Istorija, kuri įkvepia: butas Las Vegase už Vilniaus būsto kainą

Papasakosiu iš patirties – pokalbių su žmonėmis, investavusiais į gyvenamąjį nekilnojamąjį turtą (NT) ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje – Londone, Las Vegase, Brazilijoje ar Vietname. Taip pat žinau daug istorijų apie tai, kaip viename ar kitame mieste įsigytas butas ne tik nieko nekainuoja (t.y. padengia paskolą, jei tokia yra), bet dar ir atneša pelno.

Apie 46 tūkst. eurų už naujai suremontuotą butą Las Vegase. Ką už tokią kainą galima įsigyti Vilniuje? Ne kažką.<br>Wikipedia nuotr.
Apie 46 tūkst. eurų už naujai suremontuotą butą Las Vegase. Ką už tokią kainą galima įsigyti Vilniuje? Ne kažką.<br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Grižas

Apr 3, 2015, 4:20 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:29 PM

Prisipažinsiu, net ir daug keliaudamas dar neseniai netikėjau, kad net man įmanoma įsigyti butą kuriame nors pasaulio mieste.

Ir štai istorija – apie tai, kaip vienas vyrukas, investavęs 40 tūkst. JAV dolerių (beveik 37 tūkst. eurų), įsigijo butą pačiame Las Vegase. Dar pridėkime 10 tūkst. dolerių (per 9 tūkst. eurų), kurie buvo išleisti remontui. Ir – 50 tūkst. dolerių (apie 46  tūkst. eurų) už naujai suremontuotą butą Las Vegase! Ką už tokią kainą galima įsigyti Vilniuje? Ne kažką (palyginti su tuo, ką gaunate Las Vegase). 

Pasaulio žiniasklaidoje galite pasiskaityti šios istorijos analizę: butas Las Vegase už 40 tūkst. dolerių plius 10 tūkst.  už remontą. Butas skirtas trumpalaikei nuomai. Metų pelnas – 13 608 JAV doleriai  arba 12 565 eurai. Neblogai. 

Aš nekalbu apie kitus su tuo susijusius dalykus: taip, reikia būti (pa)buvus tame pačiame Las Vegase ir galbūt planuoti apsilankyti ten  bent kartą per metus.

Bet argi būtų nesmagu turėti butą Las Vegase? Tuomet liktų tik lėktuvo bilietas. Na ir kasdienės išlaidos. Kurios kai kam gali sudaryti ir viso buto kainą. Arba draugai, galvodami, kur keliauti, žinotų, jog gali apsistoti jūsų bute Las Vegase.

Tokia informacija  apie investavimą į gyvenamąjį NT galėtų vis plačiau sklisti ir apie Lietuvą. Nors ne, mes juk lietuviai, visko bijome, kam mums tie užsieniečiai ir jų investicijos: ateis, užgrobs, nusiaubs. 

O ką manote apie nuosavą viešbutuką, arba kitaip – butą, kaip investiciją? 

Užsienyje taikoma praktika, kuria, manau, galima pasinaudoti ir Lietuvoje. T.y. pasidaryti rinkos tyrimą apie tai, kokie butai yra paklausūs. Kalbant tiek apie trumpalaikę, tiek apie ilgalaikę nuomą. 

Jeigu butą planuojate nuomoti ilgalaikei  nuomai (kai butą išnuomojate nuolatiniam nuomininkui metams ar ilgiau): pasižiūrėkite, kokie butai yra rajone, kuriame turite ar ketinate įsigyti butą. Kokie butai yra šiandien ir kurie iš jų bus išnuomoti po savaitės, dviejų, mėnesio. Kokia vidutinė nuomos kaina tame rajone. Ir nusiimkite rožinius akinius, jei tokius turite. 

Jei butą planuojate nuomoti trumpalaikei nuomai (paroms, savaitėms, jame dažniausiai apgyvendinant iš užsienio atvykusius svečius),  susipažinkite su šia rinka: kokie butai siūlomi, kokios jų kainos, užimtumas (kurį galite matyti pasinagrinėję rezervacijos platformas, kuriose ir skelbiasi dabartiniai trumpalaikės butų nuomos rinkos dalyviai), kaip veikia sezoniškumas. 

Kalbant apie trumpalaikę butų nuomą, sparčiai populiarėjančią ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje, pas mus dar giliai įsišaknijusi tradicija „viską pats“. O ką? Taigi prireikus galiu ir grindis išplauti, ir patalynę išskalbti, o jei ką – ir nubyrėjusius dažus uždažyti. Taip, Lietuvoje (žmonių) laikas pigus ir jie jo turi. Tačiau kalbant apie nekilnojamąjį turtą,  prisiminkite, kad investuojate: atiduodate kažkam administruoti ir gaunate pelną. (Tada galvojate, kaip įsigyti dar vieną butą.) 

Aišku, galima turėti vieną ar kelis butus ir pačiam viskuo užsiimti: administravimu, netgi tvarkymu.  Tačiau, patikėkite, niekas taip nesutvarkys jūsų buto, kaip tuo užsiimanti namų tvarkytoją. Džiaugiuosi, kad vis pasiseka tokias rasti.  Pasaulis vis labiau keliauja skaidrumo, pasitikėjimo vieni kitais – net ir nepažįstamaisiais – link. Butų rezervacijos platforma „Airbnb“ įvedė dvišalius atsiliepimus: ne tik svečias palieka atsiliepimą apie vietą, kurioje buvo apsistojęs, bei jos šeimininką, bet ir šeimininkas rašo atsiliepimą apie svečią.

Todėl svetingumas, bendravimas, rūpinimasis svečiu ir pačiu butu turi būti tai, kas jus veža.

Kitu atveju – galbūt verta pamąstyti apie tai, kad galėtumėte perduoti viską administruoti kažkam kitam ir užsiimti labiau patinkančia veikla (pavyzdžiui, keliauti). Kartais tas per mažas rūpinimasis svečiu ar smulkių detalių nesužiūrėjimas (o patikėkit – tai svarbu) – ne iš blogos valios, o tiesiog dėl laiko stokos. Tačiau tuomet vėlgi – galbūt neverta visko apsiimti pačiai/pačiam. Trumpalaikė buto ar butų nuoma, kaip ir bet kuri kita veikla, reikalauja laiko, atsidavimo, entuziazmo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.