Kaip išvengti nekilnojamojo turto mokesčio? Išeičių yra

Šiais metais įvestos naujos nekilnojamojo turto mokesčio (NTM) „lubos“ palies kur kas daugiau žmonių nei anksčiau – per 4 tūkst. nekilnojamojo turto savininkų.

Pagal naująją tvarką šiemet NT mokestį turėtų mokėti per 4 tūkst. asmenų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Pagal naująją tvarką šiemet NT mokestį turėtų mokėti per 4 tūkst. asmenų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Jan 22, 2015, 3:38 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 8:02 AM

Ar yra galimybė šio mokesčio išvengti, jei dalį turto perrašysi, pavyzdžiui, giminaičiui. O jeigu mažos pajamos ir didelė šeima? NTM vis tiek mokėti reikės?

Kas yra šeimos nariai?

Šiais metais nekilnojamojo turto mokestį (NTM) mokės tie gyventojai, kurių šeimos turtas viršys 220 tūkst. eurų ribą. Pats mokestis sieks 0,5 proc. nuo turto, viršijančio šią vertę.

Kalbant apie šeimos turtą, kyla klausimas – kas yra laikoma šeima? Šeimos nariais gali būti sutuoktiniai, asmenys, vieni auginantys vaikus, ir su jais gyvenantys jų vaikai iki 18 metų.

Be to, kitas svarbus aspektas – šeimoms taikomos lengvatos. Neapmokestinamo nekilnojamojo turto vertė gali būti padidinta 30 procentų. Ji padidėja šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų iki 18 metų. Taip pat auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų.

Kitas atvejis – vyresnis neįgalus vaikas, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis.

Jei asmuo nepajėgia sumokėti NTM, jis turi išeitį. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) mokesčių mokėtojams, kurie negali iškart sumokėti visos mokesčių sumos, rekomenduoja pateikti pajamų deklaraciją ir tuomet kreiptis į VMI prašant sudaryti mokestinės paskolos sutartį. „VMI, įvertinusi, kad mokesčių mokėtojas negali iš karto sumokėti viso apskaičiuoto mokesčio, gali leisti šį mokestį sumokėti dalimis.

Tai kur kas racionalesnis sprendimas nei nepateikti deklaracijos, už tai sulaukti galimos baudos ir delspinigių už nesumokėtus mokesčius, kurie siekia 0,03 proc. nesumokėtos sumos už kiekvieną pradelstą dieną“, – teigė VMI Komunikacijos vadovas Darius Buta.

Mokesčio galima išvengti

Ar yra atvejų, kai NTM galima išvengti? Vienas iš jų – perrašyti dalį savo turto artimam giminaičiui.

Tai gali būti brolis, sesuo, tėvas, mama, senelis ar anūkas. Tokiu atveju buvusiam turto savininkui nebereikia mokėti NT mokesčio nuo tos datos, kai jis perrašo turtą. „Būtina pažymėti, kad jei turtas perrašomas ne artimam giminaičiui, tai traktuojama kaip dovana ir tokiu atveju būtina sumokėti mokesčius.

Jei NT peršamos pusbroliui (palyginti tolimam giminaičiui), tada pusbrolis turės sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio nuo sumos, kuri viršys 2500 eurų“, – sakė D.Buta.

Jeigu turto savininkas nesutinka su NT vertinimu ir jam atrodo, kad turtas įvertintas per brangiai, savininkas per tris mėnesius nuo turto mokestinės vertės nustatymo „Registrų centrui" turi pateikti skundą dėl nustatytos NT mokestinės vertės.

Taip pat turi pateikti prašymą dėl individualiu vertinimo būdu nustatytos turto vertės naudojimo, apskaičiuojant mokestinę vertę.

Tada Registrų centras įvertina pateiktą informaciją, faktines aplinkybes ir gali pakeisti mokestinę konkretaus objekto vertę.

Tačiau kreiptis dėl mokestinės vertės peržiūrėjimo galima tik tuo atveju, jei individualus vertinimas nustato didesnį kaip 20 proc. skirtumą tarp Registrų centro ir individualaus vertintojo nustatytos vertės.

Skaičiuojama proporcingai

VMI primena, kad nekilnojamojo turto mokestis turės būti deklaruotas ir sumokėtas iki gruodžio 15 dienos. Jei asmuo savo turto dalį perdavė kitam asmeniui iki šios datos, jis mokesčio neišvengs. Turės susimokėti laiką, kurį naudojosi savo turtu. „Pavyzdžiui, jei žmogus ar šeima valdė prabangų turtų 11 mėnesių, o paskui gruodžio mėn. jį pardavė, perrašė, dovanojo, vis tiek privalės pateikti deklaraciją ir sumokėti mokestį iki gruodžio 15 dienos už 11 mėnesių“, – sakė VMI Komunikacijos vadovas.

Skaičiavimas vyksta proporcingai. Jei asmuo NT, kuris viršija 220 tūkst. eurų ribą, valdė pusę metų, tai mokės pusę NTM per metus priskaičiuotos sumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.