Kaune daugiabutis buvo parduotas su nuomininkais

Būstus nuomojantiems studentams vos ne kasmet tenka kraustytis vis į kitą vietą: vieni neįtinka butų šeimininkams, kiti patys ieškosi geresnės vietos. Tačiau visi daugiabučio nuomininkai vienu metu Kaune iškraustomi bene pirmą kartą.

Kęstučio ir S.Daukanto gatvių sankryžoje stovinčiame pastate iš viso yra 28 butai.<br>P.Mantauto nuotr.
Kęstučio ir S.Daukanto gatvių sankryžoje stovinčiame pastate iš viso yra 28 butai.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Mar 20, 2015, 9:41 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:27 PM

Vasario pradžioje kambarį Kęstučio gatvės 52-ojo daugiabučio ketvirtajame aukšte išsinuomojusios Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto pirmakursės Emilija Augustinaitė ir Ieva Piežaitė su buto savininke pasirašė neterminuotą sutartį. Merginos planavo ten gyventi kelerius metus. Jos norėjo susikurti jaukesnę aplinką, savo lėšomis perdažyti kambario ir virtuvės grindis, sienas.

Studentes suviliojo kaina

Tačiau jau vasario 8-ąją studentės sužinojo, kad joms teks ieškotis kitos pastogės – atsirado pirkėjas, kuris įsigijo visą daugiabutį. Jis pareikalavo, kad nuomininkai išsikeltų iki kovo pabaigos.

Iš Utenos į Kauną studijuoti atvykusi E.Augustinaitė, šiaulietė I.Piežaitė ir dar viena jų grupės draugė iš pradžių gyveno universiteto bendrabutyje. Tačiau nuo praėjusių metų rudens merginos ėmė dairytis kitos vietos, kur galėtų įsikurti.

„Ne taip paprasta išsirinkti namus – svarbu kaina, vieta. Per pažįstamus sužinojome apie butą Kęstučio gatvės 52-ajame name. Pasirinkome jį, nors būstas šaukte šaukėsi remonto“, – prisiminė E.Augustinaitė, rodydama į lubas su nutrupėjusiu tinku.

Studentes suviliojo palyginti nedidelė kaina. Už vieno kambario nuomą trys merginos susidėjusios turėjo mokėti 87 eurus.

Šaltuoju sezonu šeimininkė sakė nuomos mokesčio neimsianti, pakaks, jei bus sumokėta už komunalines paslaugas. Tiesa, jos čia – vienos brangiausių mieste. Už 20 kvadratinių metrų kambarį trys merginos būtų mokėjusios po 80 eurų, nes būstas – neatnaujintas, kiaurais langais.

Šiame keturių kambarių bute gyvena dar dvi merginos iš kitų aukštųjų mokyklų – iš viso penki žmonės.

Gali išvaryti bet kada?

„Vos spėjus mums įsikurti, atvyko šeimininkė. Ji pareiškė, kad daugiabutis parduotas, ir atnešė dokumentus. Turėjome pasirašyti, kad sutinkame išsikelti iki kovo 27 dienos“, – aiškino E.Augustinaitė.

Merginos sužinojo, kad keturių aukštų namas priklauso trims savininkams.

„Kitų butus šiame name nuomojančių studentų padėtis dar blogesnė.

Apie tai, kad reikės išsikraustyti, jiems buvo pranešta tik šiomis dienomis. Jaunimas pasipiktinęs tokiu elgesiu.

Jei sutartys būtų terminuotos, žmonių taip greitai nebūtų galima iškrapštyti“, – atsiduso E.Augustinaitė.

Pagal įstatymą, sudarius neterminuotą gyvenamųjų patalpų nuomos sutartį, joje turėtų būti aptarta, prieš kiek laiko nuomininkas turėtų būti įspėjamas apie išsikraustymą. Tačiau E.Augustinaitės ir I.Piežaitės sutartyje jokių terminų nenurodyta.

Sąlygos – nepavydėtinos

E.Augustinaitės ir I.Piežaitės būste pasijutome tarsi studentų bendrabutyje, kuris vaizdžiai aprašytas Iljos Ilfo ir Jevgenijaus Petrovo romane „Dvylika kėdžių“.

Lubose, ten, kur buvo tinkas, šviečia didžiulis blynas, sienos apsilaupiusios, pro suskilinėjusius langus švilpia vėjas.

„Kai kiti gyventojai prausiasi, šilto vandens tenka laukti 10 minučių. Vieną dieną iš viso neturėjome vandens“, – pasakojo E.Augustinaitė.

Namo savininkai greičiausiai sąmoningai jo neremontavo, nes jau daugelį metų mėgino parduoti.

Tačiau, nepaisydamos prastos aplinkos, studentės būtų likusios Kęstučio gatvėje.

Namas miesto centre vertinamas brangiai

Kęstučio ir S.Daukanto gatvių sankryžoje stovinčiame pastate iš viso yra 28 butai. Pastato plotas – apie 3 tūkst. kvadratinių metrų. Šis namas iškilo dar 1929 metais.

Daugiabutyje gyvena apie 50 nuomininkų, dauguma – Vytauto Didžiojo, Kauno technologijos universitetų, Kauno kolegijos, kitų aukštųjų ir aukštesniųjų mokyklų studentai.

Maždaug prieš dešimtmetį namas buvo grąžintas buvusių savininkų giminaičiams, o jie nusprendė jį parduoti.

Nekilnojamojo turto specialistų skaičiavimu, jo vertė gali siekti 700–800 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.