Iš Viktoro Uspaskicho atimtu dvaru rūpinsis buvę narkomanai

Kultūros paveldo departamentas skyrė daugiau nei 100 tūkstančių eurų, kad būtų likviduota Viktoro Uspaskicho koncernui „Vikonda“ priklausiusio Kalnaberžės (Kėdainių r.) dvaro avarinė būklė.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2015-01-26 09:57, atnaujinta 2018-01-15 02:10

Prie apleisto Kalnaberžės dvaro šiuo metu verda darbai – dengiamas laikinas stogas, išvežamos šiukšlės.

Apverktinos būklės dvaru pradėta rūpintis tik nacionalizavus pastatą – jį atėmus iš V.Uspaskicho koncernui „Vikonda“ priklausančios bendrovės „Lukta“. Teismų maratonas truko ne vienus metus, tad pastatas per tą laiką dar labiau apgriuvo.

Lėšas avarinei būklei likviduoti Kultūros paveldo departamentas skyrė praėjusių metų pabaigoje.

Įdarbins besigydančiuosius

Perėmusi iš valstybės Kėdainių rajono savivaldybė vėliau tikisi dvarą perduoti viešajai įstaigai „Vilties švyturys“, kuri Kalnaberžėje į visavertį gyvenimą grąžina priklausomybės ligomis sergančius asmenis.

Tikimasi, kad šie žmonės kartu su specialistais prikels dvarą naujam gyvenimui.

„Vilties švyturio“ reabilitacijos kursą atliekantys žmonės turi kur gyventi, todėl Kalnaberžės dvarą ketinama paversti turizmo objektu, kultūros židiniu.

Beje, Kėdainių rajono savivaldybėje dvaro tvarkymo viziją pristatė „Vilties švyturio“ atstovas Giedrius Saulytis, kuris anksčiau buvo bažnyčios „Tikėjimo žodis“ vadovas.

Anot Kultūros paveldo departamento direktorės Dianos Varnaitės, reikia tik pasidžiaugti, jeigu „Vilties švyturys“ imsis valdyti ir prikelti Kalnaberžės dvarą. Geresnio šeimininko šiam objektui ji nematanti.

Nacionalizavo teisėtai

Dvaras be šeimininko liko praėjusiais metais, kai Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad „Lukta“ sodybą saugojo ir prižiūrėjo netinkamai, todėl ji iš verslininkų paimta teisėtai.

„Lukta“, kai 2001 metais pirko dvarą, priklausė Darbo partijos įkūrėjui V.Uspaskichui.

Teismas nustatė, kad įsigiję nekilnojamąją kultūros vertybę verslininkai nesielgė kaip apdairūs ir rūpestingi savininkai, nevykdė įstatymų, nebendradarbiavo su kultūros paveldo specialistais, nevykdė jų nurodymų.

Sumažino priteistą sumą

Kita vertus, Lietuvos apeliacinis teismas pripažino, kad dėl prastos dvaro sodybos pastatų būklės iš dalies atsakingas ir Kultūros paveldo departamentas. Mat iki pardavimo „Luktai“ dvaras nebuvo tinkamai prižiūrimas.

Kai „Lukta“ įsigijo pastatus, Kultūros paveldo departamentas kelerius metus iš šios bendrovės nereikalavo realių darbų ir tik vėliau pradėjo domėtis, kaip prižiūrima dvaro sodyba.

Dėl to teisėjų kolegija nutarė sumažinti iš verslininkų priteisiamos žalos dydį. Vietoj anksčiau priteistų beveik 98 tūkst. eurų žalos įmonei „Lukta“ nurodyta sumokėti per 67 tūkst. eurų.

Kalnaberžėje atostogaudavo P.Stolypinas

Kalnaberžės dvaras priklausė didikams Radviloms, Čapskiams, bet labiausiai išgarsėjo, kai jį įsigijo Stolypinų šeima.

Valdant carui Nikolajui II šios šeimos atstovas Piotras Stolypinas tapo Rusijos ministru pirmininku. Jis vasaromis mėgo atostogauti Kalnaberžėje.

1910-aisiais Rusijos ministro pirmininko vasarvietėje buvo įvestas telefonas ir telegrafas.

Vėliau vienu metu dvarą buvo įsigijęs rašytojas Kazys Binkis, bet už skolas buvo priverstas jį atiduoti valstybei.

Po Antrojo pasaulinio karo Kalnaberžės dvare įsikūrė kolūkio administracija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.