Paskelbti geriausi ir patraukliausi 2014 metų namai Lietuvoje

Šiandien buvo įteikti konkurso „Už darnią plėtrą″ apdovanojimai trims geriausiems 2014 metų nekilnojamojo turto (NT) projektams: gyvenamosios, visuomeninės ir daugiafunkcės statybos kategorijose. O lrytas.lt skaitytojai išrinko patraukliausią 2014 metų namą.

„Kopų vėtrungės".<br>Plėtotojų nuotr.
„Kopų vėtrungės".<br>Plėtotojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2014, 9:17 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:59 AM

Projekto pritaikymas gyventojų poreikiams, architektūros bei statybos kokybė, inovatyvumas ir netradiciniai sprendimai, pagarba gamtos ir kultūros paveldui. Tai pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos buvo vertinami visi objektai.

Taigi geriausias 2014 metų gyvenamasis namas – gyvenamųjų namų kvartalas „Šilo namai“ Kaune; geriausias visuomeninis pastatas – Vilniaus universiteto biblioteka (Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras), geriausias daugiafunkcės statybos projektas – Vilniaus senamiesčio prieigas pakeitęs kvartalas „Oslo namai“ su viešbučiu „Comfort hotel LT“, o patraukliausias 2014 metų namas, kurį išrinko lrytas.lt skaitytojai, – daugiabučių namų kompleksas „Kopų vėtrtungės“ Nidoje.

Kauno daugiabučių kvartalas „Šilo namai“ (I ir II etapai) yra vienoje vaizdingiausių Kauno vietų, šalia Nemuno slėnio ir Panemunės šilo. Kvartalas išsiskiria patraukliais architektūros sprendimais, modernia stilistika, sutvarkyta aplinka ir išplėtota infrastruktūra. Būstai čia jaukūs, patogūs, su erdviais (!) balkonais, apatiniuose butuose įrengtos terasos, yra požeminės ir antžeminės automobilių stovėjimo vietos. Įdomesnių gyvenamųjų erdvių ieškantiems pirkėjams siūlomi lofto tipo butai su antresolėmis ir privačiais kiemeliais pirmame aukšte. Per II etapą suprojektuota 70 įvairaus dydžio 2 ir 3 kambarių butų, kurių plotas – nuo 36 iki 78 kvadratinių metrų. Kaina – nuo 4500 litų už kvadratinį metrą.

Projekto plėtotojas: bendrovė „YIT Kausta", projektuotojas: bendrovė „Antra kryptis“, architektas: Tomas Kriaučiūnas, užsakovas: „YIT Kausta būstas“, generalinis rangovas (rangovas): „YIT Kausta“.

„Buvome nustebinti, kokios aukštos kultūros objektai statomi ne centrinėje gatvėje, o tvarkomose Kauno teritorijose. Tai vienas geriausių darnios plėtros pavyzdžių. Apgalvota, estetiška, funkcionali architektūra ir puikiai sutvarkyta aplinka – už tai buvo apdovanoti „Šilo namai“, – sakė vertinimo komisijos narė,Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentė architektė Dalia Bardauskienė.

„Ne paslaptis, kad kauniečiai mielai renkasi gyventi nuosavame būste užmiestyje, kas verčia miestą driektis ir sukelia sunkumų dėl infrastruktūros kokybės. O tokie projektai kaip „Šilo namai“ – energiškai ir architektūriškai kokybiški būstai – sugrąžina kauniečius į miesto širdį ir skatina plėtoti aplinkines teritorijas“, – įsitikinęs komisijos pirmininkas, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) direktorius Mindaugas Statulevičius.

Gyvenamųjų namų kvartalas „Oslo namai“ tarsi sujungia Vilniaus senamiestį su naujamiesčiu. Investuotojai žvelgia į naują Mindaugo gatvės rajoną kaip į patrauklią, tik kol kas nepanaudotą erdvę miesto centre ir neabejoja, kad ilgainiui čia būsto vertė tik augs. Gyventojų saugumui čia skirtas ypatingas dėmesys: įrengtas uždaras, vaizdo kameromis stebimas vidinis kiemas, į kurį patekti gali tik gyventojai ir jų svečiai. Laiptinės yra rakinamos specialiomis kodinėmis spynomis, taip pat įrengti iškvietimo ir kalbėjimo pultai. Požeminės automobilių stovėjimo aikštelės yra stebimos vaizdo kameromis, o vartai atidaromi elektroniniais pulteliais. Būsto kainos – nuo 6000 litų už kvadratinį metrą.

Projekto plėtotojas: bendrovė „Selvaag Lietuva” , projektuotojas: bendrovė „Unitectus“, architektai: Tauras Paulauskas, Dainius Čepurna, Tumas Mazūras, užsakovas: bendrovė „Oslo namai“, generalinis rangovas (rangovas): bendrovė „Veikmės statyba“.

„Oslo namai“ su šalia esančiu viešbučiu „Comfort hotel LT“ – puikus pavyzdys kaip privatus kapitalas aplenkė laiką, nelaukdamas išskirtinės paramos vidinėms miesto erdvės atgaivinti“, – sakė konkurso komisijos pirmininkas, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) direktorius Mindaugas Statulevičius.

D.Bardauskienės nuomone, „Oslo namai“ nugalėjo ir už supratingą požiūrį į santykius su bendruomene: „Šiandien vien kokybiška statyba gyventojams gerovės nesukursi, todėl plėtotojų iniciatyva burti, tvirtinti vietos gyventojų bendruomenes, palaikyti ryšį su jomis išties yra verta pagyrų.“

Vilniaus universiteto biblioteka (Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras). Tai šiuolaikinė beveik 14 tūkst. kvadratinių metrų ploto biblioteka, tituluojama ne tik viena didžiausių, bet ir moderniausių Baltijos šalyse.

Projekto plėtotojas: bendrovė „YIT Kausta", projektuotojas: bendrovė „Paleko Archstudija“, architektas Rolandas Palekas, užsakovas: Vilniaus universitetas, generalinis rangovas (rangovas): bendrovė „ YIT Kausta“.

„Ši biblioteka – tai labiausiai vykęs šiuolaikinės architektūros pavyzdys. Architektūros, kuri ne tik negriauna aplinkos, bet ir kilstelėja ją į aukštesnę kokybę. Tai rodo absoliutų architekto meistriškumą ir talentą“, – apie architekto Rolando Paleko darbą sako vertinimo komisijos narė, VGTU docentė architektė Dalia Bardauskienė.

Daugiabutis Nidoje „Kopų vėtrungės" – trys pastato korpusai — „Rytys", „Pietys" ir „Vakaris" — prisiglaudę prie pat apsauginės kopos šlaito Nidoje. Iki Kuršių marių – vos dvidešimt minučių pėstute, iki jūros – 1,5 kilometro miško taku. Rami šiaurinė kurorto dalis — ideali vieta poilsiui bet kuriuo metų laiku. Dviejų aukštų su mansarda namai įsiterpė tarp Angių kalno (58,4 m) ir senojo Briedžių miško. Būstų plotas čia įvairus, mažiausias – 24 kv. metrų, galima rinktis ir visiškai įrengtus. Kaina – nuo 8500 litų už kvadratinį metrą.

Projekto plėtotojas: bendrovė „Inreal valdymas“, projektuotojas: bendrovė „G.A.L. architektai“, architektai: Adomas Šablevičius ir Paulius Vitkauskas, užsakovas: bendrovė „Kopų vėtrungės“, generalinis rangovas (rangovas): bendrovė „Rigena“.

Lrytas.lt skaitytojai nutarė, kad patraukliausias namas stovi Nidoje. „Kopų vėtrungės“  tapo šiaurinio Nidos rajono (buvusios miesto komunalinio ūkio teritorijos) atnaujinimo „vėliavnešiu“ – teritorija jau seniai prašėsi pokyčių, nes sandėlių ir garažų toje vietoje nebereikia.

Išlaikant buvusį užstatymo perimetrą ir architektūrinę Kuršių nerijos tradiciją suprojektuotas ir plėtojamas trijų pastatų kompleksas, darniai įsiliejantis į trapų ir subtilų Nidos kraštovaizdį. „Kopų vėtrungių“ jau pastatytuose korpusuose – „Pietyje“ bei „Vakaryje“ – įrengta 40 butų nuo 24 iki 67 kv. m, o šiuo metu statomame „Rytyje“ bus įrengta dar 10.

Apie konkursą „Už darnią plėtrą"

LNTPA su Darnios plėtros akademija septintąjį kartą rengia tradicinį konkursą „Už darnią plėtrą“. Konkurse vertinami projektai, pagal kuriuos pastatyti namai stovi bent vieną sezoną – taip norima geriau įvertinti pastato sandarumą bei energetinį ir vėdinimo sistemų efektyvumą. 

Komisijos nariai – Aplinkos ministerijos, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA), Lietuvos architektų sąjungos, Projektuojančių įmonių, Lietuvos statybininkų asociacijų, Vilniaus Gedimino technikos universiteto ir žiniasklaidos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.