Blogio dievo gatvėje kauniečiai sugeba kurti stebuklus

Pikulo gatvėje, kuri driekiasi palei Milikonių kalną Vilijampolėje, gyvenantys kauniečiai žino: mieste jiems teko piktojo dievo vardu pavadinta vieta. Tačiau dėl to neliūdi ir stengiasi Pikului įtikti.

E.Morkūnienė šlaite priešais savo namą įkūrė gražų sodą su medine pavėsine.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Morkūnienė šlaite priešais savo namą įkūrė gražų sodą su medine pavėsine.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Apr 28, 2015, 2:58 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:12 PM

Vienos Kauno gatvės pavadinimas intriguoja – ji pakrikštyta Pikulo vardu. Pikulas, arba Pikuolis, Pikčius, yra vienas baltų dievų, siejamų su mirusiųjų pasauliu.

Baltai tikėjo dievų trejybe – Patrimpu, Perkūnu ir Pikulu, kurie globojo dangaus, žemės ir požemio karalystes.

Galbūt sutapimas, bet apžiūrėti šią gatvę pavyko ne iš karto. Vis sutrukdydavo gamtos ar piktų žmonių išdaigos.

Vietiniai gyventojai teigė, kad blogio jėgų nejaučia. Tačiau dėl visa ko namus saugo pasikabindami pasagas ar tiesiog gražindami aplinką ir taip bandydami įsiteikti piktajam dievui.

Dievas trukdė kelionei?

Barzdotas, lyg lavonas išblyškęs Pikulas – požemių, nelaimių, pykčio dievas džiaugėsi žmonių rūpesčiais ir vargais. Norėdami jam įsiteikti žmonės aukodavo arklius, ožius, kiaules.

Išsiruošus aplankyti šios gatvės dangų staiga aptraukė debesys, orą sudrebino griaustinis ir pasipylė kruša su lietumi.

Vėliau, jau nuvykus į Vilijampolę, paaiškėjo, kad pagrasinta, jog sprogs užminuota Kauno savivaldybė, tad ekskursiją vėl teko atidėti.

Nuvykti į piktojo dievo gatvę pavyko tik iš trečio karto.

Pavadinimo prasmę žino

Netrumpoje gatvėje galima rasti įvairių įmonių, veikia vaikų darželis „Židinėlis“. Daugiausia – nuosavų namų.

Vietomis gatvė duobėta, kai kurie jos ruožai išasfaltuoti. Įdomiausiai atrodo gatvės dalis, kuri ribojasi su Milikonių kalno šlaitais. Juose gyventojai įsirengę šiltnamius, daržų lysves.

Savo susikastame darže rūgštynes ravinti Kazimiera Miceikienė pasakojo, kad Pikulo gatvėje įsikūrė daugiau nei prieš 50 metų. Tada gatvė buvo negrįsta, nebuvo nei vandentiekio, nei dujų, nei kanalizacijos. Vandenį žmonės sėmėsi iš šulinių.

Vėliau, septintajame XX amžiaus dešimtmetyje, gatvė buvo išasfaltuota, nutiesti patogiai gyventi reikalingi tinklai. Nors šlaitų žemė gyventojams nepriklauso, darbštūs žmonės juose nuo seno augino daržoves ir vaismedžius.

Paklausta, ar žino, ką reiškia gatvės pavadinimas, moteris iš karto papasakojo apie mitologinį dievą ir didžiavosi, kad gatvės pavadinimas – išskirtinis.

Pavogė medines pelėdas

Ne visi Pikulo gatvės gyventojai rūpinasi tik savo pilvu. Yra keli nuosavi namai, apdovanoti už gražiai tvarkomą aplinką. Du apdovanojimus yra pelniusi Eugenija Morkūnienė.

Moteris šlaitą priešais savo namą yra pavertusi įspūdingu sodu. Čia žydi ir žaliuoja gėlės, dekoratyviniai krūmai. Kaunietė šlaite pasistatė ir gražią medinę pavėsinę.

„Yra posakis: nori gražaus vaizdo pro savo langą, susikurk jį pats. Taip ir padariau. Šlaite pradėjau dirbti prieš 9 metus ir dabar džiaugiuosi rezultatu“, – pasakojo E.Morkūnienė.

Moteris tik pasiskundė, kad per Velykas kažkas nuo pavėsinės stogo pavogė medines pelėdų skulptūras.

„Dėl to kalti žmonės, bet gal juos blogasis dievas sugundė“, – paklausta, ar tai ne Pikulo darbas, juokėsi moteris.

Saugo vardas ir pasaga

Prie kito Pikulo gatvės namo plevėsuoja vėliava su Vyčiu. Nuosavame name įsikūręs Sigitas sakė, kad yra Lietuvos ir Kauno patriotas.

Gyventi Pikulo gatvėje jam smagu, nes ji labai rami.

Piktojo dievo vardu pavadintos gatvės gyventojas savo namo kiemą papuošė deives primenančių moterų skulptūromis, nes esą grožis gali nugalėti bet kokias blogybes.

Dar vienas šios gatvės senbuvis Steponas Šelis ant namo durų yra pasikabinęs pasagą. Vyras taip pat žino, ką reiškia gatvės pavadinimas, ir išsakė savo požiūrį į tai.

„Esu Steponas, kaip šventasis Steponas. Ant durų pasikabinau pasagą, kad laimė į namus ateitų. Tikiu, kad tai saugo mane nuo nelabojo“, – porino senjoras.

Sovietai dievo vardo nenaikino

Raimundas Kaminskas

Vilijampolės istorijos tyrinėtojas

„Toje Vilijampolės teritorijoje, kur dabar yra Pikulo ir aplinkinės gatvės, žmonės ėmė kurtis tarpukariu.

Ne viena gatvė buvo pavadinta su Klaipėdos kraštu susijusiais pavadinimais, nes per Vilijampolę ėjo kelias į Klaipėdą. Taip atsirado Švyturio, Kuršėnų gatvė, Žemaičių plentas.

Kadangi Pikulas – prūsų dievas, nieko keista, kad atsirado ir tokia gatvė. Kauno apskrities archyve pavyko sužinoti, kad ji savo pavadinimą gavo 1932 metais. Tada pavadinta Pykuolio vardu.

Tik 1991 metais pavadinimas patikslintas, pagal lietuvių kalbos taisykles Pykuolis pakeistas Pikulu.

Sovietmečiu pagoniška religija buvo tarsi alternatyva katalikybei. Baltų religijas buvo leidžiama tyrinėti. Todėl ir gatvės pavadinimas nesikeitė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.