Nutarė: geriau bauda už nelegalų remontą nei gautas leidimas jam

Erdvūs balkonai ir terasos džiugina pilkuose daugiabučiuose išskirtines erdves nusprendusius įsirengti jų šeimininkus, tiesa, dažnai balkono erdvę jie paverčia buto dalimi, taip praplėsdami gyvenamąjį plotą.

Dalis balkono ploto paversta valgomojo zona.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Dalis balkono ploto paversta valgomojo zona.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Mar 30, 2015, 7:16 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 12:22 AM

Tačiau tokiai pertvarkai būtina parengti remonto projektą ir gauti įgalioto savivaldybės tarnautojo parašą.  

„Kai tai išsiaiškinome, kai suskaičiavome kiek prarasime laiko popierių tvarkymui  ir  kiek kainuos baudos, jei to neatliksime, pasirinkome pastarąjį variantą“,   – lrytas.lt  atvirai prisipažino vilnietis.  Jis sutiko pasidalinti savo patirtimi bei sudaryta skaičiuokle. 

Tiesa, manyti, kad visi savavališkų remontų atlikėjai bus nubausti, naivoka, mat ar į jūsų duris pasibels Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija, priklauso ir nuo to, kaip gerai sutariate su kaimynais.

Specialių reidų savavališkai atliktam statinių paprastajam remontui aptikti inspekcija nerengia. Vykstama į vietą nustatyti faktinių aplinkybių, gavus gyventojų skundų.

Kaimynų išbandyta „stumtelėto“ balkono idėja

„Įsigijus nedidelį senos statybos butą teko jį remontuoti iš pagrindų. Buvo iš naujo tinkuojamos sienos, klojamos naujos grindys, keičiama elektros instaliacija, nuolat problemų keliantys pasenę vamzdynai, dujų įvadas, – pradėjo pasakojimą mūsų pašnekovas.  -  Ilgai svarstę įvairius galimus interjero variantus ryžomės dalį balkono sujungti su valgomojo zona ir taip šiek tiek padidinti valgomojo  erdvę, o kartu ir suteikti visai patalpai daugiau šviesos.

Idėja virtuvės langą pakeisti stikline siena ir ją šiek tiek stumtelėti į balkoną nebuvo nauja – taip patobulintų butų tiek mūsų, tiek šalia esančiuose daugiabučiuose  yra ne vienas.

Kai pradėjau domėtis, kokių dokumentų reikia norint pradėti remontą, paaiškėjo, jog balkono stiklinimas laikomas paprastu remontu. Kadangi atliekant remonto darbus pats balkonas nebuvo stiklinamas, bet jo dalis atitveriama stikline pertvara, reikalai gerokai komplikavosi.

Atliekant buto remontą buvo planuojama pašalinti dalį mūro po virtuvės langu ir, nors tai nebuvo laikančioji konstrukcija, mūsų remontas jau tapo kapitaliniu, ir, norint atlikti viską kaip pridera, teko nusiteikti ilgai vaikščioti po įvairias institucijas.

Paaiškėjo, kad keičiant balkono durų padėtį ir vietoj buvusio lango įstatant stiklinę vitriną per visą sieną, laukia ilgas daug laiko ir jėgų pareikalausiantis procesas, mat būtina parengti remonto projektą ir gauti įgalioto savivaldybės tarnautojo parašą, kad šiam projektui pritariama. Tiesa, nebūkime naivūs, akivaizdu, kad ir  projektą turi parengti rimta įstaiga, o ne buto savininkas, prieš miegą nustvėręs popieriaus lapą ir pieštuką.

Keblumų kiltų ir dėl radiatoriaus pakeitimo. Nepaisant fakto, kad radiatorius paliekamas toje pat vietoje, bet tik pasukamas kitu kampu, vis tiek privalu kviesti Valstybinės energetikos inspekcijos specialistus, kurie turi išduoti pažymą apie atliktą patikrinimą.

Esama ir tam tikrų formalumų, kuriuos reikia atlikti tuomet, kai remonto darbai baigiami: būtini kadastriniai matavimai, juos atlikus pildoma statybos darbų baigimo deklaracija, kurią privalu pateikti Valstybinei teritorijų planavimo inspekcijai prie Aplinkos apsaugos ministerijos.

Nors šių leidimų išdavimo laikas aiškiai apibrėžtas, vargu ar jus paguostų žinia, kad vien pritarimo jūsų pateiktam vertinti remonto darbų projektui gali tekti laukti iki 20 darbo dienų ir kainuotų  apie 30 eurų.

Pasidomėjus, kiek kainuotų tokio projekto parengimas, paaiškėjo, kad architektai už tokį darbą ima maždaug 100–200 eurų atlygį, kuris kiekvienu atveju priklauso nuo paties užsakymo ypatumų, kaip greitai šis projektas užsakovui reikalingas ir t.t.

Teko rimti pasidomėti ir gresiančiomis baudomis. Jei vis dėlto toks remontas būtų priskirtas savavališkam paprastajam, bauda būtų skirta nuo 28,9 euro iki 145 euro (nuo 100 iki 500 litų ), tačiau jei  atliktas remontas būtų prilygintas kapitaliniam remontui, tuomet numatomos baudos nuo 290 eurų iki 580 eurų (nuo 1000 iki 2000 litų) .

Paskaičiavus, kiek kainuos ir užtruks visų reikalingų dokumentų sutvarkymas, kiek teks sumokėti už nuomojamą butą, kol negalėsime įsikraustyti į namus, kiek problemų kils su norinčiais kuo greičiau baigti savo darbą remontininkais, paaiškėjo, kad labiau apsimoka sumokėti baudą, nei pradėti nežinia kuo pasibaigsiančias teisingo kelio paieškas.“

Ką reikia žinoti ruošiantis buto remontui?

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos Inspekcijos prie Aplinkos ministerijos vyriausiosios specialistės Vidos Aliukonienės teigimu, kai mieste esančio daugiabučio namo kapitalinio ar paprastojo remonto metu keičiama pastato išvaizda, reikalingas savivaldybės administracijos įgalioto valstybės tarnautojo rašytinis pritarimas statinio projektui – atitinkamai kapitalinio remonto projektui ar paprastojo remonto aprašui.

„Laikoma, kad pastato išvaizda keičiama, kai atliekami šie darbai: balkonų, lodžijų įstiklinimas; fasado elementų keitimas, naujų įrengimas; stoglangių įrengimas, keitimas; esamų angų pastato fasade užtaisymas; šlaitinio stogo dangos keitimas, dažymas, stoglangių įrengimas, keitimas; fasadų dangos įrengimas, keitimas, dažymas; įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado ar šlaitinio stogo; įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų, iškylančių daugiau kaip 1 m virš pastato plokščiojo stogo parapeto, tvirtinimas ant pastato plokščiojo stogo; kiti darbai, keičiantys pastatų išorės išvaizdą“, – sakė pašnekovė.

Anot specialistės, kapitalinio remonto projektas, aprašas ar paprastojo remonto aprašas rengiami statybos techninio reglamento  nustatyta tvarka.

Paprastojo remonto (kai nepertvarkomos pastato laikančiosios konstrukcijos) aprašą, kurį sudaro aiškinamasis raštas, esamo pastato fasado (-ų) ir (ar) šlaitinio stogo spalvotos nuotraukos bei numatoma statinio išorės vizualizacija (spalvotos nuotraukos, brėžiniai ar kita), gali pasirengti pats statytojas.

Kapitalinio remonto atveju projektą parengti turi atitinkamos kvalifikacijos projektuotojai.

Pagal Statybos įstatymą, statybą leidžiantis dokumentas – rašytinis pritarimas statinio projektui – turi būti išduotas ne vėliau kaip per 15 darbo dienų nuo visų privalomų dokumentų pateikimo dienos.

Konkretūs valstybės rinkliavos dydžiai už statybą leidžiančių dokumentų išdavimą yra nustatyti Vyriausybės

Mokestis už rašytinį įgalioto valstybės tarnautojo pritarimą statinio projektui – 28 eurų.

Išduota 200 leidimų

 “Infostatyba“ duomenis, 2014 metais išduota beveik po 200 rašytinių pritarimų  daugiabučių namų paprastiems ir kapitaliniams remontams, tačiau kiek iš jų susiję su pastato išvaizdos keitimu, pagal turimus duomenis nustatyti nėra galimybių.

Baudos dydis priklauso nuo statinio kategorijos ir statybos rūšies. Administracinių teisės aktų pažeidimų kodekse nustatyta, kad:

Neypatingo statinio savavališkas kapitalinis remontas užtraukia baudą nuo dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių iki penkių šimtų septyniasdešimt devynių eurų.

Ypatingo statinio savavališkas kapitalinis remontas užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio vieno šimto penkiasdešimt aštuonių iki dviejų tūkstančių trijų šimtų šešiolikos eurų.

Neypatingo statinio savavališkas paprastasis remontas užtraukia baudą nuo penkiasdešimt septynių iki vieno šimto keturiasdešimt keturių eurų.

Ypatingo statinio savavališkas paprastasis remontas užtraukia baudą nuo dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių iki penkių šimtų septyniasdešimt devynių eurų.

– daugiabutis namas priskiriamas ypatingų kategorijai, jei jo aukštis 20 m ir didesnis arba bendras plotas viršija 2000 kv. m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.