

„Praėjusiais metais Vilniaus gyventojų privalomojo pajamų mokesčio suma siekė 2 mlrd. litų, tačiau iš jų savivaldybei grąžinta tik 19 procentų, t.y., 360 mln. litų. Todėl šiuo metu gyventojai turi progą išdėstyti savo reikalavimus, prieš Seimui planuojant valstybės ir drauge Vilniaus biudžetą“, – siūlė A.Zuokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.