Neįtikėtina: aikštelė automobiliui kainuoja kaip butas

Palangoje buvusias poilsines rekonstruojančios ir jose įrengtus butus pardavinėjančios bendrovės įsigudrina ir užsidirbti papildomai. Jos pelnosi pardavinėdamos vietas daugiabučių bendrojo naudojimo kiemuose ir automobiliams skirtas aikšteles, rašo „Lietuvos rytas“.

Vietos automobiliui pastatyti Palangoje nenusipirkusi S.Kukienė į šią stovėjimo aikštelę įvažiuoti neturi teisės.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Vietos automobiliui pastatyti Palangoje nenusipirkusi S.Kukienė į šią stovėjimo aikštelę įvažiuoti neturi teisės.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Oct 1, 2014, 10:39 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 1:28 AM

Buvusiame „Lino“ sanatorijos korpuse nedidelį butą poilsiui nusipirkusi 71 metų kaunietė Stefanija Kukienė negalėjo nė pagalvoti, kad vasarą atvažiavus prie jūros teks rūpintis ne poilsiu, o kur pastatyti automobilį.

Prie daugiabučiais tapusių dviejų pastatų įrengta erdvi automobilių stovėjimo aikštelė uždaryta užtvaru, gatvės įlankoje mašinų stovėjimą sezono metu apmokestino kurorto savivaldybė, o gretimose gatvėse atsirado sustoti draudžiantys kelio ženklai.

Pirkti vietą atsisakė

„Atvažiuoji į Palangą pailsėti ir nors verk iš apmaudo sukdama ratus apie savo namus.

Nėra net kur sustoti“, — guodėsi kaunietė.

Butą pardavusi bendrovė „Lucanica“ jai siūlo vienintelę išeitį — už 20 tūkst. litų automobilių stovėjimo aikštelėje nusipirkti vietą savo automobiliui.

Už 22 kvadratinių metrų ploto butą prieš dvylika metų 24 tūkst. litų mokėjusiai kaunietei netelpa galvoje, kaip galima beveik tiek pat reikalauti už vietą mašinai.

Vos įrengę 80 vietų mašinų aikštelę verslininkai joje vietas pardavinėjo po 14 tūkst. litų. Tačiau tuomet žmonės rasdavo vietų gatvės įlankoje.

Prieš keletą metų automobilių stovėjimą čia savivaldybė apmokestino.

Liko vos 100 metrų ilgio gatvės ruožas, kuriame automobilių stovėjimas nėra draudžiamas. Bet tikimybė ten vasarą rasti laisvą vietą prilygsta galimybei laimėti loterijoje.

Nebegali įvažiuoti į kiemą

Su ta pačia bėda susidūrė ir Palangoje, Žemaičių gatvėje, butus poilsiui nusipirkę žmonės.

Daugiabučio namo kiemą išklojęs trinkelėmis statytojas gyventojams vietas automobiliams pasiūlė išsipirkti už 15 tūkst. litų. Iš gatvės pusės prie namo įrengtos stovėjimo vietos buvo pardavinėjamos net po 25 tūkst. litų.

Tiesa, už šią kainą bendrovė įsipareigojo kiekvienoje stovėjimo vietoje įrengti rakinamą užtvarą.

„Mūsų butas pirmame aukšte, o automobiliai privažiuodavo prie pat mūsų laiptų.

Tačiau pavasarį net ir nusipirkę šią vietą savo automobiliui mes dažnai ją rasdavome užimtą, nes niekas tų užtvarų iki šiol neįrengė“, — skundėsi viena pensininkė.

Moteris pasakojo, kad bendrame kieme visos stovėjimo vietos jau parduotos, o tie gyventojai, kuriems jų neliko, negali įvažiuoti į kiemą, nors jis dažnai būna pustuštis.

Pardavinėjo savo turtą

Buvusiose poilsinėse patalpas žmonėms pardavinėjančios bendrovės „Aidila“ vadovas Algimantas Bružas teigė, kad automobilių stovėjimo vietų nepirkę ir dabar besipiktinantys gyventojai nėra teisūs.

„Buvusius sanatorijos korpusus nusipirkusi bendrovė „Lucanica“ prie namo įrengė stovėjimo vietas.

Aikštelę įregistravo savo vardu kaip atskirą turtinį vienetą, kurį pardavinėjo dalimis. Lygiai taip pat kaip ir namo patalpas“, — sakė jis.

A.Bružas tvirtino, kad žmonėms parduodant butus apie parkavimo vietas automobiliams nebuvo kalbos, nes tuo metu aikštelė netgi nebuvo įrengta — jos vietoje buvo pieva.

Dabar aikštelę nuosavybės teisėmis valdo čia vietas nusipirkę gyventojai, kurie yra šio statinio bendraturčiai.

„Už savo lėšas pastatėme vaizdo kameromis stebimą ir apšviestą aikštelę, ją aptvėrėme, kiekvienoje stovėjimo vietoje įrengėme užtvarus, per atskirą televizijos kanalą aikštelę ir savo mašinas namo gyventojai gali stebėti ištisą parą.

Normalu, kad šias investicijas norime susigrąžinti“, — aiškino verslininkas.

Anot jo, daugelis žmonių tebegyvena sovietmečiu, kai automobiliams skirtos aikštelės prie daugiabučių buvo bendros.

Aikštelė — privaloma

Tačiau su A.Bružu nenorėjo sutikti Palangos savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vadovas Vidmantas Danta.

„Vanagupės gatvėje prie butų pavidalu išparduotų poilsio pastatų rekreacinės paskirties žemės sklypas buvo suformuotas prieš 10 metų.

Šios teritorijos plane numatyta vieta automobilių stovėjimo aikštelei, kuri privalo priklausyti šių pastatų gyventojams. Jei šios aikštelės nebūtų, toks planas nebūtų patvirtintas“, — aiškino miesto vyriausiasis architektas.

Jo manymu, negali būti parduodama tai, kas gyventojams priklauso pagal teritorinio planavimo dokumentus.

Pinigų niekas nebegrąžino

Į daugiabučių statytojų spąstus 2001 metais Palangoje įkliuvo ir viename Neringos gatvės name butus įsigiję žmonės.

Kitoje gatvės pusėje jiems buvo pasiūlyta po 10 tūkst. litų nusipirkti gatvės įlankoje įrengtas mašinų stovėjimo vietas.

Prieš keletą metų Palangos savivaldybė arčiausiai jūros esančioje gatvėje nusprendė apmokestinti mašinų stovėjimą.

Nelegaliai prie gatvės vietas išsipirkę žmonės buvo priversti pašalinti užtvarus, o pinigų grąžinti nebeliko kam, nes namo statytojas jau buvo bankrutavęs.

Nepavyko įrodyti savo tiesos

Niujorke kainos — sunkiai suvokiamos

Niujorko gyventojai Palangoje butus įsigijusiems žmonėms gali tiktai pavydėti. Šiame JAV didmiestyje automobilių stovėjimo aikštelės (nuotr.) kvadratinis metras gali kainuoti gerokai brangiau nei paties buto.

Antai Soho kvartale, Krosbio gatvės 42-uoju numeriu pažymėto namo vietoje, anksčiau buvo automobilių stovėjimo aikštelė, o dabar — prabangūs apartamentai. Kur jų gyventojams dėti mašinas? Požeminiame garaže. Tik jame vieta gali kainuoti net iki milijono JAV dolerių, rašo „New York Times“.

Apartamentus stačiusi bendrovė „Atlas Capital Group“ įrengė 10 vietų automobiliams. Butas čia kainuoja 35 tūkst. dolerių (92,5 tūkst. litų) už kvadratinį metrą, o 18,5 kv. metrų požeminė aikštelė — dvigubai brangiau.

Maža to, pačios aikštelės nėra parduodamos: jos tik išnuomojamos 99 metams. Išsikraustęs iš buto pirkėjas įsipareigoja rasti kitą savininką, kuris sutiktų pakloti tokią sumą.

Beje, tai nėra išimtis. Prabangiame Niujorko komplekse „TriBeCa“ iš 28 stovėjimo vietų jau parduotos 25, nors kiekvienos kaina — pusė milijono JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.