V. Putino rezidencijos – visoje Rusijoje ir labai prabangios

Vladimiro Putino turtai – viena didžiausių Rusijos paslapčių. Tačiau net patys rusai juokiasi iš prezidento turto deklaracijos, kurioje jis nurodo seną garažą gimtajame Sankt Peterburge ir kelis rusiškus automobilius. Visi žino, kad V.Putinas – labai turtingas žmogus. Tačiau kokio dydžio jo turtai, nežino niekas. Tai sunku nustatyti dar ir dėl to, kad prezidentas valstybei priklausančiu turtu gali naudotis taip pat nevaržomai kaip ir asmeniniu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2014, 10:23 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 6:41 PM

Vis dėlto Rusijos tinklaraštininkai jau seniai vykdo neįmanomą misiją – skaičiuoja ir vertina V.Putinui galimai priklausantį turtą. Vieno tinklaraščio autorius išvardijo įspūdingus V.Putinui priklausančius rūmus.

Dar prieš tai, kai Krymą Maskva paskelbė Rusijos dalimi, V.Putino vietininkai pusiasalyje sukruto pastatyti ir įrengti vilą Rusijos prezidentui. Statybų klausimą iškėlė vietos valdžios postą užgrobęs Sergejus Aksionovas. Jis nusprendė Rusijos lyderiui skirti anksčiau Ukrainos prezidento administracijai priklausiusį objektą – pensioną „Glicinija“, kurį sovietmečiu mėgo Leonidas Brežnevas.

Prieš dešimt metų tuometis Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma net buvo davęs leidimą parduoti pensioną rusams už 78 milijonus grivinų. Rusai pervedė trečdalį sumos ir sandėris buvo beveik suderintas. Tačiau būtent tada prezidento rinkimus laimėjo Viktoras Juščenka, kuris atšaukė savo pirmtako įsaką ir per teismus sugrąžino objektą Ukrainai.

Dabar, kai Rusija okupavo Krymą, galima lažintis, kad nė vienas teismas nesutrukdys perimti pensiono ir ant Juodosios jūros kranto išdygs dar viena Rusijos prezidento rezidencija – ir nebūtinai „Glicinijos“ vietoje. Anot tinklaraščio autoriaus, kur tik žengia V.Putino koja, ten išdygsta prašmatni rezidencija.

Lenktyniauja su Šiaurės Korėjos diktatoriumi

Iš viso V.Putinas gali apsistoti 20 rezidencijų įvairiose šalies vietose. Daugiau rezidencijų už Rusijos prezidentą turi tik Šiaurės Korėjos lyderis.

Krasnodaro krašte stovi rezidencija, kurios vertė – daugiau negu 1 milijardas dolerių.

Nors oficialiai neigiama, kad V.Putinas turi ryšį su valda, kurios sklypo plotas 68 hektarai, vietos žmonės kalba, jog šie rūmai yra skirti jaunavedžiams V.Putinui ir A.Kabajevai. Kartą apie šį turtą prabilęs opozicijos veikėjas Borisas Nemcovas už tai iškart sulaukė bausmės – 15 parų arešto.

Juokaujama, kad buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, pasaulį pribloškęs prabanga Mežigorjės viloje, turėtų sprogti iš pavydo, jeigu pamatytų, V.Putino būstą Krasnodaro krašte.

Rezidencija „Lunaja poliana“ ant Fišto kalno Sočyje – 105 hektarų sklypas ir rūmai slidinėjimo kurorte, kurie V.Putinui turi priminti Sočio olimpines žaidynes. Kadangi statybos šiame gamtos kampelyje draudžiamos, dvaras įformintas kaip mokslinio centro poligonas „Biosfera“. Po to objektas atiduotas Rusijos prezidento reikalų valdybai. Statybų užsakovas buvo valstybinė kompanija „Rosneft“, kuriai vadovauja Igoris Sečinas. Darbus pagal suomišką projektą vykdė serbų kompanijos. Statybų kaina slepiama, tačiau žinoma, kad vien kelio nutiesimas iki rezidencijos kainavo apie 70 milijonų JAV dolerių.

Kitą rezidenciją Sočyje „Bočiarov ručej“ V.Putinas renkasi, kai nori atsipūsti vasarą. Čia jis taip pat rengia oficialius susitikimus su kitų šalių lyderiais. Yra sraigtasparnių nusileidimo aikštelė, du baseinai (gėlo ir jūros vandens), treniruoklių salė. Paplūdimyje – prieplauka prezidento jachtai.

Prie Maskvos Rusijos prezidentas turi rezidenciją „Novo-Ogarevo“. Nuolatinė V.Putino gyvenamoji vieta – 30 kilometrų nuo Maskvos centro nutolusi Rubliovka. Tai – sovietinė vyriausybinė vila, kurioje jis ne tik miega, bet ir rengia oficialius susitikimus.

Prie Sankt Peterburgo stovi Konstantinovskio rūmai – naftos kompanijų dovana prezidentui. Bendrovės draugiškai „susimetė“, kad V.Putinas turėtų 200 milijonų dolerių vertės rūmus greta gimtojo miesto. Sklypo plotas – 140 hektarų. 2010 metais per aukcionus specialiai šiems rūmams buvo nupirkta įvairių paveikslų, kurių vertė 20 milijonų dolerių.

Samaros srityje rezidencija įrengta sanatorijoje prie Kuibyševo tvenkinio. Objektas visiškai rekonstruotas 2007 metais prieš Rusijos ir Europos Sąjungos lyderių susitikimą. Projekto vertė – 3,8 milijardo rublių. Rezidenciją sudaro ištisas kompleksas: viešbutis su 192 kambariais, kotedžai, didžiulė kino salė, baseinai, pirtys, šiltnamiai, arklidės, sraigtasparnių aikštelė, slidinėjimo trasos. Visa tai prižiūri 3 tūkstančiai darbuotojų.

Sevastrianovo namas Jekaterinburge – XIX amžiaus pradžioje statyti rūmai. 2008 metais pastatas buvo rekonstruotas, išleista 1,35 milijardo rublių, iš kurių 150 milijonų rublių skirta baldams iš Sankt Peterburgo kompanijos MTK įsigyti.

Mejendorfo rūmai pamaskvėje taip vadinami dėl to, kad kadaise priklausė barono Mejendorfo šeimai. Restauracija atlikta 2003–2004 metais. Objektas priklauso Prezidento reikalų valdybai. Pilies gyvenamasis plotas – 1300 kvadratinių metrų. Rekonstrukcijai išleista apie 100 milijonų dolerių – vadinasi, vienas kvadratinis metras atsiėjo 80 tūkstančių dolerių.

Valstybinė svečių rezidencija Sankt Peterburge švyti saloje Nevos upės deltoje. Kompleksą sudaro Melcerio dvaras ir keli kiti senoviniai pastatai.

Kita vila – „Jantar“ Kaliningrado srityje, Naujuosiuose Kuršiuose (Pionierske). Komplekso statybos kainavo apie 6 milijardus rublių (apie 153 milijonus dolerių). Objektą sudaro du pastatai – penkių žvaigždučių viešbutis ir administracijos korpusas. Abiejų pastatų plotas – po 5 tūkstančius kvadratinių metrų.

„Malinovka“ ant dešiniojo Volgos kranto yra gerai žinoma Pleso miesto gyventojams. Ši vieta – tai istorijos ir architektūros paminklas, svečius stebinantis įstabiu XVIII amžiaus pabaigos–XIX amžiaus pradžios sodu ir parku.

Pasak Kremliaus kritikų, prarasti tokius turtus V.Putinui būtų labai skaudu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?