Pastatyti namą lengviau, nei rasti norinčių jame gyventi už dyką

Laiškai grįždavo į savivaldybę

Visi butai turi erdvius balkonus.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Visi butai turi erdvius balkonus.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Jan 11, 2015, 10:52 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 9:50 AM

Vadinamojo valdiško būsto Marijampolėje laukia 1006 šeimos. Iki šiol savivaldybė pirkdavo butus ir siūlydavo juos į socialinę paramą pretenduojantiems asmenims bei šeimoms.

„Pastaruosius ketverius metus savivaldybė negavo nė cento socialiniams būstams pirkti, o laukiančiųjų eilės kasmet didėjo. Nusprendėme statyti daugiabutį.

Penkiaaukštį Kosmonautų gatvėje statė Marijampolės bendrovė „Statybos ritmas“. Planavome, jog namas iškils per trejus metus, tačiau statybininkai darbus pabaigė per metus. Susidūrėme su problema – sunkiai prisišaukiame gyventojus“, – sakė Marijampolės savivaldybės meras Vidmantas Brazys.

Laiškai grįždavo į savivaldybę

Kai namo statyba artėjo prie pabaigos, Marijampolės savivaldybės Turto valdymo skyriaus darbuotojos raštu pranešė penkiose eilėse įsiregistravusiems asmenims, jog šiems atsirado galimybė pagerinti gyvenimo sąlygas.

„Sunkiausia buvo surasti prioritetinėje – našlaičių – eilėje esančius asmenis. Jų yra 80.

Po kelis kartus siuntėme jiems registruotus laiškus, tačiau atsiliepė vos vienas kitas. Apskritai registruotų laiškų būsto eilėse stovintiems išsiuntinėjome apie 200. Grįžo neradę adresato – per 50.

Savivaldybė atsidūrė tokioje situacijoje: „Būkite geri, ateikite, mes jums suteiksime būstą“, – sakė Marijampolės savivaldybės Finansų ir biudžeto departamento direktorė Gražina Rainienė.

Būstai naujame name bus suteikti tiems asmenims, kurie atsiliepė į savivaldybės pranešimus.

„Pusė jaunų šeimų, našlaičių, manau, yra išvažiavę į užsienį. Pagal įstatymą jie mums neprivalo pranešti, kad išvyko. Žmogus turėtų būti pats suinteresuotas“, – teigė meras V.Brazys.

Jo nuomone, ne visiems, kurie laukia eilėje, reikia būsto.

„Kai pasikeis įstatymas, eilėje liks gal tik pusė. Pagal neseniai priimtą įstatymą, kai šį mėnesį tarybos posėdyje patvirtinsime tvarką, jei socialinio būsto laukiantis asmuo du kartus neatsilieps į mūsų pranešimus, galėsime jį išbraukti iš eilės.

Iš jos nebus išbraukiami tik tie, kurie atsilieps, bet atsisakys siūlomo būsto, – paaiškino meras V.Brazys. – Pavyzdžiui, būsto laukia 335 jaunos šeimos. Tačiau sunku pasakyti, kur jos laukia – Airijoje ar Anglijoje“.

Jis teigė, jog į naujajame name planuojama apgyvendinti tik tvarkingas šeimas bei asmenis.

Meras akcentavo, jog sutartyje su naujakuriais bus įrašyta, – jei jie blogai elgsis, niokos turtą, nemokės mokesčių savivaldybė turės teisę juos iškeldinti į prastesnius butus.

Dviejų kambarių – 50 kvadratinių metrų – buto nuomininkai turės mokėti komunalinius mokesčius ir apie 29 eurus (100 litų) už nuomą.

Name – moderni šildymo sistema

Po kelių dienų būsimi 25 butų gyventojai trauks burtus, kas kokiame aukšte įsikurs.

Turto valdymo skyriaus darbuotojos teigė, jog kai kurie marijampoliečiai, gavę pranešimą apie galimybę apsigyventi naujame name, nepuolė džiūgauti.

Vieni pareiškė norį kelias dienas pasvarstyti, kiti pirmiausia teiravosi, ar name veikia internetas, ar yra kabelinė televizija. Treti atsisakė keltis į siūloma būstą, nes jiems esą per brangu.

Šiame name įrengtas moderni šildymo sistema, kambariuose ir butuose gyventojai patys reguliuos radiatorių temperatūrą.

Erdviuose higienos kambariuose stovi klozetai bei vonios, yra praustuvės. Socialinio būsto naujakuriams virtuvėse pastatytos naujutėlės viryklės, naudojančios gamtines dujas.

Buvo pasirūpinta ir priešgaisrine apsauga. Bendro naudojimo patalpose – laiptinėse ir rūsiuose – yra įrengti dūmų detektoriai, todėl šiose vietose nebus galima rūkyti.

Rūsyje kiekvienam butui yra skirta po sandėliuką metalinėmis durimis.

Nesaugo lengvai gauto turto

Labiausiai nuogąstaujama, kad gyventojai neniokotų turto. Marijampolėje yra ne vienas bendrabučio tipo namas į kurį šiurpu įkelti koją.

Laužoma ir gadinama viskas, kas pakliūva po ranka ar koja.

Socialinius būstus prižiūrinčios darbuotojos prieš kurį laiką viename bendrabutyje pakabino naujutėles pašto dėžutes. Šios buvo nuplėštos nuo sienos ir sugadintos.

Kito bendrabučio gyventojams buvo parūpinta dažų, kad jie patys atnaujintų bendro naudojimo patalpas.

Tačiau triūsė tik trijų aukštų nuomininkai, kitų dviejų aukštų koridoriai taip ir liko aptriušę.

Būsto laukė dešimtmetį

Trijų 4–12 metų vaikų motina Rasa, dirbanti slaugytoja, žinią apie socialinį būstą naujame name sutiko su dideliu džiaugsmu. Moteris jo laukė dešimt metų.

Iki tol ji gyveno įvairiuose nuomojamuose butuose. Sąlygos dažnai būdavo labai blogos.

„Gyvendavome šaltyje ir pelėsiuose. Vienas mano vaikas serga astma, aš pati turiu sveikatos problemų.

Dažnai eidavau į savivaldybę, teiraudavausi, kaip juda eilė.

Labai laukiau šitos dienos. Vaikai irgi labai džiaugiasi. Dabar gyvensime daug šilčiau, mokėsime mažiau. Iš svetimų nuomojame būste nuolat slėgė nerimas, jog savininkai gali bet kada liepti išsikraustyti“, – prisipažino Rasa.

Priglaus ir smurto aukas

Pirmajame Marijampolėje pastatytame socialinių būstų name yra 40 dviejų bei vieno kambario butų. Pirmame aukšte butai pritaikyti neįgaliesiems, įrengtas pandusas.

Namo statyba kainavo 1 mln. 737 tūkst. eurų (6 mln. litų).

Našlaičiams skirti devyni butai. Iš eilėje įrašytų 85 daugiavaikių šeimų į naują namą įsikraustys penkios. Bendrame sąraše yra 335 šeimos, iš jų dar dažais kvepiančiuose butuose apsigyvens keturios.

Dviem šeimoms bus pagerintos būsto sąlygos. V.Brazys teigė, jog du butai buvo rezervuoti ypatingiems atvejams. Juose galės prisiglausti smurtą šeimoje patyrusios moterys su vaikais. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.