Maskvos nekilnojamojo turto rinka – duobėje

Birželį statytojai Maskvoje fiksavo daugiau nei dukart kritusį nekilnojamojo turto pardavimą vidutinės gyvenamosios klasės segmente. Silpsta ir pačių statytojų aktyvumas – gerokai mažiau prašoma leidimų statyboms išduoti. Jei 2014 m. per savaitę būdavo apsvarstoma 70–80 tokių prašymų, tai dabar – 30–50. Daugelis biurų projektų, kuriems jau išduoti leidimai statyboms, nejuda.

Investuotojai ėmė dirbti kitaip – leidimų statyboms prašo apgalvotiems projektams, kuriems įgyvendinti tikrai turės lėšų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Investuotojai ėmė dirbti kitaip – leidimų statyboms prašo apgalvotiems projektams, kuriems įgyvendinti tikrai turės lėšų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2015, 3:52 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 3:29 PM

Šį balandį ir gegužę būsto pardavimai buvo tokie pat aktyvūs, kaip ir praėjusį gruodį. Tačiau birželį skaičiai nesiekė ir 30 proc. pardavimų, kurie buvo pasiekti balandžio ir gegužės mėnesiais.

„Tokie pokyčiai nebūdingi sezonui. Tai – akivaizdus įrodymas, kad statybų srityje – krizė“, – sako komiteto, besirūpinančio statybomis Maskvoje, atstovas Konstantinas Timofejevas.

Maskvoje situacija sudėtinga. Daugelis statytojų stebi 40 proc. sumenkusią paklausą. Dar gegužę pardavimas krito 40–50 proc. Birželis minimas tik dėl to, kad būtent birželį baigiami registruoti gegužės sandoriai. Kadangi pardavimas po truputį ima judėti, galima teigti, jog dugnas jau pasiektas.

Kainas kėlė godūs vystytojai

Būsto pardavimas traukė žemyn iš esmės dėl stagnacijos antrinėje rinkoje: su hipoteka įsigyti būsto žmonės negali, o pardavėjai kainų mažinti nenusiteikę.

Nekilnojamojo turto agentūros „BEST-Novostroj“ atstovė Irina Dobrochotova atkreipė dėmesį į tai, kad rugpjūtį kainos gali kristi dar 10 proc.

Analitikas Maratas Ibragimovas susiklosčiusią padėtį aiškina tuo, jog praėjusių metų pabaigoje kainos kilo dėl itin didelio piliečių, ieškančių būdų, kaip išsaugoti turtą, susidomėjimo nekilnojamuoju turtu. Tuo pasinaudojo turto godūs nekilnojamojo turto vystytojai. O šiandien, krentant perkamajai galiai, natūralu, jog žemyn traukia ir kainos.

Vis dėlto statybų bendrovės „Morton“ atstovas Igoris Ladyčiukas, nors ir negalėjo pateikti tikslių skaičių, sakė: „Fiksuojame nedidelį nekilnojamojo turto kainų padidėjimą ir pirkti skatinančių akcijų sumažėjimą. Tai rodo, jog rinka palaipsniui atsigauna“. Be to, jis kategoriškai nesutinka su nuomone, jog pardavimai birželį smuko. Anot I.Ladyčiuko, kai kuriuose projektuose pirmąjį vasaros mėnesį pardavimai buvo didesni nei ankstesniais mėnesiais.

Nelogiška imtis naujų projektų

Investuotojų aktyvumo sumažėjimas aiškinamas tuo, kad kone dvigubai sumenko išduodamų paskolų suma, gyventojų pajamos sumažėjo, o paskolos būstui pirkti – brangios. Esant tokioms sąlygoms NT plėtotojams imtis naujų projektų tiesiog nelogiška.

Be to, investuotojai ėmė dirbti kitaip – leidimų statyboms prašo apgalvotiems projektams, kuriems įgyvendinti tikrai turės lėšų. Daugelis nekilnojamojo turto vystytojų apskritai gyvena laukimu, stebi situaciją ir todėl naujų statybų nepradeda.

Parengta pagal vedomosti.ru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.