Pasvalietis atkaklus: geriau be patogumų, nei tartis su kaimynu

Pasvalietis daug nuveikė, kad nusitiestų vandentiekį ir kanalizaciją į savo namą, tačiau vieno neįstengė: neperžengė per savo ambicijas ir nenuėjo pas kaimyną prašyti, kad jis leistų jungtis prie privataus šulinėlio. Maža to, prie komisijos dar baisiausiais žodžiais išdergė.

Namus skiria vos keliasdešimt metrų, tačiau kaimynai nė nesisveikina. V.Sipavičiaus namas dešinėje.<br>A.Švelnos nuotr.
Namus skiria vos keliasdešimt metrų, tačiau kaimynai nė nesisveikina. V.Sipavičiaus namas dešinėje.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vijolė Kasinskienė (www.panskliautas.lt)

2015-05-28 16:26, atnaujinta 2017-11-26 02:02

Patarė prašyti kaimyno leidimo

Pasvalyje, Panevėžio gatvėje, gyvenantis Vladas Sipavičius įpykęs kaip reikiant.

Jis kreipėsi į įvairias instancijas, bet niekas negali jam padėti įsivesti kanalizacijos iš kaimyno šulinėlio.

Vyras kreipėsi ir į mūsų redakciją – ramybės jam išties neduoda komunikacijų atsivedimas nuo prie kaimynų esančio šulinėlio.

Pasak jo, anksčiau visos tarnybos jam leido vestis komunikacijas, o dabar gi, užprotestavus kaimynams, nuo jo nusisuko ir valdininkai.

Vyrui patarta prašyti paties kaimyno sutikimo, bet tą padaryti jam sunkiausia: nenori su kanalizacijos šulinėlio savininku kalbėtis, ir gana.

Jau bemaž regėjo trasą

V.Sipavičius pasakojo, kad prieš trejus metus pradėjo domėtis, kaip jam įsivesti vandentiekį nuo savivaldybės įmonės „Pasvalio vandenys“ įrengtų trasų. Mat kai buvo tiesiamos bendrovės trasos, iki jo, gyvenančio gatvės gale, linija nebuvo prikasta.

„Pasvalio vandenų“ vadovas jam tuomet paaiškinęs, kad įsivesti komunikacijas jis galės nuo kaimynų šulinėlio, esančio vos už 50 metrų.

Kitokios galimybės V.Sipavičius ir nebesvarstęs. Nuvykęs į Panevėžį vyras architekto užsiprašė palydovo darytos vietovės nuotraukos, projekto.

Šiame projekte buvo numatyta, kad komunikacijos V.Sipavičiui bus vedamos per valdišką žemę, esančią prie pat kaimyno namo. Ant tos valdiškos žemės auga eglutės ir pastatyta kaimyno tvora – tarp jų buvusi numatyta V.Sipavičiaus trasa.

Su kaimynu nebendrauja

Šįmet pasvalietis planavo pradėti kasimo darbus.

„Pinigai už projektus sumokėti: nuotrauka iš palydovo atsiėjo 400 litų, projektas – dar 200 litų, kainavo ir kiti dokumentai. Planavau išleisti dar 8 tūkst. litų už vamzdžius, kasimo darbus“, – skaičiavo V.Sipavičius.

Tačiau nuėjęs į Pasvalio rajono savivaldybę leidimo kasimo darbams, vyras išgirdo, kad nieko nebus. Kaimynai nesutinką, kad jis vestųsi komunikacijas nuo jų šulinėlio ir per jų žemę.

Vyras bandė tikinti, kad žemė ten valdiška, bet išgirdo, kad yra kiek kitaip: kaimynas tą 3 arų žemės lopinėlį nuomojasi jau trečius metus, o šulinėlį yra išsipirkęs.

Pasvalietis skėsčiojo rankomis ir aiškino nerandąs atsakymo, kaip galima išsipirkti valdišką šulinėlį ir atgaline data išsinuomoti žemę? Juk kai jis darėsi projektą, architektas aiškiai jam pasakęs – žemė yra valdiška, todėl per ją vestis komunikacijas jis galįs.

Paklaustas, ar bent kartą nuėjo pas kaimyną ir bandė prašyti jo leidimo, vyras pareiškė, kad – ne.

Su kaimynais V.Sipavičius sakė išvis nebendraujantis.

„Tas vyras turi įmonę, o jo žmona kažkur savivaldybėje darbuojasi. Jie išsilavinę ir nenori bendrauti su paprastais žmonėmis“, – tvirtino pasvalietis.

Dabar valdininkai pašnekovui siūlo kitą galimybę – komunikacijas vestis nuo prie kitų kaimynų esančio valdiško šulinėlio. Tik šis variantas V.Sipavičiui ne itin tinka – jis sako, kad ten trasa eitų zigzagais ir nuo jo būtų nutolusi apie 200 metrų. Be to, kasimas būtų sudėtingesnis, nes kaimynai išsiasfaltavę kiemą.

Išdirbo visokiais žodžiais

„V.Sipavičius galbūt nesuvokia, kad mes mokėjome pinigus už šulinėlį, jis yra mūsų, privatus“, – paaiškino vyro kaimynė. Moteris nesutiko, kad būtų publikuojama jos pavardė.

Apie 250 metrų komunikacijų trasą jų šeima nusitiesė maždaug prieš 15 metų. Kiek tuomet jie sumokėjo, moteris nebeatsiminė, tačiau ji tikino turinti visus kvitus, reikalui esant galinti juos pateikti.

Paklausta, ar bandė tartis su V.Sipavičiumi, kad jis sumokėtų dalį ir tuomet galėtų vestis nuo jų kanalizaciją, kaimynė atsiduso.

„Jis mūsų to nė neprašė, o kai susitikome prie atvykusios komisijos, išdirbo mus visokiais žodžiais. Man be galo gėda“, – pasakojo pašnekovė.

Susitikimo su šiuo kaimynu jos šeima dabar stengiasi visaip vengti. Netgi kai jis būna kieme, moteris su vyru neina į tą pusę, kad tik šis naujų priekaištų nesusigalvotų.

Kanalizacija, mūsų nuomojama žemė – tai tik saldainiukai. Jam viskas blogai“, – skundėsi liūdna kaimynyste pašnekovė.

V.Sipavičius tiesiog negalįs be rietenų – toks esąs jo gyvenimo būdas. Daugiau kalbėti apie tai moteris nebenorėjo – ji sakė esanti labai pavargusi nuo tokios situacijos.

Ausys kaito nuo gėdos

Moters žodžius patvirtino ir Pasvalio rajono savivaldybės vyriausiasis architektas Kęstutis Klivečka.

„Kaimynai komunikacijas atsivedė patys, o V.Sipavičius nori įžūliai tuo pasinaudoti ir dar grasina jiems. Reikia pažinti žmogų, kad suprastumėte, kaip ten kas yra“, – patarė K.Klivečka.

Pasak skyriaus vadovo, jis nežinojo, kad kaimynų šulinėlis yra privatus. Todėl buvo surinkta komisija ir į vietą nuvažiavę jos nariai viską įvertino. Kaimynai jiems parodę dokumentus, kad šulinėlis yra privatus.

„Todėl viskas čia priklauso tik nuo kaimynų susitarimo. Bet jo ir nebus: net prie mūsų V.Sipavičius kalbėjo tokiais žodžiais, kad net buvo gėda šalia stovėti. Čia jis pats yra problema“, – neabejojo K.Klivečka.

Tikrins, ar turi leidimus

„Per 30 mano darbo metų dar nebuvo tokio atvejo, kad kaimynai nesusitartų dėl kanalizacijos ir vandentiekio tiesimo“, – stebėjosi „Pasvalio vandenų“ direktorius Algimantas Mataitis.

„Nežinau, kieno tai šulinėlis. Tačiau tinklo, apie kurį kalbame, nėra mūsų įmonės sąrašuose, todėl mes, rengdami prisijungimo sąlygas, V.Sipavičiui dar prirašėme, kad reikia gauti tinklo savininko sutikimą“, – teigė A.Mataitis.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Užuotas apie šią situaciją irgi žino – mat gavo V.Sipavičiaus skundą, kad šis turi visus leidimus atsivesti komunikacijas, bet kaimynas kelią jam užtvėrė.

„Dabar vyksta tyrimas: iš visų institucijų laukiame atsakymo, ar tikrai jis turi visus leidimus, nes mums jis dokumentų nepateikė, tik užsiminė apie juos. Vis dėlto abejoju, ar jis gali turėti leidimą į privatų šulinėlį“, – aiškino R.Užuotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.