NT ekspertai vieningi: butai nebrangs, tad neskubėkite jų pirkti

2015 m. pirmąjį ketvirtį šalyje atlikta statybos darbų už 392 mln. eurų to meto kainomis, praneša Lietuvos statistikos departamentas. Palyginti su 2014 m. atitinkamu laikotarpiu, atlikti statybos darbai išaugo 10 proc. Gyvenamųjų pastatų statybos darbai sudarė 17proc. visų atliktų statybos darbų.

Jeigu sandorių skaičius išliktų toks, koks yra dabar, butų užtektų mažiausiai porai metų, net jeigu nebūtų pastatyta nei vieno naujo daugiabučio ir rinkai nebūtų pasiūlytas nė vienas naujas butas.<br>„City property investment“ nuotr.
Jeigu sandorių skaičius išliktų toks, koks yra dabar, butų užtektų mažiausiai porai metų, net jeigu nebūtų pastatyta nei vieno naujo daugiabučio ir rinkai nebūtų pasiūlytas nė vienas naujas butas.<br>„City property investment“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Žinių radijas“, lrytas.lt

May 22, 2015, 4:29 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 7:47 AM

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, kad sparčiai augančios statybų apimtys – teigiamas ženklas, rodantis, jog didėja pasiūla: „Bet turėkime omenyje, kad statybos – tai ne tik gyvenamosios paskirties objektai, ne vien butai. Antra vertus, statistika rodo, kad butų pasiūla šiuo metu labai didelė. Pirmajame šių metų ketvirtyje neparduotų būtų skaičius viršijo 4 tūkst.

Jeigu sandorių skaičius išliktų toks, koks yra dabar, butų užtektų mažiausiai porai metų, net jeigu nebūtų pastatyta nei vieno naujo daugiabučio ir rinkai nebūtų pasiūlytas nė vienas naujas butas.

Taigi, matome tikrai perteklinę pasiūlą po tų neracionalių lūkesčių, kurie susiformavo, laukiant euro įvedimo. Jau pernai matėme tokį mažą burbulą, kuomet kainos augo nepagrįstai, dešimtadaliu didžiuosiuose miestuose pabrango butai, nors statybų sąnaudos tiek neaugo, gyventojų pajamos tiek nedidėjo. Ir tokiam butui brangimui priežasčių nebuvo“. Dabar, pasak ekonomisto, matoma labai aiški korekcija – vienkartinė euforija baigėsi, ir šių metų pradžioje butų kainos šiek tiek sumažėjo. „Prognozuojama, kad šiemet butai Vilniuje vidutiniškai turėtų atpigti 5 procentais. Taigi, nereikėtų užkibti ant kabliuko, girdint, kad esą butai brangs. Tai buvo vienkartinis praėjusių metų reiškinys.

Augančios statybos, didėjanti butų pasiūla reiškia, kad pirkėjų rankose yra derybinė galia. Šiemet yra palankus metas pirkimui. Pernai didelė dalis pirkėjo nesiderėjo, skubėjo pirkti dar prieš euro įvedimą. Kai kurie, galbūt, taip norėjo išleisti nelegaliai gautas pajamas, šioje rinkoje buvo labai aktyvus emigrantai. Taigi, 2014 metai buvo labai geri butų pardavėjams, kai kuriais atvejais galėję gauti ir viršpelnius. Pasak pašnekovo, pernai 65 procentai butų buvo nusipirkta, tam visiškai nenaudojant paskolų, tik savo lėšomis. „Lietuviai, matyt, labai turtingi. Nė vienoje ES šalyje turbūt nebuvo tokia didelė dalis sandorių būsto rinkoje sudaroma, naudojant tik savas lėšas. Šiuo metu nematyti „klestėjimo“ būsto paskolų rinkoje. Būsto paskolų portfelis šiek tiek auga, bet tas augimas labai lėtas. Jis daug lėtesnis, nei, sakysim, auga gyventojų pajamos. Čia nematyti jokių nerimo ženklų, ir atsakingo skolinimo taisyklės, kurios negaliojo iki 2008 metų, užkerta kelią spekuliacijoms, nepagrįstam paskolų portfelio ir kainų augimui butų rinkoje“, – kalbėjo N. Mačiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.