Proveržis būsto rinkoje Lietuvoje: pasiūla muša rekordus

Vilniečiams, planuojantiems 2015 metais įsigyti nekilnojamąjį turtą, akys turėtų raibti. Nekilnojamojo turto plėtotojai vien šiuo metu Vilniuje siūlo įsigyti beveik du kartus daugiau naujų butų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. O ką jau kalbėti apie naujas investicijas ir statybas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

2015-01-25 11:29, atnaujinta 2018-01-15 03:14

Investuos 40 mln. eurų

„MG Valdos“ praėjusiais metais gyventojams pasiūlė 690 naujos statybos butų. Jie pardavė 241 būstą. Naujų butų pasiūla Vilniuje šiuo metu siekia apie 4 000.

„Įgyvendinusi ambicingus planus bendrovė į nekilnojamojo turto projektus šiais metais planuoja investuoti dar 40 mln. eurų. Vien gyvenamojo būsto plėtros projektų investicijos sieks 29 mln. eurų“, – teigė „MG Valdos“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė.

Be šiais metais prasidėsiančių „Užupio krantinių“ namų statybų, toliau plėtojamas trečiasis „Antakalnio terasų“ etapas „Pušų terasos“ bei „LightHouse“ projekto antrasis etapas. Taip pat šiuo metu vyksta paruošiamieji paskutinių ketvirtojo „Antakalnio terasų“ bei trečiojo „LightHouse“ etapų darbai.

MG Valda“, šiuo metu valdanti biurų kompleksą „Verslo trikampis“, artimiausiuose planuose yra numačiusi investuoti į aukštos klasės biurų komplekso vystymą sostinėje. Naujojo verslo centro statybų pradžia planuojama dar šiais metais.

Didžiausias gyvenamojo būsto projektas šiuo metu vystomas Antakalnyje. Pastatyta pirmoji gyvenvietė „Eglių terasos“ (169 butai), antroji gyvenvietė „Beržų terasos“ (141 butas), šiuo metu statomos „Pušų terasos“ (382 butai). Pastarųjų statybos bus baigtos dar šiemet.

„Nors sostinėje šiemet pastatyta nemažai būsto, kol kas negalima kalbėti apie rinkos perpildymą. Turimi duomenys rodo, kad Vilniuje naujo būsto reikia šiandien ir reikės ateityje.

Vertinant nekilnojamojo turto rinkos situaciją, reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į pastatytų ir parduotų butų skaičių, bet ir į demografinius bei ekonominius rodiklius, kurie kalba apie rinkos potencialą. Augantis gyventojų finansinis turtas, kylančios realios pajamos, didėjanti drąsa skolintis leidžia teigti, kad naujo būsto kainos Vilniuje gali ir toliau po truputį augti“, – pasakojo „MG Valdos“ pardavimų skyriaus vadovas Mantas Umbrasas.

Augančios Lietuvos gyventojų pajamos leidžia gyventojams drąsiau prisiimti finansinius įsipareigojimus ir skolintis būstui. Ypač tai pasakytina apie Vilnių, kur gyventojų pajamos yra aukščiausios ir naujo būsto rinka yra aktyviausia.

Naujų butų – penktadaliu daugiau

Įmonės „Eika“ duomenimis, nekilnojamojo turto plėtotojai šiuo metu Vilniuje siūlo įsigyti apie 3 600 naujos statybos butų. Net 77 proc. daugiau negu praėjusių metų pradžioje.

Dar šiais metais įmonė planuoja investuoti 12,5 mln. eurų į gyvenamųjų namų plėtrą Vilniuje. Pasiūlą žada papildyti apie 360 naujos statybos butų įvairiuose Vilniaus rajonuose. Tai bus penktadaliu daugiau nei praėjusiais metais.

„Šiemet tęsime ir kartu užbaigsime mažaaukščių namų kvartalo „Santariškių namai“ plėtrą. Taip pat vystysime nuo 2007 metų plėtojamą projektą „Eikos namai Pilaitėje“. 2015 metais planuojame pradėti naują projektą Jeruzalėje bei naują mažaaukščių namų projektą „Bajorų alėjos“.

Pastarajame projekte pirkėjams pasiūlysime kompaktiškus butus su erdviais balkonais. Naujo tipo kotedžus nuo 50 iki 110 kvadratinių metrų ploto su privačiais kiemeliais ir terasomis. Taip pat šiais metais planuojame teikti projekto valdytojo paslaugą ir pasiūlyti naujų būstų kituose Vilniaus rajonuose“, – pasakojo „Eikos“ plėtros direktorius Martynas Žibūdas.

Įmonė prognozuoja, kad naujos statybos būsto paklausa grįš į tokį patį lygį, kuris buvo prieš porą metų. Pardavimų tempai sumažės penktadaliu. Per mėnesį bus parduodama po 200 naujų butų. Įmonė tikisi, kad šiais metais pasiūla dar augs ir gali perkopti net 4 000 butų ribą.

„Absoliučiais kiekiais daugiau bus parduota vidutinės negu prestižinės klasės butų, nes vidutinės klasės būsto pasiūla ir šio segmento rinka didesnė. Prestižinėje klasėje keletą metų buvo jaučiamas būsto trūkumas, todėl pardavimai lyginant su kitomis klasėmis sudarė nedidelę rinkos dalį.

Prestižinėje klasėje pasiūla ženkliai išaugo, atsirado didesnės pasirinkimo galimybės pirkėjams, vadinasi, šiemet augs ir šios klasės būsto sandorių skaičius“, – pasakojo „Eikos“ atstovas.

Išpardavinės senesnius butus?

NT brokerių tinklą Baltijos šalyse valdančios agentūros „Capital“ duomenimis, nekilnojamojo turto plėtotojai šiuo metu Vilniuje siūlo beveik 3 500 naujos statybos butų. Tai antras pagal dydį pasiūlos kiekis per visą istoriją.

Plėtotojai stebi rinką ir nenori jos perpildyti butais, kad nebūtų spaudimo kainoms. Todėl dar nėra aišku, ar artimiausiu metu augs pasiūla. Daugumos planuotų ar statomų projektų statybos nėra stabdomos. Planuojama pardavimus atidėti vėlesniam laikui, kai bus išparduoti jau esami butai rinkoje.

„Paklausa, kaip ir buvo prognozuota, atsitraukė. Pagrinde dėl sukeltų lūkesčių, kad galimai pasikoreguos kainos žemyn, nes pirkėjai kurį laiką turės apsiprasti su euru ir neskubės įsigyti butų, o plėtotojams reikės skatinti pardavimus.

Tikėtina, kad paklausa išsilaikys panašiame lygyje arba dar kiek pasikoreguos žemyn, nes daugelis pirkėjų lauks kur pajudės kainų kreivė. Vienintelis bene paklausą skatintis faktas yra pasiūlos augimas, kas kitaip sakant didina žmonių galimybę pasirinkti iš beveik rekordinės pasiūlos sau tinkamiausią būstą“, – teigė „Capital“ direktorius Dmitrijus Semionovas.

Agentūros duomenimis, kainų korekciją gali iššaukti tik patys plėtotojai neiškentę 1-2 ketvirčių išlaikydami kainas panašiame lygyje ir nepersūdę rinkos naujais projektais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.