Brangių namų gyventojus siutina kaimynų apartamentų nuomininkai

Problema, kaip potvynis užplūdusi Vilnių. Naujas verslas, verčiantis senamiesčio gyventojus išsižadėti savo būsto. Skambūs žodžiai? Anaiptol. Nors plintanti apartamentų nuomos veikla atrodo nekaltai, ji senamiesčiui jau pridarė daugybę blogybių, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.  

Viename Žemaitijos g. dailaus kiemo bute įsteigti nuomojami apartamentai, kurių gyventojai atvyksta ne ramiai ilsėtis, o linksmintis ir siautėti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viename Žemaitijos g. dailaus kiemo bute įsteigti nuomojami apartamentai, kurių gyventojai atvyksta ne ramiai ilsėtis, o linksmintis ir siautėti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 29, 2014, 11:37 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:20 AM

„Namas pavirsta balaganu – nuomininkai už nieką neatsakingi. Bet bjauriausia, kad nebelieka bendruomenės, nėra šeimininko, todėl paskutiniai gyventojai priversti išsikraustyti“, – problemas vardijo vienas senamiesčio gyventojas.

Net senamiesčio kiemsargiai pajuto, kas tai yra apartamentai. Tuose namuose, kur įkurti apartamentai, kiemai labiau apšnerkšti, tarpuvartės bjauresnės, o atliekų konteineriai nuolat perpildyti.

Nuomininkai kėlė orgijas

Ką reiškia nuomininkai kaimynystėje, jau spėjo įsitikinti Žemaitijos gatvės 11-ojo namo gyventojai.

Kai prieš penkiolika metų jame įsikūrė šeimos, jos džiaugėsi kaimynyste.

Namas nedidelis, renovuotas, jame gyveno žymus kardiologas, tapytojas, architektas.

Tačiau jau tada šiame name gyvenamąsias patalpas nusižiūrėjo ir vienas verslininkas ir įsigijo net tris butus.

Iš pradžių tas verslininkas butus nuomojo. Nuomininkai nuolatiniams gyventojams kėlė nepatogumų, nes kviesdavosi laisvo elgesio merginų.

Vyko orgijos, liejosi alkoholis. O vidinis namo kiemas siauras, tad nuo triukšmo kentėjo visi gyventojai.

Bet tai dar nieko, nes tais laikais apie apartamentų nuomą niekas nė nebuvo girdėjęs.

Suprasdami, kad padėtis tampa nevaldoma, nuolatiniai gyventojai įsteigė bendriją. Tvarkė vidinį kiemą, šampūnu plovė šaligatvį, ant palangių augino gėles.

Bet bėgant metams padėtis vis blogėjo. Galiausiai iš 21 gyvenamosios paskirties patalpos nuolat gyventi liko tik 6 šeimos.

Kalnai sunešiotų batų, nebereikalingos patalynės ir visokių kitokių šiukšlių. Tai prie namo tarpuvartėje esančio konteinerio likdavo kiekvieną kartą išsikrausčius kuriam nors nuomininkui.

Klientų netrūks ir žiemą

„Vėliau atsirado tai, ko jokios bendrijos nenumatė. Vargu ar šis procesas suvaldomas. Tai – apartamentų nuoma. Aišku, su privačia nuosavybe susijusios veiklos nesuvaržysi. Bet juk yra bendruomenė, į kurios interesus neturėtų būti spjaunama“, – kalbėjo pavardžių prašę neminėti Žemaitijos gatvės 11-ojo namo gyventojai.

Kad jų name atsirado apartamentai, gyventojai viešbučių užsakymo internetu svetainėje booking.com aptiko atsitiktinai.

„ReHouse“ pavadintų apartamentų šeimininkas nesidrovėjo reklamuodamas nufotografuoti kaimynų ant palangių auginamų gėlių. Nors iš tiesų apartamentai yra vidiniame kieme.

Nustebino ir kainos. Savaitei išsinuomoti apartamentus vienam asmeniui kainuoja 1474, dviem – 1619, trims – 1764, keturiems – 1909, o penkiems – net 2054 litus. Tokias sumas šiame name už butus nuomininkai moka už mėnesį.

Klientų stygiumi šeimininkas nesiskundžia: minėtoje svetainėje skelbiama, kad apartamentai nuo rugsėjo 27-osios iki spalio 25-osios išnuomoti. Laisvų vietų nelikę ir nuo gruodžio vidurio iki švenčių pabaigos.

Rakino svetimas duris

„Teks susikrauti daiktus ir važiuoti švęsti Kalėdų kitur, nes namie ramybės nebus“, – atsiduso vienas Žemaitijos gatvės 11-ojo namo gyventojas. Jam jau teko susidurti su apartamentuose apsistojančiais atvykėliais.

Prieš Vilniaus maratoną būdamas namuose jis išgirdo, kaip kažkas mėgina atrakinti duris. Atidaręs jas jis laiptinėje išvydo jauną vyrą su kuprine ir telefonu bei raktais rankose.

„Supratau, kad užsienietis, tad angliškai pasiteiravau, ką jis čia daro. Vyriškis ėmė tvirtinti, kad čia gyvena. Buto numerio atvykėlis negalėjo pasakyti, tik žinojo, kad jis yra antrame aukšte“, – prisimena vilnietis.

Paaiškėjo, kad olandas atvyko į Vilniaus maratoną. Pagaliau pavyko išsiaiškinti, kad jis išsinuomojęs apartamentus, kurie yra kitoje namo laiptinėje.

Daugiau moka už šiukšles

Atidžiau ėmę stebėti atvykėlius iš apartamentų, gyventojai vieną vakarą rado laiptinėje ant laiptų pakopų pristatytų žvakių.

„Svečiai šventė bernvakarį ir nepagalvojo, kad galėjo sukelti gaisrą, kuris senamiestyje pavojingas. Paliko degančias žvakes ir nuėjo savais keliais, nekalbant apie apartamentuose visą naktį netilusį triukšmą“, – piktinosi vilniečiai.

Netrukus apartamentų svečių paliekama netvarka pradėjo tuštinti Žemaitijos gatvės 11-ojo namo gyventojų pinigines. Mat jie ne tik pripildo vienintelį tarpuvartėje stovintį atliekų konteinerį, bet ir palieka šiukšles šalia jo. Jų radę ant žemės, vežėjai kiekvieną kartą pradėjo skaičiuoti papildomą mokestį.

Prie konteinerio po nakties vis dažniau atsirasdavo kalnai alaus ir šampano butelių. Atvykėliai net nesivargina ieškoti antrinių žaliavų konteinerių.

Išpuoselėtame vidiniame kieme taip pat atsirado netvarkos, nes sutemus atvykėliai atidaro bendrojo naudojimo patalpos langą, rūko ir spjaudo žemyn.

„Vyresni turistai renkasi viešbučius, o tokių apartamentų gyventojai – jaunesni atvykėliai. Jiems rūpi barai, klubai, iš kurių grįžta paryčiais.

Ne kartą dėl triukšmo jau teko kviesti policiją. To anksčiau nepasitaikydavo“, – tikino Žemaitijos gatvės 11-ojo namo gyventojai.

Jie mėgino buto, kuriame įkurti apartamentai, šeimininko išklausti, kas vyksta, bet jis kategoriškai neigė nuomojąs kambarius ir miglotai paaiškino, kad kartais juose kai kas gyvena, kartais – ne.

„Kam mums plauti šaligatvį, valyti kiemą ir sodinti gėles? Tegu durys būna sulūžusios, o tarpuvartėje prišnerkšta. Juk gražindami aplinką mes priviliojame klientų ir krauname turtus apartamentų šeimininkui“, – kalbėjo kol kas pavyzdingai tvarkomo Žemaitijos gatvės 11-ojo namo gyventojai.

Pilna skambių pavadinimų

Svetainėje booking.com ėmus ieškoti Vilniaus senamiesčio apartamentų sušmėžuoja skaičius – 166 tokio tipo apgyvendinimo įstaigos.

Šeimininkai klientus vilioja skambiais pavadinimais: „Center City Apartments – Heart Old Town“, „Vilnius Fantastic“, „EU Apartaments Vilnius“.

Tie, kuriems pritrūksta fantazijos, apartamentus pavadina paprastai: „Stasys Apartments“ ar „Regina House“. Na, ir kas, kad toji Regina Šv.Mikalojaus 13-ajame name turi tik vieną butą. Susigūžkite, kaimynai, kai atvykėliai žengia į Reginos namą. Tiesa, Stasys – kas kita. Jo apartamentai išsimėtę po Pilies, Pylimo, Šermukšnių, A.Goštauto gatves.

Akivaizdu, kad, kaip ir Žemaitijos gatvės apartamentų šeimininkas, kiti taip pat nesiskundžia svečių stygiumi. Šią savaitę iš 166 tokių įstaigų tik 70 buvo laisvos.

Kainos? Ir Žemaitijos gatvėje apartamentais paversto buto savininkas, ir kiti senamiestyje nekilnojamojo turto turintys vilniečiai pasakys, kad apartamentai – aukso gysla, o ilgalaikė butų nuoma šioje miesto dalyje – gryna nesąmonė. Gerokai naudingiau butą paversti apartamentais ir per savaitę susižerti tokią sumą, kokią galima uždirbti įprastai nuomojant butą visą mėnesį.

Pavyzdžiui, „Pilies Apartments“ šeimininkas savaitę dviem asmenims siūlo gyventi už 1450 litų, keturiems – už 1813 litų. „Trakų Street Apartment“ gali apsistoti daugiausia 7 asmenys. Savaitei tai jiems kainuos 2175 litus.

Nėra jokių reikalavimų

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė pripažino, kad nekontroliuojama apartamentų plėtra – didelė problema.

Apie tai jau buvo kalbėta ir su Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovais.

Mat dauguma apartamentų šeimininkų, įsigiję verslo liudijimus, nemoka jokių kitų mokesčių ir taip nesąžiningai konkuruoja su kitomis apgyvendinimo įstaigomis.

Kai kurių apartamentų savininkai jau įsigijo ištisus namus sostinėje ir juose nuolat nuomoja butus.

„Reikalavimų apartamentams nėra, kontrolės – taip pat. Ši verslo rūšis mums iš tiesų kelia daug nerimo“, – tvirtino E.Šiškauskienė.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija Finansų ministerijai jau pateikė pasiūlymus, kaip atskirti nakvynės teikimo paslaugas nuo butų nuomos.

Taip būtų reglamentuojama apartamentų nuoma.

Problema, kaip potvynis užplūdusi Vilnių. Naujas verslas, verčiantis senamiesčio gyventojus išsižadėti savo būsto. Skambūs žodžiai? Anaiptol. Nors plintanti apartamentų nuomos veikla atrodo nekaltai, ji senamiesčiui jau pridarė daugybę blogybių.

Verslo liudijimų – tik pusšimtis

Kai kuriuos apartamentų šeimininkus galima įtarti vengimu mokėti mokesčius.

Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos atstovė Justina Kvedaraitė pateikė tokius duomenis: pernai visame Vilniuje tik liepą buvo suteikti 52 verslo liudijimai apgyvendinimo paslaugoms teikti.

Kitais mėnesiais tokių verslo liudijimų skaičius svyravo nuo 25 iki 50.

Įsigiję verslo liudijimus ir apgyvendinimo paslaugas teikiantys vilniečiai praėjusiais metais sumokėjo 33 tūkst. 303 litus mokesčių. Beje, jiems buvo pritaikyta 10 tūkst. 635 litai lengvatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.