Paukščių vardais pavadintose Kauno gatvėse – mielos tradicijos

Kaune esančioje Balandžių gatvėje nebeliko čia ilgai gyvenusio balandininko ir jo sparnuotų augintinių. Tačiau gyventojai ir toliau stengiasi pabrėžti, kad jie įsikūrė būtent šių paukščių gatvėje, ir kiemus ėmė puošti balandžių skulptūromis.

Balandžių gatvės 1-ojo namo gyventojai pasistengė, kad užrašai ant jų tvoros būtų estetiški.<br>M.Patašiaus nuotr.
Balandžių gatvės 1-ojo namo gyventojai pasistengė, kad užrašai ant jų tvoros būtų estetiški.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Apr 24, 2015, 7:58 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:25 AM

Kaune, Aukštojoje Panemunėje, yra namų kvartalas, kurio gatvės pavadintos įvairių paukščių vardais.

Viena tokių – Balandžių gatvė. Jos gyventojai liūdi, kad prieš kelerius metus mirė čia balandžius auginęs kaunietis.

Tačiau tradiciją didžiuotis savo gatvės pavadinimu ir būtent balandžio mėnesį pradėti puoselėti aplinką tęsia ir šios gatvės senbuviai, ir naujakuriai.

Gatvė maža, bet jauki

Neilgoje Balandžių gatvėje tėra 16 namų. Tai ir seni medinukai, ir vėliau statyti mūrinukai. Vietoj kai kurių senų statinių iškilę nauji dailūs namai.

Nors siauroje gatvėje nėra šaligatvių, tačiau ji jauki. Vaikštant ja galima pasijusti lyg kaime, kur kaimynai pažįsta vieni kitus, šaukia vardais ir žino, kas kuo užsiima.

Gatvėje veikia vienintelė individuali įstaiga. Tai skalbykla, kurios paslaugomis naudojasi kaimynai ir atvykėliai iš netolimų rajonų.

Įsikūrė pakaunės gyventojai

Balandžių gatvėje sutiktas 55 metų Valdas Celiešius pasakojo, kad jis visą laiką gyvena šioje vietoje.

„Prieš Antrąjį pasaulinį karą ir po jo čia, kur dabar driekiasi Balandžių ir kitos gatvės, stovėjo tik du privatūs namai. Tai buvo labiau sodybos. Aplink plytėjo laukai“, – pasakojo vyras.

Kaune sumanius pastatyti hidroakumuliacinę elektrinę, reikėjo atrasti vietų, kur būtų galima perkelti būsimųjų Kauno marių vietoje gyvenusius žmones.

Taip Aukštojoje Panemunėje buvo suformuotos nedidelės gatvės, jose daugiausia ir kūrėsi persikėlėliai.

Balandį bendrai imasi darbų

Balandžių gatvės gyventojai nuo pat įkurtuvių pažinojo vieni kitus.

„Ir dabar bendraujame. Tariamės, padedame vieni kitiems. Balandžio mėnesį paprastai pradedame tvarkyti savo sklypus. Šaunu, kad šiemet balandį buvo ir Velykos. Laisvadienį kaimynai džiaugėsi galėdami aplankyti vieni kitus“, – pasakojo V.Celiešius.

Balandžių gatvėje ilgus metus gyveno ir kaunietis Jonas Naujokas. Vyras laikė dekoratyvinių balandžių ir buvo gatvės pasididžiavimas. Prieš kelerius metus jis mirė. Balandžių, sklandančių virš galvų, nebeliko.

„Gaila, kad gyvųjų mūsų gatvės simbolių nebeliko. Vienas po kito kuriasi nauji gyventojai, tačiau ir jie gatvės pavadinimui neabejingi“, – tikino kaunietis.

Sutapo su gimimo datomis

Balandžių gatvėje į akis krinta dailus naujas namas. Jį juosia balta tvora su kaltiniais vartais. Šeimininkai pasistengė, kad ant tvoros atsirastų taip pat kaltinis gatvės pavadinimas ir namo numeris.

Balandžių gatvės 1-ojo namo šeimininkė Lina Šumauskienė pasakojo, kad čia įsikūrė tik prieš metus. Patiko ne tik graži namus supanti gamta, kaimynai, bet ir gatvės pavadinimas.

Todėl prie namų durų ir ant palangių moteris patupdė keraminius balandžius.

„Ne vienas mūsų šeimos narys yra gimęs balandžio mėnesį. Atsitiko taip, kad ir gyvename šio paukščio garbei pavadintoje gatvėje. Todėl tuo didžiuojamės ir norime, kad aplinkoje būtų ir balandžių simbolių“, – sakė mokytoja dirbanti L.Šumauskienė.

Įamžino paukščius

Aukštosios Panemunės valsčius įkurtas XIX amžiuje. 1868 m. jis sujungtas su Pažaislio valsčiumi. 1931 m. teritorija prijungta prie Kauno miesto. 1950 m. ji tapo Panemunės mikrorajono dalimi.

1955 m. pradėjus statyti Kauno hidroakumuliacinę elektrinę, į Aukštąją Panemunę kėlėsi pakaunės gyventojai. Dalis naujų gatvių buvo pavadintos paukščių vardais. Tai Čiurlių, Kurtinių, Kuosų, Genių, Volungių, Sakalų gatvės.

Taip pat Panemunėje galima rasti ir Lakštingalų, Gegučių, Gandrų, Žuvėdrų, Tetervinų alėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.