Namų su šiurpia praeitimi niekas neperka. Tokių būstų penketukas

Nicole Brown Simpson būstas

Kedžiai už namą Klonio gatvėje Garliavoje tikisi gauti 449 900 litų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kedžiai už namą Klonio gatvėje Garliavoje tikisi gauti 449 900 litų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-21 10:40, atnaujinta 2018-01-30 05:58

Nicole Brown Simpson būstas

Orentalas Jamesas (O.J.) Simpsonas buvo garsus amerikietiškojo futbolo žaidėjas, aktorius ir sporto laidų vedėjas. Tačiau labiausiai jį išgarsino ne profesiniai laimėjimai, o jo buvusios žmonos Nicole Brown Simpon ir jos draugo Ronaldo Goldmano nužudymas Los Andžele 1994-aisiais.

Iškart po žudynių O.J.Simponas buvo suimtas ir teisiamas, tačiau po mažiau nei metus užtrukusių ir didžiulio visuomenės susidomėjimo sulaukusių teismų proceso jis buvo pripažintas nekaltu, anuomet teismo verdiktą per televiziją stebėjo ar jo klausėsi per radiją net 100 mln. žmonių visame pasaulyje.

N.Brown Simpson namą, kuriame ir įvyko žiauriosios žudynės, buvo bandoma parduoti net dvejus metus, galiausiai turtas buvo parduotas, tačiau už keliais šimtais tūkstančių mažesnę – 590 tūkst. dolerių (1,5 mln. litų) kainą.

Oscaro Pistoriaus namas

Neseniai parduotas dar vieno žymaus sportininko, virtusio žudiku, Oscaro Pistoriaus būstas Pietų Afrikos Respublikoje. Tame pačiame name ir įvyko tragiška paraolimpiečio merginos Reevos Steenkamp žmogžudystė. Pernai per  Valentino dieną, kaip teigia pats O.Pistorius, apimtas panikos ir palaikęs merginą įsibrovėliu, jis paleido keturis šūvius į tualeto duris, kurie merginai buvo mirtini. Teismas pripažino O.Pistorių kaltu dėl netyčinės žmogžudystės, tačiau kiek metų nelaisvės jam bus skirta, paaiškės  spalį.

O.Pistorius nusprendė parduoti savo būstą dar šių metų pradžioje, kad galėtų susimokėti už advokatų paslaugas, kurios yra itin brangios, – net 5400 svarų per dieną (apie 23 tūkst. litų). Už namą Pretorijoje pirkėjas gegužės mėnesį sumokėjo net 100 tūkst. svarų (434 tūkst. litų) mažiau, negu buvo tikėtasi, – 250 tūkst. svarų (1,08 mln. litų).

Sharon Tate žudynių namas

Bene garsiausias žudynių namas Amerikoje stovi Los Andžele ir yra vadinamas „Mansono šeimos žudynių namu“ . Čia 1969 -aisiais čia buvo įvykdytos vienos žiauriausių žudynių Amerikos istorijoje, kurias užsakė šaltakraujis nusikaltėlis Charlesas Mansonas.

Šis erdvus 464 kv. m namas priklausė talentų agentui Rudy Altobelli, čia dažnai apsistodavo įvairios Holivudo įžymybės, o lemtingaisiais 1969-aisiais šį namą pradėjo nuomotis režisierius Romanas Polanski su savo nėščia žmona aktore Sharon Tate.

Rugpjūčio 9-ąją nusikaltėlių grupuotės vadas Ch.Mansonas įsakė nužudyti šio namo gyventojus ir tai padaryti kaip galima žiauriau. Žudikai įvykdė siaubingą nurodymą – nužudė nėščią aktorę ir keturis jos svečius. Aštuntą mėnesį nėščia moteris maldavo žudikų pasigailėjimo, tačiau jai teko net 16 dūrių.

Po kraupių įvykių „žudynių namas“ imtas pardavinėti tik po beveik dviejų dešimtmečių, 1988-aisiais, anuomet jis buvo įvertintas 1,9 mln. dolerių (5 mln. litų), tačiau parduotas už mažesnę kainą – 1,6 mln. dolerių (4,2 mln. litų).

Paskutinis šio šiurpaus būsto gyventojas buvo muzikantas Trentas Reznoras, čia įrengęs muzikos įrašų studiją, pavadinęs ją „Kiaulė“, tuo pačiu žodžiu, kuris ant namo durų buvo užrašytas nužudytosios aktorės S.Tate krauju. Galiausiai skandalingasis namas buvo sulygintas su žeme 1993-iaisiais, vietoj jo pastatytas naujas būstas. Jis priklauso televizijos laidų prodiuseriui Jeffui Franklinui.

„Šaltakraujų“ namas

1948-aisiais pastatytas erdvus 334 kv. m namas Kansazo valstijoje su penkiais miegamaisiais ir trim vonios kambariais kadaise kainavo 40 tūkst. dolerių (106 tūkst. litų). Legendinis rašytojas Trumanas Capote šį namą savo knygoje „Šaltakraujai“ (angl. „In Cold Blood“) apibūdino kaip itin traukiantį aplinkinių dėmesį.

Šiame name ir įvyko romane aprašyta istorija: nusikaltėlių pora Richardas Hickokclas ir Perry Smithas žiauriai nužudė čia gyvenusį Herbetą Clutterį, jo žmoną ir du jų vaikus 1959-aisiais. Šiame name 1967 m. buvo kuriamas filmas pagal šią knygą. Vis dėlto anuomet atsirado drąsuolių, įsigijusių šį kraupųjį namą, – jo savininku tapo Bobas Byrdas, tačiau turtą perpardavė 1990-aisiais Maderių šeimai.

Naujieji savininkai šio būsto duris nusprendė atverti visuomenei ir čia organizuoti ekskursijas, tačiau vėliau, 2006-aisiais, namą bandė parduoti aukcione. Nors šiurpusis statinys buvo įvertintas 275 tūkst. dolerių, dėl jo varžėsi tik du pirkėjai, o didžiausia pasiūlyta kaina siekė 100 tūkst. dolerių. Daugelis svarstė, jog tokia žema kaina pasiūlyta ir dėl to, jog aplinkiniai tikėjo gandais, kad name vis dar klaidžioja Herberto paauglės dukros Nancy vaiduoklis.

JonBenet Ramsey namas

Keturių aukštų, erdviame 658 kv. m name šalia Boulder Sičio, Kolorado valstijoje 1996-aisiais sutuoktinių pora Johnas ir Patsy Ramsey rado savo šešiametės dukters JonBenet kūną. Įvairiuose grožio konkursuose dalyvavusi mergaitė buvo sumušta ir pasmaugta, tačiau ir praėjus aštuoniolikai metų po nusikaltimo JonBenet žudikas vis dar nerastas.

Po dvejų metų tragediją išgyvenusi pora pardavė šį būstą investuotojams už 650 tūkst. dolerių (1,7 mln. litų), verslininkai tikino, jog bandys namą perparduoti ir visą uždarbį skirti JonBenet Ramsey vaikų labdaros asociacijai.

2004-aisiais namą pavyko parduoti už 1,05 mln. dolerių (2,7 mln. litų), tačiau šiuo metu būstas vėl parduodamas. Nors savininkai stengėsi nutylėti šiurpią statinio istoriją pakeisdami jo adresą, potencialių pirkėjų surasti sekasi sunkiai. Šiuo metu būstas įvertintas 1,95 mln. dolerių (5,1 mln. litų).

Parengė Erika Bružaitė

Daugiau apie būstą – mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.