Neapsirikite rinkdamiesi būstą: ką privalote apie jį žinoti

Būsto pasiūla pastaraisiais metais didžiulė. Kaip išsirinkti tinkamiausią? Kaip nugalėti impulsyvų įgeidį ir kaip įmanoma daugiau dėmesio skirti racionaliam įvertinimui? Pirkėjams siūlome specialistų patarimų.

Jei rimtai užsispirsite patikrinti įsigyjamo būsto kokybę, greičiausiai netrukus nusivilsite, nes visi kalbės apie kainą, bet niekas nepaaiškins, kodėl ji būtent tokia.<br>123 rf nuotr.
Jei rimtai užsispirsite patikrinti įsigyjamo būsto kokybę, greičiausiai netrukus nusivilsite, nes visi kalbės apie kainą, bet niekas nepaaiškins, kodėl ji būtent tokia.<br>123 rf nuotr.
Renkantis būstą reikia atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius aspektus: tarkim, išlaikymo išlaidas, o jeigu butas naujas – statytojų teikiamas garantijas, perkamo turto paskirtį ir įdiegtus sprendimus.<br>Archyvo nuotr.
Renkantis būstą reikia atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius aspektus: tarkim, išlaikymo išlaidas, o jeigu butas naujas – statytojų teikiamas garantijas, perkamo turto paskirtį ir įdiegtus sprendimus.<br>Archyvo nuotr.
Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius M.Statulevičius: „Metų pradžioje girdėti nuogąstavimai, kad didžiulė pasiūla gali iškraipyti rinką, kol kas nepasitvirtino. Matyti, kad nauji butai pernykščiu tempu perkami tiek Vilniuje, tiek Kaune ir Klaipėdoje“.<br>Archyvo nuotr.
Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius M.Statulevičius: „Metų pradžioje girdėti nuogąstavimai, kad didžiulė pasiūla gali iškraipyti rinką, kol kas nepasitvirtino. Matyti, kad nauji butai pernykščiu tempu perkami tiek Vilniuje, tiek Kaune ir Klaipėdoje“.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Žarskutė („Lietuvos rytas“)

Jun 15, 2015, 8:01 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 6:36 AM

Jei rimtai užsispirsite patikrinti įsigyjamo būsto kokybę, greičiausiai netrukus nusivilsite, nes visi kalbės apie kainą, bet niekas nepaaiškins, kodėl ji būtent tokia.

Suradę specialistus, kurie gali įvertinti statinio kokybę, suprasite, kad visai nenorite už tai mokėti ir gaišti laiko. Kad būtų profesionaliai įvertintas pastatas, pirmiausia reikės gauti visus statybų dokumentus, juos ekspertai apsiims išanalizuoti ir įvertinti per porą dienų.

Tuomet reikia tikrinti, ar pažadai ir statybų dokumentuose nurodyti faktai yra realiai įgyvendinti. Tad vieno buto pirkėjas vargu ar užsispirs imtis tokios nuoseklios patikros.

Paskalos. Pasak nekilnojamojo turto pardavimo brokerės Ugnės Barauskaitės, daugumai pirkėjų nuomonę apie statinio kokybę tenka susidaryti vadovaujantis asmenine patirtimi ir paties randama informacija.

Viena informacija yra viešai skelbiama pačių statytojų oficialiuose tinklapiuose, reklamos medžiagoje, objektų apžiūros metu. Visiškai priešingos žinios gali pasiekti jus gandų pavidalu. Dažnai įvairias paskalas vienas apie kitą skleidžia rinkoje konkuruojantys statytojai.

Beje, jei manote, kad labai svarbi nusižiūrėtame name jau gyvenančių žmonių patirtis, galite skaudžiai suklysti.

Pasak U.Barauskaitės, būstą įsigiję žmonės retai pripažįsta, kad pasirinko netinkamai, ir yra linkę kalbėti apie jo privalumus, o ne trūkumus.

Įvaizdis. Brokerė savo pirkėjams pataria visuomet atidžiai domėtis, kas yra statytojas ir pardavėjas.

„Atrodytų, kad ilgai rinkoje dirbančios nekilnojamojo turto kompanijos turėtų statyti kokybiškiau, nes jos labiau saugo savo įvaizdį, bet tai nebūtinai tiesa.

Labai svarbu patikrinti bendrovės kredito reitingą – ši informacija laisvai prieinama internete. Taip pat patartina pasidairyti po objektus, kuriuos statytojai yra pastatę anksčiau. Juk laikas yra bene geriausias kokybės rodiklis“, – patarė dešimties metų darbo patirtį nekilnojamojo turto rinkoje turinti U.Barauskaitė.

Panašiai kalbėjo ir Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas: „Būsto kokybę tikrinti reikia pradėti išsiaiškinus, kas yra statytojas ir kas – generalinis rangovas. Tada pasiieškoti atsiliepimų internete. Dabar paprastai viešojoje erdvėje pakanka informacijos.“

D.Gedvilas įspėjo: jeigu statytojas yra vienadienis, sukurtas tik tam objektui, reikia būti ypač budriems. Generaliniam rangovui irgi galioja panaši taisyklė. O kas, jei namas patinka, tačiau abu pavadinimai mažai girdėti?

„Tokiu atveju vertėtų prieš perkant būstą klausti, ar yra drausta atlikimo garantija. Jei yra draudimo polisas, garantiniu laikotarpiu, net nelikus statytojo ar generalinio rangovo ir ištaisius defektus savo lėšomis, bus galimybė teisiniu būdu išsiieškoti nuostolius“, – patarė asociacijos vadovas.

Smalsumas. Šiuolaikiniam pirkėjui, be statybų kokybės, rūpi ir energinis efektyvumas – šilumos naudingumo koeficientas, šildymo tipas, jo autonomiškumas.

„Vartotojui yra aišku, kad A klasės šilumos naudingumo koeficientas geriau nei B. Teiginys, kad pavyks sutaupyti tiek, kiek jis pats atsakingai vartos, yra visiškai abstraktus.

Kur kas patikimiau, kai vardijami konkretūs šildymo sistemos privalumai, kalbama apie izoliacinių medžiagų, sienų, langų kokybę“, – aiškino brokerė U.Barauskaitė.

Pasak D.Gedvilo, daug ką galima spręsti ir iš tokių dalykų, kurie atrodo tarsi smulkmenos. Pavyzdžiui, argi daugeliui svarbu, kokie – naujausi ar jau spėję senstelėti – įrengti skaitikliai. O domėtis verta, nes pastaruoju atveju anksčiau ar vėliau teks į juos investuoti.

Taip pat patartina turto pardavėjams nevengti pateikti konkrečių klausimų apie garso izoliaciją, naudotas šiltinimo technologijas, vėdinimo sistemą. Galima drąsiai teirautis ir apie statybininkus, kokia jų kvalifikacija, darbo patirtis.

Aplinka. Ar bus malonu gyventi daugiabutyje, labai lemia bendro naudojimo erdvių įrangos kokybė, todėl atidžiai apžiūrėkite medžiagas, kurios naudotos laiptinių grindims, sienoms, turėklams, kokios yra durys ir net pašto dėžutės.

Visi nauji namai iš pradžių atrodo gražūs ir patrauklūs, tačiau tinkamai neįvertinę medžiagų, kurios naudotos bendrose erdvėse, rizikuojate po kelerių metų suvokti, kad jūsų namo išvaizda gana smarkiai sensta.

Atkreipkite dėmesį ir į liftą – ne tik kokybę, bet ir greitį.

Mąstant apie turto likvidumą svarbu įvertinti ir tai, kaip būstas atrodo iš lauko. Ir netgi kaip jis atrodys, tarkime, po 10 metų, kai galbūt susiruošite pagerinti savo sąlygas ir norėsite įsigytą būstą parduoti ar išnuomoti.

Ne specialistui tai itin sunku suprasti, tačiau vertėtų pagalvoti, ar fasadas nebluks, neskilinės, ar jį pakaks nuplauti, ar teks perdažyti.

Bendrija. Anot D.Gedvilo, prieš perkant būstą labai svarbu sužinoti, ar daugiabutyje jau įkurta gyventojų bendrija. Jei ji yra, galima daug ką iš jos sužinoti, nes pastate gyvenantys žmonės greitai visus trūkumus pajunta savo kailiu.

Bendrija jau gali užsakyti projekto ekspertizę, kreiptis į ekspertus, vertinančius, ar pastatyta atsakingai. Vienam pirkėjui tai per sunku ir per brangu.

Užtat bendrija jau pajėgi tai padaryti, o aptikus daug defektų galima derėtis dėl geresnių sąlygų. Bendrija yra gerai ir dėl to, kad jau yra pradžia pirmiesiems susitarimams – dėl bendrų erdvių, kiemo, namo inžinerinių sistemų.

„Žmonės, pirkdami butą, dažnai to neįvertina, o paskui vargsta nerasdami bendro sprendimo ne tik su nekilnojamojo turto kompanija, bet ir su kaimynais“, – sakė D.Gedvilas.

Miestuose – sujudimas

Parduoti butai per 5 šių metų mėnesius

Vilniuje – 1431

Kaune – 141

Klaipėdoje – 63

Nauji projektai šiemet

Vilniuje – 25 projektai (1523 butai)

Kaune – 0 projektų

Klaipėdoje – 3 projektai (44 butai)

Šiuo metu (iki 2015 m. gegužės pabaigos) neparduoti butai

Vilniuje – 4474 (sausio pr. buvo 4382)

Kaune – 500 (sausio pr. buvo 641)

Klaipėdoje – 603 (sausio pr. buvo 622)

Šaltinis: „Inreal“

Ką reikia žinoti renkantis būstą?

Mindaugas Statulevičius

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius

„Metų pradžioje girdėti nuogąstavimai, kad didžiulė pasiūla gali iškraipyti rinką, kol kas nepasitvirtino. Matyti, kad nauji butai pernykščiu tempu perkami tiek Vilniuje, tiek Kaune ir Klaipėdoje.

Tai galima sieti su gyventojų lūkesčiais: NT rinka labai jaučia nerimą dėl geopolitinių ar ekonominių veiksnių, nes nuo ilgalaikių investicijų tokiais atvejais susilaikoma pirmiausia. Tačiau kol kas rimtos grėsmės nėra. Nekilnojamojo turto bendrovės „Inreal“ skaičiuojamas likvidumo rodiklis šiuo metu siekia 1,5. Tai reiškia, kad sostinėje naujus butus dabartiniais tempais – maždaug 250–300 per mėnesį – būtų galima parduoti per pusantrų metų. Ateinančius mėnesius rinka gali pajusti skubančių pasiskolinti iki lapkričio, kai įsigalios sugriežtintos Atsakingojo skolinimosi nuostatos, dėmesį. Ekonominiame sektoriuje galime matyti, kad šeimos, iki šiol planavusios keisti būstą, tai suskubs padaryti būtent iki šio termino. Visur vartotojai tampa vis reiklesni, aiškiai žino, ko nori ir kiek kiekvienas sprendimas kainuoja, ar atsiperka.

Renkantis būstą reikia atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius aspektus: išlaikymo išlaidas, jeigu naujas – statytojų teikiamas garantijas, perkamo turto paskirtį ir įdiegtus sprendimus. Taip pat būsto vieta ir aplinka turi derėti prie gyvenimo būdo. Visos svarbiausios vietos mieste turi būti patogiai pasiekiamos. Antraip, dėl ekonominių sumetimų nusipirkę pigesnį būstą, padidinsite savo išlaidas ir laiko sąnaudas transportui, o tai atsilieps kišenei kitu būdu. Vertinant išlaikymo išlaidas būtina skaičiuoti ne tik išlaidas šildymui, atidžiai skaityti energinio naudingumo sertifikatą, bet ir visų inovatyvių sprendimų – saulės kolektorių, įvairių išmaniųjų sistemų išlaikymo ir atnaujinimo sąnaudas. Būtina atkreipti dėmesį ir į būstui teikiamas garantijas. Net ir antrinėje rinkoje pirktiems būstams priklausomai nuo jų amžiaus galioja garantijos. Tai reikia žinoti ir perkant būstą įvertinti.“

Arnoldas Antanavičius

„Inreal“ Investicijų ir analizės departamento vadovas

„Geresnius pardavimo rezultatus lėmė aktyvesni plėtotojų veiksmai siūlant įvairias akcijas, vienkartines nuolaidas, dovanas, galimybę įsigyti išperkamosios nuomos būdu ir pan. Be šių akcijų pardavimo rezultatai būtų prastesni. Taip pat paklausos šuolį dalinai nulėmė ir Lietuvos banko pranešimas apie ketinimą griežtinti skolinimosi sąlygas, dėl ko kai kurie pirkėjai suskubo įsigyti anksčiau, nes po sugriežtinimo jie tiesiog nebegalėtų gauti reikiamos paskolos. Tad peršasi išvada, jog antroje metų pusėje dabartinio sandorių tempo greičiausiai nepavyks išlaikyti, didės pasiūlos-paklausos žirklės, tad prielaidų augti kainoms artimiausiu metu neįžvelgiame.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.