Šokas daugiabučio gyventojams: prieš galingus kaimynus - nė cypt

Rygos g. 6-ojo daugiabučio gyventojai, padavę į teismą prekybos centrą „Rimi“, sužinojo, kad jie patys neteisūs, ir sulaukė atsako – 600 tūkst. litų ieškinio.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Sep 30, 2014, 12:21 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 4:15 AM

Prieš kelerius metus Justiniškėse pastatyto daugiabučio gyventojai nustebo išvydę jų namo pašonėje prasidėjusias statybas,  rašo "Lietuvos ryto" priedas "Sostinė".

Paaiškėjo, kad čia iškils pastatas, kuriame veiks prekybos centras „Rimi“. Liūdniausia, kad kai žmonės čia pirko butus, niekas jų apie tokią kaimynystę neįspėjo. Statomas pastatas yra labai arti – vos 7 metrai nuo gyvenamojo namo. Net kilus gaisrui ugniagesiams būtų sunku privažiuoti. Ką jau kalbėti apie gyvenimo kokybę.

Kreipėsi į teismą

„Ieškinį į teismą padavėme dėl to, kad statybos prieštaravo priešgaisrinės saugos reikalavimams.

Juk tuo metu, kai buvo išduotas statybų leidimas, galiojo reglamentas, kad nuo tokio aukščio namo kaip mūsų iki artimiausio pastato turi būti išlaikytas 15 metrų atstumas“, – sakė Rygos gatvės 6-ojo namo bendrijos pirmininkas Saulius Remeika.

Bendrijos nuomone, Vilniaus miesto savivaldybės neturėjo išduoti leidimo prekybos centro statyboms.

Ilgai nelaukdami gyventojai Vilniaus savivaldybei pateikė ieškinį. Tai nutiko praėjusių metų spalį. Kol vyko bylinėjimasis, daugiabučio gyventojai pareikalavo, kad būtų sustabdytos prekybos centro statybos.

Skundėsi nepagrįstai

Teismas įvyko šių metų gegužę ir buvo nepalankus vilniečiams.

Paaiškėjo, kad prekybos centro savo akyse nenorintys matyti daugiabučio gyventojai yra neteisūs.

Teisėjai vadovavosi eksperto išvadomis ir priešgaisrinės saugos normomis – buvo pasakyta, kad tarpui tarp namo ir parduotuvės užtenka ir kiek daugiau nei 5 metrų.

Savivaldybės atstovų teigimu, prekybos centrui statybos leidimai buvo išduoti teisėtai, nes pastato statytojai sklypą šioje vietoje buvo įsigijęs anksčiau, nei prasidėjo daugiabučio statybos.

„Daugiabučio gyventojai ne kartą kreipėsi dėl šios teritorijos ir į savivaldybę, bet jų nurodytos priežastys yra nepagrįstos: skundžiamasi tuo, kad yra naikinami jų pasodinti medžiai, – medžiai buvo sodinti jiems nepriklausančiame sklype“, – sakė Vilniaus savivaldybės atstovai.

Baudos dydis pribloškė

Teismui nepatenkinus Rygos g. 6-ojo namo bendrijos ieškinio, pretenzijas pareiškė ir naujo pastato statytojai.

Daugiabučio gyventojams buvo pateiktas 600 tūkst. litų ieškinys už sustabdytas parduotuvės statybas. Kone pusmečiui sustabdžius darbus buvo patirta didelių nuostolių.

Namo gyventojus ištiko šokas – įklimpo kaip reikiant. Parduotuvė vis tiek iškils, o pečius užguls įspūdingo dydžio bauda.

Tačiau galų gale pavyko pasiekti taikos sutartį – tiek pastato statytojai, tiek gyventojai atsiėmė savo ieškinius.

Tarpas tarp namų net nėra būtinas

Priešgaisrinės saugos taisyklėse numatytas atstumas tarp pastatų gali būti ir sumažintas. Pagal normas, atstumas tarp pastatų gali svyruoti nuo šešių iki penkiolikos metrų.

Taip sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos (VPPV) viršininkas Audrius Čiuplys.

„Atstumas priklauso nuo gretimų pastatų atsparumo ugniai laipsnio. Tikėtina, kad minimalus atstumas nuo parduotuvės iki daugiabučio namo turėtų būti 6 metrai.Priešgaisrinis atstumas tarp gretimų pastatų gali būti sumažintas dar 20 procentų įvertinus besiribojančių pastatų lauko sienas, gaisro apkrovą, atstumą iki vandens šaltinių, ar pastatuose yra stacionariosios gaisrų gesinimo sistemos“, – pasakojo A.Čiuplys.

Jo teigimu, galimi ir tokie atvejai, kai atstumas tarp pastatų yra visiškai neišlaikomas. Tuomet yra statoma specialių ugniai atsparių statybinių konstrukcijų priešgaisrinė užtvara, dar vadinamu ekranu, kuri gaisro atveju neleistų ugniai išplisti į kitą pastatą.

Toks ekranas turi atlaikyti ugnies šėlsmą nuo pusvalandžio iki trijų valandų. A.Čiuplys pasakojo, kad Vilniuje yra daugybė pastatų, tarp kurių iš viso nėra išlaikytas joks atstumas, – pavyzdžiui, senuose blokiniuose namuose, kurie yra sujungti arba paliktas labai nedidelis tarpas.

Specialisto nuomone, visame Vilniuje yra problemiška privažiuoti prie degančių daugiabučių – kiemuose per arti auga medžiai, prigrūsta automobilių, pastatai stovi ant šlaitų.

Daugiau temų  apie nekilnojamąjį turtą - mūsų "Facebook" paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.