Šalia daugiabučių didėjantis žemių kalnas nuodija panevėžiečius

Nespėję pasidžiaugti metų pradžioje baigta tvarkyti V.Alanto gatve, panevėžiečiai vėl priversti kęsti nepatogumus – valdžia leido šalia daugiabučių ir privačių namų supilti kalną žemių, nuo jų dulkių dūsta astma sergantys žmonės, pavojingoje vietoje veržiasi žaisti vaikai.

Miegamajame Panevėžio mikrorajone, prie pat V.Alanto gatvės, žmonėms ramybės neduoda iki vakaro burzgiantis traktorius, sklaidantis pylimą žemių. Valdžia čia sugalvojo įrengti laikinąją žemės sandėliavimo aikštelę.<br>A.Švelnos nuotr.
Miegamajame Panevėžio mikrorajone, prie pat V.Alanto gatvės, žmonėms ramybės neduoda iki vakaro burzgiantis traktorius, sklaidantis pylimą žemių. Valdžia čia sugalvojo įrengti laikinąją žemės sandėliavimo aikštelę.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laimis Kavoliūnas, www.panskliautas.lt

2015-06-19 00:17, atnaujinta 2017-10-30 10:06

Panosėje ėmė dulkėti

Miegamajame Panevėžio mikrorajone, prie pat V.Alanto gatvės, žmonėms ramybės neduoda iki vakaro burzgiantis traktorius, sklaidantis pylimą žemių. Valdžia čia sugalvojo įrengti laikinąją žemės sandėliavimo aikštelę.

Nuosavame name V.Alanto gatvėje gyvenantis panevėžietis Rolandas Dilys nesupranta, kaip buvo galima išduoti leidimą vidury gatvės suversti didžiulį kalną žemių.

„Dukra ir žmona serga bronchine astma, valstybė dotuoja flakonėlius po 150 eurų, o savivaldybė – nuodija. Kad tik nedulkėtų, mes savo lėšomis išsiasfaltavome gabaliuką kelio, o dabar štai – panosėje padarė karjerą.

Kai atveža didžiulį vilkiką žemių ir išverčia, toks gūsis dulkių pakyla, kad visi lauko baldai apdulka. Pavasarį žmonės nusivalė langus, dabar vėl visi apdulkėjo, langų dėl dulkių atidaryti negalime. Žada palaistyti viršūnę, bet kaip jie užlips ant tokio kalno. Po lietaus nuslinks nuošliaužos ir gatvė paskęs purve“, – piktinosi R.Dilys.

Manė, kad ruošiasi karui

Panevėžietis teigia kartą važiuodamas į darbą savo akimis matęs, kaip nuo pylimo į važiuojamąją gatvės dalį nuriedėjo toks didelis akmuo, kad trys vyrai jo nepakeltų.

„Nors kokias geltonas juostas toje vietoje ištiestų ar greitį apribotų, savaitgalį ant to kalno vaikai laipioja ir niekas nesaugo. Vaikai irgi gali nusivartyti tiesiai į kelią. Iki bėdos vienas žingsnis, bet pas mus susigriebia ir kaltų pradeda ieškoti tik tada, kai lėktuvas nukrenta ar kita kokia nelaimė nutinka. Į žmonių kreipimąsi nereaguoja“, – kalbėjo R.Dilys.

Vyrą stebina tai, kad vienoje gatvės pusėje sodinamos pušelės, tiesiami šaligatviai, pjaunama šalikelės žolė, miestiečiai išeina vakarais pasivaikščioti, o kitoje pusėje padarytas šiukšlynas.

„Iš pradžių žmonės manė, kad čia kasa apkasus nuo rusų ir ruošiasi karui, paskui kalbėjo, kad kažkas nori apkasti žemėmis, kad nesimatytų netoliese esančios mokyklos griaučių. Galėjo vežti žemę kur nors prie „Ekrano“, o ne į miegamąjį mikrorajoną. Vadinasi, tai kažkam naudinga“, – svarstė R.Dilys.

Valdžia irgi gavo skundų

Panevėžio savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius sakė, kad šalia V.Alanto gatvės yra įrengta laikina sandėliavimo aikštelė, o žemė į ją vežama vykdant Aukštaičių ir Nemuno gatvių šilumos trasos remonto darbus.

A.Karalevičius teigė, kad remonto darbai gali trukti 1–2 mėnesius, paskui žemė bus nuvežta atgal, o aikštelė sutvarkyta ir apželdinta.

Miesto ūkio skyriaus vedėjas taip pat jau sulaukė gyventojų skundų ir apie juos informavo užsakovę savivaldybės įmonę „Panevėžio energija“ bei rangovą Energijos taupymo centro.

„Pasakiau jiems, kad laikytųsi visų techninių statybos reikalavimų, jeigu bus gyventojų nusiskundimų ir toliau dulkės plūs iš tos aikštelės, uždarysime objektą“, – tikino valdininkas.

Vėjas retai būna šiaurinis

A.Karalevičius teigė, kad buvo galima rasti ir kitą vietą žemių sandėliavimo aikštelei, tačiau žemių vežiojimas už Berčiūnų atsieitų brangiau.

„Toks buvo užsakovo ir rangovo prašymas, dėl to anksčiau niekada nebuvo problemų. Ta vieta visiškai netrukdo, nuo aikštelės iki gatvės dešimt metrų, gatvė plati, o gyvenamieji namai nuo jos toli – apie 40–50 metrų. Pagal žmonių pasakymus, vėjas pučia vien iš šiaurės, bet iš tikrųjų Panevėžyje vėjas iš tos pusės pučia labai retai.

Nors gyvenu miesto centre, pas mane irgi pilna dulkių, vėjas nešioja kietąsias daleles ir jos visur sėda. Taigi negalima sakyti, kad ten dulka vien nuo tos aikštelės“, – įsitikinęs A.Karalevičius.

Rangovo atstovas – įžūlus

Rangovo Energijos taupymo centro projekto vadovas Marijus Senionis teigė žinąs apie situaciją, bet žiniasklaidai neprivaląs duoti ataskaitos.

Paklaustas, ką ketina daryti, kad iš aikštelės nekiltų dulkės, o vaikai nelaipiotų ant pylimo, M.Senionis išrėžė: „Aš asmeniškai nieko, yra atsakingi asmenys, jie viską ir padarys.“

Tačiau tų atsakingų asmenų jis neįvardijo, esą sutartyje yra įrašas, draudžiantis tretiems asmenims perduoti šią informaciją.

M.Senionis siūlo patiems tėvams labiau prižiūrėti savo atžalas, kad šie nesikarstytų ant pylimo ir nesusižalotų.

„Ar vaikas po mašina palįsti negali? Gal uždraust ir gatvėmis važinėti, nes vaikai po mašinomis lenda?“ – klausimais atsakinėjo M.Senionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.