Stebuklas: prieš 28 metus pradėtos stadiono statybos – tęsiamos

Kažkada vienu Vilniaus simbolių buvę Koncertų ir sporto rūmai vėl nušvis, o skandalų lydimos nacionalinio stadiono statybos bus tęsiamos. Tai vakar pažadėjo premjeras Algirdas Butkevičius.

Tikimasi, kad užkonservuotos nacionalinio stadiono statybos netrukus atgis.<br>V.Balkūno nuotr.
Tikimasi, kad užkonservuotos nacionalinio stadiono statybos netrukus atgis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 13, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:22 AM

Bankrutuojančiai Ūkio banko investicinei grupei priklausančius ir Šiaulių bankui įkeistus sostinės Koncertų ir sporto rūmus turėtų įsigyti Turto bankas.

Šiame pastate iki 2017 metų numatoma įrengti Kongresų centrą su konferencijų ir koncertų salėmis, kuriose tilptų 2–3 tūkst. žmonių.

Tokias vizijas vakar pristatęs premjeras A.Butkevičius teigė, kad kol kas sunku pasakyti, kokia bus rūmų pirkimo ir pardavimo kaina – šiuo metu jie įvertinti maždaug 5 mln. eurų.

Viso projekto vertė galėtų siekti 11,6 mln. eurų, jį finansuotų parodų rūmai „Litexpo“, dalį lėšų galėtų skirti Europos Sąjungos fondai. Per metus pastatą išlaikyti kainuotų maždaug 1,2 mln. eurų.

Dabartiniai Kongresų rūmai šalia Vyriausybės rūmų, kur šiuo metu įsikūręs Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, būtų perduoti Turto bankui, o vėliau būtų sprendžiama dėl jų pardavimo.

Premjero teigimu, darbai bus derinami ir su Lietuvos žydų bendruomene, nes Koncertų ir sporto rūmai pastatyti žydų kapinių vietoje: „Mes be žydų bendruomenės pritarimo jokių sprendimų savavališkai nepriimsime, bet manau, kad rasime sprendimą.“

Vyriausybė taip pat užsimojo gaivinti nesėkmingai statyto ir dabar užkonservuoto nacionalinio stadiono Vilniuje projektą. Tai turėtų būti daugiafunkcis objektas, kuriame įsikurs tiek privačios, tiek valstybės institucijos.

Pasak A.Butkevičiaus, viešosios ir privačios partnerystės būdu įgyvendinamo objekto statyba, kaip apskaičiavo darbo grupė, kainuotų apie 94 mln. eurų, o Europos Sąjungos lėšomis būtų galima finansuoti iki 75 proc. jo vertės. Statybas būtų galima baigti iki 2018 metų.

Premjero teigimu, stadionas galėtų būti naudojamas įvairiems tikslams (kultūrinei, komercinei veiklai), o pajamų jam išlaikyti būtų galima gauti įtraukiant privačių partnerių. Stadiono statyba esą jau domėjosi investuotojai iš Vokietijos, Prancūzijos, Vengrijos, kitų šalių.

Nacionalinio stadiono vizualizacijoje nurodoma, kad jis būtų integruotas su biurų pastatais, kurie visą aikštę juostų žiedu.

Nacionalinis stadionas Ozo gatvėje, šalia dabartinio prekybos centro „Akropolis“, buvo pradėtas statyti 1987 metais, o 1993-iaisiais užkonservuoti jau pastatyti pamatai bei laikančiosios konstrukcijos.

2008 metais į objektą investavus papildomus 33,6 mln. eurų, statybos darbai nutrūko dėl finansavimo stygiaus.

Šio stadiono statybą lydėjo skandalai. Dalis tam skirtų pinigų buvo iššvaistyta arba panaudota neskaidriai. (BNS, LR)

Kažkada garsūs buvę rūmai sunyko

Vilniaus koncertų ir sporto rūmai buvo pradėti statyti 1965 m., baigti – 1971 m.

Iki maždaug 1990 m. šie rūmai buvo viena reikšmingiausių arenų įvairių sporto šakų varžyboms, taip pat jie buvo naudojami koncertams, spektakliams, kitiems renginiams. Rūmuose tilpdavo apie 4400 žiūrovų.

Vėliau pastatas buvo naudojamas kaip laikina prekybos vieta. Laikui bėgant rūmai tapo vis labiau apleisti. Vienas paskutinių reikšmingų renginių buvo 2003 m. vykęs grupės „Antis“ koncertas.

2004 m. rūmus ir teritoriją aplink juos įsigijo Ūkio banko investicinė grupė.

2006 m. pastatas buvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

2009 m. po daugelio perspėjimų apleistų rūmų salę ir jos prieigas buvo uždrausta eksploatuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.