Svajonė gyventi nuosavuose namuose kauniečiams aptemdo protą

Pavasarį šiek tiek pagyvėjusi nekilnojamojo turto rinka Kaune tik dar labiau išryškino šio miesto gyventojams būdingą tendenciją – bet kokia kaina įsikurti nuosavame name. Tai pajutę verslininkai tuoj sumojo: pirkėjui reikia pasiūlyti bent metrą nuosavos žemės.

Romainiuose statomi butų – namų hibridai kauniečius vilioja nedideliais nuosavos žemės ploteliais.<br>M.Žarskutės nuotr.
Romainiuose statomi butų – namų hibridai kauniečius vilioja nedideliais nuosavos žemės ploteliais.<br>M.Žarskutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Žarskutė

May 8, 2015, 3:25 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:38 PM

Todėl nenuostabu, kad atokiausiuose Kauno rajonuose ėmė masiškai augti gyvenamųjų namų kvartalai, kurie tik iš tolo primena individualius namus. Privažiavus arčiau, net sunku suprasti, kas tai per būstas – savotiškas buto ir nuosavo namo hibridas.

Bet tokie būstai atitinka kauniečių poreikius: pigus, nedidelio ploto būstas, kuris turėti kelis kvadratinius metrus nuosavos žemės. Tokie šviežiai iškepti nameliai su aptvertomis ir griežtai padalytomis teritorijomis primena gardus ir dažniausiai yra statomi gerokai nuo pagrindinių miesto infrastruktūros objektų nutolusiose teritorijose.

Dažnai tokių kvartalų nesiekia jokios miesto komunikacijos, nes vos prieš keletą metų jų vietoje žmonės sodino bulves ir ganė gyvulius.

Ten vedantis kelias dažniausiai neapšviestas, todėl nesaugus pėstiesiems, viešojo transporto stotelės – toli, o autobusai kursuoja kartą per valandą. Akivaizdu, kad gyvenimas ten, vos iškėlus koją iš savo kiemo – nesaugus ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Ir apskritai, ten gyventi įmanoma tik turint automobilį.

Tačiau, matyt, viską lemia kainos. Užmiesčio būstų ir butų mieste kainos yra labai panašios, todėl dažną pirkėją suvilioja gyvenimo nuosavame name idėja.

Nekilnojamojo turto specialistai susirūpinę, kad tokie klientai  tiesiog nesugeba įvertinti papildomų išlaidų, kurios neišvengiamai atsiras dėl atstumo, saugumo ir statybų kokybės.

„Palyginę gyvenimo kokybę tų gyventojų, kurie įsikuria arčiau miesto centro, parduotuvių, vaikų darželių, mokyklų, pramogų vietų – su gyvenančiųjų užmiestyje, dažnai girdime, kad keli metrai pievelės, deja, nekompensuoja to laiko ir lėšų, kurias tenka aukoti važiavimui į darbą, vaikų vežiojimui į darželius, mokyklas, būrelius“, – sako daugiau nei dešimties metų praktikos nekilnojamo turto pardavimo srityje turinti brokerė Ugnė Barauskaitė.

Prieš perkant būstą ji pataria atidžiai sudėlioti savo poreikius, ir ne tik dabartinius, bet gerai pagalvoti, kaip planuojate gyventi po penkerių ar dešimties metų. Labai tikėtina, kad pasikeitus šeimyninei padėčiai, paaugus vaikams, graži gyvenimo užmiestyje idėja gali gerokai apkarsti, o parduoti tokį būstą gali būti gana sudėtinga.

Gyvenimo mieste privalumai

Kol Kauno priemiesčiuose dygsta nauji kvartalai, miesto centre vystomų naujų daugiabučių namų objektų, lyginant su Vilniumi, yra keturis – penkis kartus mažiau.

Stambiausios nekilnojamojo turto paslaugų agentūros „Ober-Haus“ Kauno padalinio vadovo Sauliaus Umbraso teigimu, Kaune šiuo metu parduodama apie 1000 naujų butų.

Tai butai daugiabučiuose, miesto pakraščiuose pastatytuose 4 – 6 butų namuose ar kotedžuose.

Dauguma šių objektų jau žinomi bent kelerius metus, tačiau keletas naujų namų mieste išdygs anksčiau pradėtuose statyti kvartaluose – tai „Būstuvos kvartalas“ , „Šilo namai“, „Smėliai, „Korio namas“, „Žaliakalnio terasos“.

„Būtų neetiška įvardyti tam tikrus objektus, kaip ypač klientų geidžiamus, o kitus kaip mažiau paklausius. Tą patrauklumą be kainos ir kokybės dar lemia ir pirkėjo poreikiai. Vienas dalykas, jei jauna šeima nori namo ir aplinkos, kurioje kuo mažiau žmonių, kitas, jei tokiai pat šeimai reikia išvystytos inžinerinės ir socialinės infrastruktūros.

Pirmieji dairosi namuko užmiestyje, antrieji buto name, pastatyto kuo arčiau centro ir jau seniai apgyvendintame rajone“, – įvairius niuansus vardija S. Umbrasas.

Jis pabrėžė, kad kai būstą lengviau išsirinkti brandesnio amžiaus žmogui, kuris gerai žino, ko nori. Kas kita, jei būstą renkasi jauni žmonės. Tokiems NR ekspertas pataria pagalvoti apie įsigyjamo būsto vertę po dešimties metų. Tikėtina, kad laikui bėgant, žmonės norės pasigerinti gyvenimo sąlygas, todėl investicija į geresnės kokybės būstą būtų labai išmintingas sprendimas.

O jo vertę didina gera vieta, pastato kokybė ir maži komunaliniai mokesčiai. Patrauklioje vietoje mieste esantį būstą su gerai tvarkoma, prižiūrėta teritorija ne tik lengviau parduoti, bet ir pasikeitus situacijai – pradėjus dirbti kitame mieste ar nusipirkus kitą būstą, išnuomoti.

Saugios uždaros teritorijos

Drauge su nekilnojamojo turto specialistais pamėginome įvertinti jau minėtų objektų patrauklumą pagal šiuos įvardytus kriterijus.

Arčiausiai Kauno centro esantys „Šilo namai“ ir „Būstuvos kvartalas“ yra šalia aukštųjų Šančių. Šie kvartalai aptverti, tai suteikia saugumo, tačiau šiek tiek prailgina kelią iki visuomeninės paskirties objektų bei gamtos, kuri gerai matoma pro ten stovinčių daugiabučių langus. Netoliese Ąžuolyno parkas, prekybos centras „Molas“, mokykla ir keli vaikų darželiai.

„Šilo namams“ artimesnis prekybos centras, „Būstuvos kvartalui“ – Ąžuolyno parkas. „Šilo namuose“ geriau sutvarkyta ir įrengta teritorija, bet joje tenka vaikščioti labai arti žemutinių aukštų gyventojų langų. Užtat kvartale yra bent kelios vaikų žaidimų aikštelės. Visuomeninio transporto stotelės gana arti nuo abiejų kvartalų, bet jos pasiekiamos ne itin sutvarkytu keliu.

„Smėliai“ – toliau nuo centro esančiuose Šilainiuose, tačiau čia stotelės – prie pat namo. Nuo gatvės kiemą jaukiai atitveria statoma parduotuvė. Kiemas aptvertas ir apželdintas, su nuosava treniruoklių aikštele. Šalia vaikų žaidimų aikštelės statoma lauko pavėsinė – gana nauja idėja daugiabučio gyventojams. Kiekvienam butui kieme numatyta po 1 arba net 2 nemokamas aikšteles automobiliui, taip pat galima įsigyti mokamą požeminę aikštelę, arba stoginę kieme.

Nenugalima gamtos trauka

„Žaliakalnio terasos“ savo pavadinimu taiko į bene geidžiamiausią miesto rajoną, kuriame nekilnojamojo turto kainos konkuruoja su kainomis miesto centre. Realybėje objektas gerokai nutolęs nuo Žaliakalnio ir Ąžuolyno. Jis arčiau judraus Savanorių prospekto. Tiesa, „Žaliakalnio terasos“ – dar plėtojimo stadijoje.

„Korio namas“ irgi tarsi turi aliuziją į gamtą. Jis yra palyginti netoli „Žaliakalnio terasų“, tik giliau, tankiai apgyvendintame Eigulių rajone. Vidinis kiemelis nedidelis, todėl nemokamų stovėjimo aikštelių automobiliams kieme nedaug, bet yra mokamos požeminiame garaže. Kiemas jaukus, aptvertas, yra žaidimų aikštelė vaikams.

Jaunoms šeimoms turėtų patikti, kad aplink yra mažiausiai trys valstybiniai vaikų darželiai ir dar keletas privačių, taip pat netoliese – kelios mokyklos.

Į užmiestį žmones vilioja privatumas ir gamta. Nesvarbu, kad ten šalia nėra parduotuvės, vaikų darželio, mokyklos, poliklinikos ar taip mėgiamo sporto klubo. Bet kur gyventi renkamės ne tik pagal norus, dažniau – pagal galimybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.