Atpigusiose Graikijos vilose kuriasi rusai

Jau pusšeštų metų trunkanti Graikijos skolų krizė nutempė žemyn ir nekilnojamojo turto kainas šioje šalyje. Tuo labiausiai džiaugiasi ne graikai, o užsieniečiai. Rusų turtuoliai vilas Graikijoje ir namus Atėnuose šiais metais šluoja kaip pašėlę. Kodėl gi ne: juk nuo 2009 metų prestižinio nekilnojamojo turto kainos čia sumenko iki 50 procentų, o vidutinės klasės – trečdaliu.

Parduodami namai ar vilos – įprastas vaizdelis daugelyje Graikijos vietovių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Parduodami namai ar vilos – įprastas vaizdelis daugelyje Graikijos vietovių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 11, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 9:30 PM

2013-aisiais Graikijoje būstų kainos krito 10 proc., pernai – 7,5 proc. Vien pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, būsto vertė smuko 4,5 proc.

Rusams skirtoje kompanijos „IRM Aegean Estate“ interneto svetainėje skelbiamas neblogas pasiūlymas: iškart parduodamos dvi šalia viena kitos esančios vilos. Bendras gyvenamasis plotas – 500 kvadratinių metrų.

Milžiniškos terasos, vaizdas į jūrą, nuosavas sodas, privatus paplūdimys ir netgi jachtų prieplauka. Visa tai – už 4,5 mln. eurų. Atrodo, nemažai, tačiau iš pradžių kaina siekė net 6 mln. eurų.

Tačiau ir tokia nuolaida – ne pati didžiausia. „Prieš porą metų vilą Siro saloje buvo galima nusipirkti už 1,6 mln. eurų. Dabar jos kainuoja po 800 tūkstančių eurų“, – pasakojo „IRM Aegean Estate“ savininkė Isabelle Razi.

Mėgstamiausias rusų turtuolių pirkinys – 500–1000 kvadratinių metrų vila ant jūros kranto. Tokia paprastai kainuoja apie 2 mln. eurų.

Smigus kainoms nekilnojamasis turtas Graikijoje rusams tapo dar įdomesnis.

„Pernai kas mėnesį sulaukdavome vidutiniškai penkių klientų iš Rusijos, norinčių pirkti prestižinius būstus. Dabar per mėnesį jų būna mažiausiai aštuoni“, – teigė agentūros „Greece Invest“ direktorius Wadimas Dolminidis.

Pagal perkamą nekilnojamąjį turtą Graikijoje rusai dabar yra antri po kinų. Toliau – bulgarai ir serbai. Labiausiai šluojami būstai Atėnuose ir sostinės priemiesčiuose, Chalkidikės pusiasalyje bei turistų numylėtoje Kretoje.

Tiesa, jei Graikija nuspręstų išstoti iš ES ar būtų iš jos pašalinta, rusams tai gali atsirūgti. Mat būstas šioje valstybėje dažniausiai perkamas dėl leidimo gyventi ir kartu su juo įgyjamos teisės laisvai keliauti po Šengeno valstybes. Tam Graikijoje reikia įsigyti mažiausiai 250 tūkst. eurų vertės nekilnojamojo turto.

Kita vertus, namą ar vilą įsigijusiems pirkėjams neverta pamiršti, kad parduoti jį gali būti labai sunku.

Juk pačių graikų finansinė padėtis – toli gražu ne pati geriausia, o menka nekilnojamojo turto paklausa greičiausiai pardavėją vers mažinti kainą.

Be to, nereikėtų pamiršti kasmečių išlaidų mokesčiams ir komunalinėms paslaugoms. Šį tą apie padėtį Graikijoje pasako ir nedidelis nekilnojamojo turto rinkos pajamingumas – 2,7–4,2 proc. („Bild.de“, „Gazeta.ru“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.