Būsto nuomotojai šiandien šokdina visus: kelia kainas ir sąlygas

Tūkstančiai butų ieškančių studentų, tarp jų – armija pirmakursių ir jų sutrikusių tėvų. Tokį vaizdą jau antrą mėnesį stebi nekilnojamojo turto agentai.

Nors pasiūlymų nuomininkai dažniausiai ieško interneto portaluose, jiems tenka kabinėti ir skelbimus ant stulpų.<br>P.Mantauto nuotr.
Nors pasiūlymų nuomininkai dažniausiai ieško interneto portaluose, jiems tenka kabinėti ir skelbimus ant stulpų.<br>P.Mantauto nuotr.
Nors pasiūlymų nuomininkai dažniausiai ieško interneto portaluose, jiems tenka kabinėti ir skelbimus ant stulpų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Nors pasiūlymų nuomininkai dažniausiai ieško interneto portaluose, jiems tenka kabinėti ir skelbimus ant stulpų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Katutytė, Laura Jačiauskaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 3, 2015, 3:56 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 4:52 AM

Prognozuojama, kad prieš porą savaičių prasidėjęs butų nuomos pakilimas truks dar gerą mėnesį.

Panorę Vilniuje ar Kaune išsinuomoti gerą būstą už gerą kainą turi būti ne tik labai greiti, bet ir elgtis ryžtingai – sprendimą tenka priimti žaibiškai, kone per valandą. Geri butai akimirksniu išnuomojami.

Turi iš ko rinktis

Teisus tas, kuris kreipiasi pirmas. Atrodo, tuo šiandien vadovaujasi gausios nekilnojamojo turto agentų pajėgos.

Neverta tikėtis, kad už sandorį gavęs vienkartinį 100–200 eurų užmokestį tarpininkas pasirūpins nuomininko poreikiais.

Vienintelis dalykas, kuris tikrai jam rūpi, – sudaryti sutartį tarp nuomininko ir nuomotojo per kuo trumpesnį laiką. Greiti, apsukrūs ir gerą nuojautą turintys agentai liepą ir rugpjūtį klientus ir uždarbį renka kaip grybus po lietaus.

„Nuomininkui nėra galimybių pasirengti iš anksto – ryte pasirodę geri skelbimai po pietų jau nieko verti.

Suradę tą patį skelbimą kelias dienas iš eilės galite būkite tikri, kad už esamą kokybę norima per daug“, – patarė į Mykolo Romerio universitetą įstojusios mokytis panevėžietės motina.

Patrauklūs butai už gerą kainą Vilniuje dabar išnuomojami greičiau nei per parą, tad klientams tenka nusiteikti rimtai medžioklei be pietų pertraukų.

„Tie, kurie nėra gyvenę Vilniuje arba kitame didesniame mieste, nesupras, kas čia vyksta: nuomotojai nedaro nuolaidų ir kelia tik jiems naudingas sąlygas.

Jeigu jiems nepatiksite, gali apskritai nutraukti derybas ir jūsų jau išsirinktą būstą perleisti kitam.

Ne nuomininkas renkasi būstą Vilniuje, o būsto šeimininkas nusprendžia, kas jame apsigyvens“, – aiškino panevėžietė.

Gąsdina griežtos sąlygos

Studentės motina stebėjosi, jog daugelis būstų savininkų tebėra įsitikinę, kad jaunimas butus siaubia ir niokoja, naktimis švenčia, o dienomis snaudžia įsijungę trankią muziką.

„Radus žmogų, kuris sutinka išnuomoti savo butą dviem pirmakursiams, atrodo, kad jis daro neįkainojamą paslaugą, tad tenka pasirašyti kelių dešimčių lapų sutartį su pačiais griežčiausiais punktais.

Būtina apmokėti už nuomą mėnesį į priekį, taip pat dviejų mėnesių nuomos dydžio nejudinamas užstatas, kurį galbūt jums grąžins, jeigu jaunuoliai gyvens tvarkingai ir elgsis padoriai.

Jokių augintinių, triukšmingų svečių ir kaprizų“, – patirtimi dalijosi studentės motina.

Perskaityti nuomos sutartį, kad ir kelių dešimčių lapų, tikrai reikia – mat pažeidus punktus dviejų mėnesių užstatas lieka nuomotojui.

Kainas kelia lyg sutarę

„Dažniausiai butų savininkai savo nekilnojamąjį turtą nori išnuomoti dirbantiems žmonėms, dar geriau – jaunai porai“, – pasakojo nekilnojamojo turto agentūros „Pro Real“ konsultantas Marius Aukštinaitis.

Tačiau kai kurie nuomotojai svarsto priešingai: neva dirbantys žmonės gali bet kada prarasti darbą ir nebepajėgti sumokėti nuomos.

„Jie tikisi, kad studentų tėvai pinigų visuomet suras.

Todėl jei dėl nuomos kreipiasi pirmakursiai su jais lydinčiais tėvais, ir agentas, ir nuomotojas lengviau atsikvepia, o sandoris įvyksta sklandžiau“, – sakė M.Aukštinaitis.

Anot jo, nekilnojamojo turto nuomos kaina didmiesčiuose liepos ir rugpjūčio mėnesiais kyla ne tiktai dėl išaugusių studentų srautų, bet ir dėl darbo rinkos pagyvėjimo.

Nemažai žmonių tokiu metu atvyksta dirbti į Vilnių, todėl ieško, kur gyventi.

Kad nuomojami butai Vilniuje liepos, rugpjūčio mėnesiais pabrangsta kasmet, patvirtino ir nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt projektų vadovas Evaldas Narbuntovičius: „Studentų atvykimui ruošiasi visi nuomojamų butų šeimininkai – jie tarsi susitarę kilsteli kainas.“

M.Aukštinaitis atkreipė dėmesį, kad derėdamiesi dėl nuomos kainos nuomotojai pernai buvo linkę sumažinti užsiprašytą mėnesio įmoką 50 litų, šiemet – tik 10 eurų.

Renkasi gyvenimą trise

Domoplius.lt duomenimis, šįmet studentų pamėgtuose Vilniaus rajonuose kainos pakilo nedaug. Šeškinėje šiuo metu vidutinė nuomojamo buto kaina – 270 , Baltupiuose – 356, Žirmūnuose – 370 eurų.

Arčiau miesto širdies daugiausia siūloma nuomotis dviejų kambarių butus.

Čia vidutinė mėnesio nuomos kaina – 423 eurai.

Už tokią sumą galima išsinuomoti kokybiškai įrengtą dviejų kambarių butą nuo centro pernelyg nenutolusiuose Vilniaus rajonuose arba pačiame centre.

Pilaitėje, Karoliniškėse, Pašilaičiuose ar Šeškinėje kainos šimtu ar daugiau eurų mažesnės.

Kur kas mažiau siūloma studentų mėgstamų trijų kambarių butų.

„Tokie butai tarp studentų labai paklausūs – juos jie nuomojasi trise. Pavyzdžiui, Lazdynuose šiuo metu galima išsinuomoti suremontuotą trijų kambarių butą už 350, o prastesnės būklės Antakalnyje – už 290 eurų.

Tuomet vienam žmogui nuoma kainuoja 95–115 eurų.

Trise gyventi viename bute finansiškai naudinga ne tiktai dėl mažesnių nuomos išlaidų: juk kiekvienam tenka triskart mažiau ir komunalinių mokesčių“, – sakė E.Narbuntovičius.

Vidutinė nuomojamo kambario buto kaina Vilniuje šiuo metu siekia 277 eurus.

Tačiau surasti tokį gerokai sunkiau – vieno kambario butų pasiūla sostinėje pati mažiausia.

Specialistų tvirtinimu, nuomos kainos ir toliau augs – ypač jas kilstelės nuo lapkričio 1 dienos atsirasiantys banko paskolų suvaržymai. Dėl jų dalis žmonių nebegalės įsigyti būsto paėmę paskolą, todėl bus priversti jį nuomotis.

Kaune kainos kandžiojasi mažiau nei sostinėje

Įvedus eurą butų nuomos rinkoje, kaip ir kitose srityse, pastebėtas nedidelis kainų pokytis. Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ Kauno biuro vadovas Saulius Umbrasas teigė, kad šiais metais kainos pakilo apie 5–10 proc.

„Butus pagal kainas Kaune būtų galima suskirstyti į tris grupes: 100–200 eurų – įprasta, studentams įkandama klasė, 200–400 eurų – ekonominė klasė ir 400–1000 eurų – prabangūs būstai“, – sakė „Capital Kaunas“ agentūros vadovė Gintarė Meiluvienė.

Anot S.Umbraso, kiekvieną vasarą į Kauną atvyksta vis daugiau užsienio studentų, kurie, priešingai nei lietuviai, yra įpratę dirbti su nekilnojamojo turto brokeriais.

„Užsienio studentai gali sau leisti mokėti daugiau ir išsinuomoti prabangesnius būstus“, – tikino S.Umbrasas. O lietuviai dažniausiai renkasi pigiausius arba ekonominės klasės butus.

Agentūrų vadovų teigimu, studentai labai dažnai nori butą rasti tik prestižiniuose rajonuose. Žaliakalnis, miesto centras, Šilainiai, kartais ir Dainava yra patys mėgstamiausi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.