Turbūt baisiau Lietuvoje nerasite: Raseinių autobusų stotis

Raseinių centre įsikūrusi autobusų stotis čia užsukusiems keleiviams palieka ne pačius geriausius prisiminimus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 17, 2015, 8:22 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 8:16 PM

Nedidelis stoties pastatas gražiai atrodo tik žvelgiant į jį iš tolo. Priėjus arčiau akys užkliūva už vietomis jau nukristi spėjusio tinko.

Remontuoti reikia ir autobusų peronus – metalinius jų stendus atakuoja rūdys. Ruduoja ir ant kai kurių stoties langų balta spalva nudažytos metalinės grotos.

Skaitykite šio ciklo rašinį apie Kauno autobusų stotį.

Laukimo salėje šalta ir niūru

Norint patekti į stoties vidų reikia praverti masyvias medines duris – tokios durys su ilga geležiniuose apkaustuose įsprausta medine rankena sovietmečiu „puošė“ ne vieno pastato įėjimą.

Pravėrus šias duris ir žengus į vidų pasijunti taip, lyg laiko mašina būtum grąžintas trisdešimt metų atgal.

Pilka spalva nudažyti mediniai suolai, aliejiniais jau daug kur nusilupti spėjusiais rusvos spalvos dažais nudažytos sienos, ant vienos jų kabantis priemiestinių maršrutų žemėlapis primena ankstesnę epochą.

Nors šalia šio žemėlapio pakabintas laikrodis tiksi, pažvelgus aplink atrodo, kad jis be reikalo varginasi – laikas čia į priekį nejuda.

Kad gyvename ne sovietmečiu, šios autobusų stoties laukiamajame byloja tik užrašų kirilica stoka ir laukimo salės kampe stovintis modernus kavos aparatas.

Nors keleiviams skirta salė nedidelė, jaukumu čia nedvelkia. Pro medinius langų rėmus į vidų skverbiasi drėgmė ir šaltis.

Tualetas primena sovietmetį

Dar labiau sovietmetį primena Raseinių autobusų stoties tualetas.

Nors šalia senojo mūrinio tualeto stovi ir biotualetas, ant jo durų užkabinta spyna. Todėl gamtinių reikalų prispirtiems keleiviams tenka krapštyti vieną litą, kaip skelbia užrašas ant tualeto sienos, ir leistis laiptais žemyn.

Viduje klientus pasitinka valytoja, kuri už pasinaudojimą tualetu iškart paima litą arba 29 euro centus.

Pinigus padavęs klientas gauna kelis tualetinio popieriaus lapelius.

Užėjus į vidų tikrai patenki į kitą laikmetį. Atsilaupiusios sienų plytelės, jau nebeveikiantys virve atitverti pisuarai, surūdiję  skarmalais apsukti vamzdžiai, praviros viena už kitą baisesnių tupyklų durys.

Laiko dvasią dar labiau pabrėžia ir šalia vienos tupyklos durų paliktas užrašas rusų kalba, bylojantis, kad čia dar ne taip senai (2014 11 24) buvo užsukę Liocha ir Talianas.

Sulaukia keleivių priekaištų

„Ši autobusų stotis buvo pastatyta dar 1958 metais. Ji sena, šalta, aptriušusi. Ši stotis nebetenkina ne tik keleivių, bet ir čia dirbančių žmonių poreikių.

Keleivių priekaištų sulaukiame dėl tualeto. Tačiau yra taip, kaip yra. Švara tualete palaikoma – ten dirba valytoja. O dėl atsilaupiusių plytelių ir prastos būklės santechnikos įrenginių galiu pasakyti, kad investuoti į remontą būtų beprasmiška.

Jau geriau palaukti, kol bus pastatyta nauja stotis. Ji bus ne tik erdvesnė už senąją, bet ir šilta, šviesi.

Ten bus visi patogumai tiek keleiviams, tiek darbuotojams“, – portalui lrytas.lt sakė Raseinių autobusų stoties administratorė R.Milašienė.

Kasdien aptarnauja apie 700 keleivių

Išties greta senosios Raseinių autobusų stoties atitvertoje teritorijoje jau statoma naujoji autobusų stotis.

R.Milašienė pasidžiaugė, kad naująją autobusų stotį nuspręsta statyti šalia senosios – juk čia pats Raseinių centras.

Darbo dienomis nuo 7 valandos ryto iki 19 valandos vakaro, o savaitgaliais ir švenčių dienomis nuo 8 valandos ryto iki 17 valandos vakaro dirbanti Raseinių autobusų stotis kasdien aptarnauja apie 700 keleivių.

Iš šios stoties kasdien išvyksta autobusai 32 priemiesčio maršrutais, čia kasdien sustoja ir 43 tarpmiestinių maršrutų autobusai.

Nusprendė statyti naują stotį

Kad prieš pusšimtį metų statyta ir taip nė karto rimtai neremontuota autobusų stotis tikrai nepuošia miesto, pripažino ir Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Kurlavičius.

„Dėl naujos autobusų stoties statybos ar senojo pastato rekonstrukcijos rajono taryboje diskutuota jau seniai. Tačiau ten, kur reikia daug pinigų, sprendimai priimami sunkiai.

Prieš dešimtmetį buvo svarstyta, ar nevertėtų senosios autobusų stoties rekonstruoti. Tąkart sprendimas nebuvo priimtas.

Prieš kelerius metus buvo parengta galimybių studija dėl naujosios autobusų stoties statybos ir autobusų parko gamybos bazės iškėlimo. Tam būtų prireikę apie 10 milijonų litų, todėl rajono taryba šiam projektui nepritarė.

Buvo svarstomas ir vieno prekybos tinklo pasiūlymas prisidėti prie daugiafunkcio komplekso, kuriame būtų ir prekybos centras, ir autobusų stotis, statybos, tačiau tam pasipriešino ir Raseinių verslininkai, ir bendruomenė.

Galiausiai buvo nuspręsta sugrįžti prie jau parengtos galimybių studijos ir statyti tik naują autobusų stotį, o autobusų parko gamybinę bazę palikti dabartinėje vietoje“, – portalui lrytas.lt sakė J.Kurlavičius.

Statybai prireiks beveik milijono eurų

Pernai rudenį statyti pradėta naujoji Raseinių autobusų stotis pagal projektą duris turėtų atverti 2016-ųjų rudenį.

„Nors darbai pradėti tik rudenį, spėriai dirbantys statybininkai jau spėjo daug nuveikti. Jei statybos tempas nesulėtės, naują autobusų stotį Raseiniai galbūt jau turės ir šiemet“, – prognozavo Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos Kelių programos bei Raseinių miesto savivaldybės lėšų finansuojamai autobusų stočiai statyti prireiks beveik vieno milijono eurų.

Pastačius naująją autobusų stotį senosios nugriauti neketinama. Svarstoma, kad joje galėtų įsikurti Raseinių turizmo ir informacijos centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.