Pensininkės Kalėdų dovana Vilniui – tvarkingas butas

Prieš išsikraustydama į senelių namus vieniša pensininkė savo būstą galėjo perleisti giminaičiams arba parduoti. Tačiau buvusi mokytoja nutarė savivaldybei padaryti Kalėdų dovaną – butą padovanojo miestui. Ir tokia dovana Vilniui – jau ne viena.

Per metus pasitaiko po kelis atvejus, kai miesto savivaldybei vilniečiai padovanoja savo butus. Dažniausiai juos valdžia skiria socialinio būsto fondui.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Per metus pasitaiko po kelis atvejus, kai miesto savivaldybei vilniečiai padovanoja savo butus. Dažniausiai juos valdžia skiria socialinio būsto fondui.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
E.Bajelytė giria kaimynę už dosnumą, tačiau jai neramu, kas dabar mokės mokesčius.<br>Archyvo nuotr.
E.Bajelytė giria kaimynę už dosnumą, tačiau jai neramu, kas dabar mokės mokesčius.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Dec 7, 2015, 8:32 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 11:19 PM

Butas. Tokios dovanos savivaldybę pasiekia retai, tad valdininkai buvo sutrikę ir kurį laiką nesiryžo jos priimti. „Gal pensininkę kas nors verčia taip pasielgti, gal čia slypi kokia klasta?“ – savivaldybės atstovai prisipažino, kad buvo ir tokių spėlionių.

Tačiau Minties gatvėje beveik pusę amžiaus gyvenusi Zofija Paškevičiūtė patikino, kad niekas jos nespaudžia, o butą miestui dovanoja atvira širdimi.

Visi tarybos nariai – „už“

Šį trečiadienį per tarybos posėdį politikai sutartinai nusprendė iš 78 metų Z.Paškevičiūtės perimti butą savivaldybės nuosavybėn.

Nedidelis tas butas – 21 kvadratinio metro, o jo rinkos vertė – per 23 tūkst. eurų. Bet daugiabutis tvarkingas, geroje vietoje.

Socialinių reikalų komiteto vadovė Violeta Podolskaitė sakė, kad prieš tarybos posėdį svarstant dėl dovanojamo buto būta dvejonių. Tarybos nariai svarstymą net buvo atidėję.

„Stengėmės atidžiai žiūrėti, nes labai retai pasitaiko, kad butą be skolų kas nors dovanotų“, – stebėjosi V.Podolskaitė.

Jei tokių dovanų ir pasitaiko, dažniausiai tai būna praskolinti butai. Esą nebegalime išlaikyti – pasiimkite. V.Podolskaitė sakė, kad dovanotas butas bus įtrauktas į socialinio būsto, kurio labai trūksta, fondą.

„Džiaugiamės, kad buto šeimininkė nesavanaudiškai pasielgė. Nors pardavusi butą ji senelių namuose būtų turėjusi sotesnę senatvę“, – svarstė Socialinių reikalų komiteto vadovė.

Aplankė senelių namuose

„Gražiai kaimynė pasielgė, bet mums, likusiems gyventi šiame name, iškilo vienas klausimas: o kas mokės už tą butą?“ – klausė Minties gatvės 17-ojo daugiabučio bendrijos pirmininkė Eugenija Bajelytė.

Z.Paškevičiūtė niekada nebuvo skolinga, tvarkingai mokėjo už šildymą, vandenį, kitus komunalinius mokesčius. Bet pastaruosius du mėnesius, kai moteris apsigyveno globos namuose „Senevita“, atsirado skolų.

E.Bajelytė butą dovanojusią kaimynę aplankė globos namuose ir įsitikino, kad Z.Paškevičiūtei ten neblogai – gyvena kambaryje viena, maistas puikus. Už priežiūrą ji privalo atiduoti 80 procentų pensijos.

Vis dėlto dvejonių dėl dovanos buvo kilę ne tik savivaldybėje, bet ir artimiausiems kaimynams. Mat jiems buvo žinoma, kad pensininkė – ne itin sugyvenamo charakterio.

Tačiau apsilankius namo bendrijos pirmininkei Z.Paškevičiūtė tokias dvejones palaidojo sakydama, kad seniai galvojo apie tokį žingsnį senatvėje, nors ji turi brolį, tėvo giminių.

Buvo daugiabučio senbuvė

Kol Z.Paškevičiūtė gyveno Minties gatvėje, ją prižiūrėdavo socialinė darbuotoja, nes pensininkė sunkiai vaikščiojo. Kaimynai žinojo, kad moteriai sunku judėti, tad paskambinę į duris ir išgirdę spynos trakštelėjimą jie dar kurį laiką palaukdavo, kol Z.Paškevičiūtė nueidavo nuo durų.

Paštininkė to nežinojo, tad kartą atėjusi pas pensininkę pastūmė į buto vidų atsidarančias duris. Z.Paškevičiūtė virto ir susižalojo stuburą. Nuo tada ji – neįgaliojo vežimėlyje.

Z.Paškevičiūtė Minties gatvės daugiabutyje gyveno nuo jo statybos pabaigos – 1969 metų.

„Galima sakyti, kad tai pensininkų namas, vos trys jaunos šeimos. Bet jų vaikai išlėks į gyvenimą, ir vėl liks tik seneliai“, – atsiduso E.Bajelytė.

Nepajėgia išlaikyti būsto

Per metus pasitaiko po kelis atvejus, kai savivaldybei dovanojami butai. Dažniausiai juos valdžia skiria socialinio būsto fondui.

Savo butus dovanoja vieniši vilniečiai, kurie dažnai jų nepajėgia išlaikyti. Paprastai savivaldybei atitenka nedidelio ploto būstai.

Pavyzdžiui, prieš trejus metus pensininkė dovanojo savo 27 kvadratinių metrų butą Kauno gatvėje.

Po metų kitas vienišas vilnietis miesto savivaldybei perleido 46 kvadratinių metrų butą Architektų gatvėje. Tačiau jis buvo smarkiai prasiskolinęs už komunalines paslaugas. Skolinga buvo ir kita vilnietė, pernai padovanojusi savivaldybei 17 kvadratinių metrų butą.

Savivaldybė kėsinosi viską išparduoti?

Savivaldybėje neseniai buvo rengiamas tarybos sprendimo projektas, kuriuo remiantis būtų parduodami visi socialiniai būstai – per 2700 objektų.

Tam net buvo sudarytas parduodamų savivaldybės būsto ir pagalbinio ūkio paskirties pastatų sąrašas. Šio sprendimo projektas pateko opozicijai, kuri ėmė skambinti pavojaus varpais – esą visas socialinis būstas kartu su gyventojais bus privatizuotas.

Meras Remigijus Šimašius patvirtino, kad toks sprendimo projektas buvo parengtas. Esą šis dokumentas – klaida, todėl jis tarybai svarstyti nebuvo teikiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.