Neįtikėtina: kambario socialiniame būste kaina – lyg gero namo

Jau šią vasarą aštuonios laimingos pasvaliečių šeimos galės švęsti įkurtuves aukso vertės name. Vieno kambario butas socialiniame pastate mokesčių mokėtojams kainavo tokią sumą, už kurią Pasvalyje galima įsigyti ant upės kranto stovintį dviejų aukštų mūrinį namą.

Seną namą prikelti naujam gyvenimui prireikė apie 522 tūkst. eurų arba 1 milijono 800 tūkst. litų.Šalia Pasvalio parko, ant Lėvens upės kranto, naujai atgijusiame name baigiami rengti keturi vieno kambario ir keturi dviejų kambarių butai.<br>V.Savickienės nuotr.
Seną namą prikelti naujam gyvenimui prireikė apie 522 tūkst. eurų arba 1 milijono 800 tūkst. litų.Šalia Pasvalio parko, ant Lėvens upės kranto, naujai atgijusiame name baigiami rengti keturi vieno kambario ir keturi dviejų kambarių butai.<br>V.Savickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vita Savickienė, www.panskliautas.lt

Apr 29, 2015, 5:44 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:59 AM

Naujakuriai aiškiai spjaudysis

Seną namą, sovietmečiu buvusius pionierių namus, prikelti naujam gyvenimui prireikė net 522 tūkst. eurų arba 1 milijono 800 tūkst. litų. Vaizdingoje vietoje, šalia Pasvalio parko, ant Lėvens upės kranto, naujai atgijusiame name baigiami rengti keturi vieno kambario ir keturi dviejų kambarių butai.

Nors naujakuriai didelėmis patalpų erdvėmis džiaugtis negalės, čia bus taip ankšta, kad, kaip liaudis sako, teks badytis užpakaliais. Tačiau jų gyvenimas bus apibūdintas skambiai: jie gyvens pagal europinius standartus, nes pagal tokius standartus bus įrengti jų butai.

Į naujus namus kraustytis galės tik nedaug rakandų turintys žmonės, nes butuose net atskirų patalpų virtuvėms nėra, o ir sandėliukams įrengti juose vietos taip pat neatsirado.

Taigi galima nujausti, kad įsikėlę naujakuriai dėl tų nepatogumų gerokai spjaudysis.

Milijoninių investicijų pareikalavusiame name dirbantys meistrai  žurnalistei  surengė trumpą ekskursiją.

Šaltieną virti bus bėda

Vos pravėręs pastato duris, atsiduri didelėje, erdvioje laiptinėje, kurioje sumontuoti platūs laiptai, vedantys į antrą namo aukštą.

Statybininkai pasakojo, kad pirmame aukšte bus du butai, pritaikyti gyventojams, turintiems judėjimo negalią.

Vieno kambario butas – tai apie 25 kvadratinių metrų patalpa. Prie vienos kambario sienos šeimininkas galės pasistatyti virtuvinius baldus, o likusioje erdvėje įsirengti poilsio bei miegamąją zoną. Meistrai juokavo, kad šaltienos čia tikrai niekas nevirs, nes nuo garų tame pačiame kambaryje miegančiam žmogui ausys atsiraitys. Bute yra tik kambarėlis, skirtas dušui ir tualetui.

Pirmo aukšto gyventojams pasiseks labiau, nes čia bent sienos yra aukštos ir siekia lubas. O antrame namo aukšte sienos dėl stogo konstrukcijų yra nuožulnios. Tad vargu ar kokį aukštesnį baldą bus įmanoma pastatyti.

Dviejų kambarių butai yra kiek erdvesni, tačiau atskiros virtuvės taip pat nėra. Viename jų turės išsitekti virtuvė ir valgomasis. Be to, šalia yra įrengta nedidelė tamsi patalpa.

Galimi pretendentai į naujakurius jau dabar būgštauja, kur reikės laikyti dviratį, vaikų rogutes ar kitą retai naudojamą turtą. Juolab kad pagalbinių patalpų šiame name nei jo kieme nebus. Tačiau prie namo bus įrengta automobilių stovėjimo aikštelė.

Duos butą, mokės ir už šildymą

Žmones gąsdina ir brangus namo šildymas. Socialinis būstas bus šildomas gamtinėmis dujomis, tad žmonėms nereikės sukti galvų dėl malkų. Gyventojams kyla klausimas, kas mokės už labai didelę bendro naudojimo erdvę, nes ji kur kas didesnė nei patys gyvenamieji kambariai.

Prisistatyti nenorėjęs socialinio būsto laukiantis pasvalietis prisipažino, kad jam nė motais, kiek kaštuos buto šildymas.

„Man nesvarbu, kiek kainuos šildymas. Esu bedarbis ir gaunu tik socialinę pašalpą. Kadangi mano pajamos yra mažos, tai kreipsiuos į savivaldybę dėl kompensacijos už šildymą. Jei brangią įrangą sumontavo, tai tegul dabar patys ir moka, kad mes gyventumėme šiltai. Visi čia gyvensiantys žmonės tokios malonės prašys“, – neabejojo vyras.

Iš prabangos – vien baisumas

Panevėžyje taip pat prieš dešimtmetį socialiai remtiniesiems buvo renovuota dalis seno penkiaaukščio bendrabučio. Jau per renovaciją buvo nuogąstaujama, kad milijonai leidžiami vėjais, o dabar tas vaizdas buvusį nerimą tik patvirtina.

Vos įėjęs į vestibiulį netenki žado nuo baisaus apsileidimo: kėpso šiukšlių, nuorūkų kalnai, durys išdaužytos, išpurvintos, be spynų ir rankenų, skylės primityviai užkalinėtos kuo papuola. Jau ne kartą dužę ir pagrindinių didžiulių durų stiklai.

Nors buvo nurodyta, kad pirmame aukšte gyvens tik sunkiai judančių neįgaliųjų šeimos, bet valdžia įsigudrino čia įleisti gausią šeimą, keliančią triukšmą net ir naktimis. Jau vien užuolaidos ant langų iliustruoja, kokie šeimininkai čia gyvena.

Pinigus skyrė rekonstrukcijai

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Užuotas sakė, kad pastatas prieš kelerius metus buvo pradėtas rekonstruoti. Tačiau statybos įmonei bankrutavus teko skelbti antrą konkursą. Jį laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi vietinė statybos bendrovė „Svalex“.

Administracijos direktoriaus pasiteiravus, ar apsimokėjo kišti milžinišką sumą seno namo remontui, kai už šiuos pinigus rinkos kaina Pasvalyje buvo galima įsigyti apie 25 dviejų kambarių butus, R.Užuotas atsakė, jog Centrinė projektų valdymo agentūra, skirdama pinigus, iškėlė sąlygą, kad jie privalo būti panaudoti senų pastatų rekonstrukcijai.

„Nors įvardyta, kad pastatas rekonstruojamas, tačiau praktiškai jį teko perstatyti iš pagrindų. Remonto darbus finansavo agentūra, savivaldybei šie darbai nekainavo nė cento“, – tvirtino administracijos direktorius.

Valdininkas neslėpė, kad savivaldybė norėjo įsigyti šiuo metu tuščią stovintį buvusį Pasvalio policijos komisariato administracijos pastatą. Jame taip pat būtų buvę įrengti socialiniai būstai. Tačiau pastato nesutiko parduoti Vidaus reikalų ministerija.

Pasvalio rajono savivaldybės Investicijų ir turto valdymo skyriaus vyresnioji specialistė Nijolė Grincevičienė teigė, kad rajone socialinio būsto laukia 187 šeimos arba vieni gyvenantys asmenys. Pirmasis eilėje – prieš 9 metus prašymą pateikęs pasvalietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.