Kodėl didžiausiame pasaulyje viešbutyje nebuvo nė vieno svečio?

Smėlėtame, Vokietijai priklausančios Riugeno salos paplūdimyje, stūkso beveik 5 km besidriekiantis didžiausias pasaulyje viešbutis, talpinantis net 10 tūkst. kambarių, o pro visų jų langus atsiveria vaizdas į Baltijos jūrą. Nors viešbutis pastatytas prieš septyniasdešimt metų, nei vienas poilsiautojas jame dar nebuvo apsistojęs. Tai viešbutis „Prora“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 26, 2014, 4:25 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:57 PM

Viešbučio kompleksą sudaro aštuoni identiški pastatai, išsidėstę 4,5 km ilgyje ir stūksantys už 150 m nuo paplūdimio. 1936-aisiais prasidėjusios viešbučio statybos, kuriose darbavosi 9000 darbininkų, truko trejus metus. Naciai buvo užsibrėžę tikslą pastatyti keturis tokius pat viešbučius, su kino teatro bei pobūvių salėmis, baseinais ir prieplauka, kurioje švartuotųsi kruiziniai laivai.

Šis pastatų kompleksas buvo pastatytas nacių kaip programos „Jėga per džiaugsmą“ (vok. „Kraft durch Freude“)  dalis. Vienas šios programos tikslų buvo rūpintis vokiečių darbininkų laisvalaikiu ir skleisti nacistinę propagandą. Vietiniai gyventojai viešbutį „Prora“ dėl šio statinio monumentaliosios architektūros praminė kolosu.

Hitleris viešbučiui „Prora“ kūrė ambicingus planus. Jis norėjo sukurti milžinišką, pačią didžiausią kada nors egzistavusią, 20 tūkst. vietų poilsiavietę ant jūros kranto. Pro visų kambarių langus - vaizdas į jūrą, o koridoriai ir sanitarinės patalpos yra nukreiptos į salos pusę. Visuose 12,5 kv. m kambariuose buvo numatyta pastatyti po dvi lovas, spintą ir kriauklę. Kiekviename aukšte buvo bendrieji tualetai ir dušai bei pobūvių salės.

Prasidėjus karui ir nespėjus galutinai užbaigti pastato statybų, Hitlerio norai staiga pasikeitė. Dirbusiuosius viešbučio statybose jis perkėlė į Pėnemiundėje įkurtą V-ginklų gamyklą. O viename viešbučio blokų prieglobstį rado daugybė Hamburgo gyventojų. Vėliau čia buvo apgyvendinti pabėgėliai iš Rytų Vokietijos. Besibaigiant karui, šiuose pastatuose apsigyveno moterys, dirbusios karinėms oro pajėgoms.

Po karo, viešbutis „Prora“ Rytų Vokietijos armijos buvo naudojamas kaip karinis stebėjimo postas. 1990-aisiais, susijungus Vokietijai, dalyje viešbučio veikė Bundesvero (vok. Bundeswehr) Karo technikos mokykla. Vėliau viešbutyje buvo apgyvendinti prieglobsčio ieškantys pabėgėliai iš Balkanų.

Šiuo metu šis viešbutis yra apleistas, išskyrus keletą komplekso blokų, kurių paskirtis buvo pakeista. 2011-aisiais vienas blokų buvo rekonstruotas į 400 vietų jaunimo nakvynės namus. Dabar „Prorą“ planuojama paversti šiuolaikiška, 300 svečių galinčia priimti poilsiaviete, su teniso aikštelėmis, baseinu ir nedideliu prekybos centru.

Daugiau keisto nekilnojamojo turto - mūsų "Facebook"!

Pagal amusingplanet.com arengė Milda Sendžikaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.