Ukmergėje to dar nebuvo: pensininkė miestui padovanojo savo butą

Ukmergėje – precedento neturintis įvykis. Vieniša 83 metų ukmergiškė M.T.B., panorusi skubos tvarka apsigyventi senelių namuose, Ukmergės rajono savivaldybei nutarė padovanoti savo vieno kambario 28,8 kv.  metro ploto butą, kurio rinkos vertė – 6 tūkstančiai 230 eurų.

Šiame name Ukmergėje pensininkė padovanojo butą savivaldybei.<br>G.Nemunaičio nuotr.
Šiame name Ukmergėje pensininkė padovanojo butą savivaldybei.<br>G.Nemunaičio nuotr.
Noriu, kad senelių namai mane išlaikytų iki mirties“, – sakė M.T.B. Ji pageidavo, kad nebūtų skelbiamas nei jos vardas, nei pavardė.<br>123 rf asociatyvi nuotr.
Noriu, kad senelių namai mane išlaikytų iki mirties“, – sakė M.T.B. Ji pageidavo, kad nebūtų skelbiamas nei jos vardas, nei pavardė.<br>123 rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Zimblienė

May 20, 2015, 6:13 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 3:26 PM

„Visus metus apie tai galvojau. Tai nebuvo staigus sprendimas ir aš dėl jo nesigailiu.

Dovanodama butą savivaldybei nuskriaudžiau seserį, kuri tą butą turėjo paveldėti testamentu, surašytu dar 2001 metais.

Priimdama šį sprendimą galvojau tik apie save, apie tai, kokia ateitis manęs laukia, – pastaruoju metu man vienai gyventi tapo nepakeliamai sunku.

Kadangi seserį ištiko nelaimė ir sulaukti iš jos pagalbos nebegalėjau, o kiti giminaičiai vienas po kito iškeliauja anapilin, man nebuvo kitos išeities.

Noriu, kad senelių namai mane išlaikytų iki mirties“, – sakė M.T.B. Ji pageidavo, kad nebūtų skelbiamas nei jos vardas, nei pavardė.

Nuo šių metų kovo 16 dienos moteris gyvena Želvos parapijos katalikiškuosiuose senelių namuose.

Jaukiame ir saulėtame kambaryje viena įsikūrusi M.T.B. tikino, jog jai čia patinka.

Į Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyrių su prašymu apsigyventi senelių namuose ji kreipėsi pernai sausio mėnesį.

„Kadangi laukiančiųjų eilėje buvau įrašyta 20-a, aš taip ilgai laukti nenorėjau, savivaldybės darbuotojai pasiūlė atiduoti butą. Ir aš sutikau“, – teigė M.T.B.

Prieš priimdama tokį sprendimą M.T.B. pasišnekėjo su septyneriais metais jaunesne seserimi ir ji tam neprieštaravo.

Pasak M.T.B., jei sesuo neturėtų nuosavo 2 kambarių buto, savąjį būtų palikusi tik jai, o ne savivaldybei.

Vadovaujantis Ukmergės rajono tarybos priimtu sprendimu, „asmeniui, dovanojusiam jam asmeninės nuosavybės teise priklausantį turtą Ukmergės rajono savivaldybei ar socialinės globos įstaigai, ilgalaikė globa suteikiama skubos tvarka ir mokėjimo už socialines paslaugas dydis per mėnesį yra 80 procentų asmens pajamų, o likusi dalis padengiama iš savivaldybės biudžeto lėšų“.

M.T.B. gaunama pensija – 251 euras. Už gyvenimą senelių namuose kas mėnesį iš moters bus atskaitoma 80 procentų šios sumos, dar 282,42 euro skirs savivaldybė.

M.T.B. dovanotu butu savivaldybė papildys savo turimą socialinių būstų sąrašą ir netrukus jame apgyvendins šio būsto laukiančius asmenis.

„Per dešimt metų tai pirmas toks atvejis.

Paprastai, kai žmogus apsisprendžia apsigyventi senelių namuose, jokio nuosavo būsto jau nebeturi – jis būna perrašytas vaikams, anūkams ar kitiems asmenims.

Maždaug prieš dešimtmetį žmogus irgi padovanojo savo butą savivaldybei.

Tiesa, tai nebuvo tiesiog dovana – tuomet neįgaliam žmogui buvo suteiktas jam patogesnis būstas neįgaliųjų bendrabutyje“, – sakė Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Valdonė Ginaitienė.

Pasak jos, butą savivaldybei padovanojusi M.T.B. neturi specialiųjų poreikių, jai dešimt metų buvo teikiama socialinės pagalbos namuose paslauga – moterį lankė socialinė darbuotoja.

Tačiau šios pagalbos moteriai neužteko. V.Ginaitienės teigimu, gyvenimas Želvos parapijos katalikiškuosiuose senelių namuose kainuoja nuo 448 iki 536 eurų per mėnesį, nelygu globotinio sveikatos būklė ir poreikiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.