Kauniečiai susikibo su valdininkais dėl aukso vertės sandėlių

Kauno valdininkai yra paskelbę kovą su pastatais vaiduokliais. Tačiau senamiestyje metų matais stovi nušiurę sandėliai, kurių dalis kaip tik ir priklauso savivaldybei.

Naujų Smalininkų gatvės namų gyventojai bijo, kad čia esančiuose senuose sandėliuose gali kilti gaisras. Vieni jų užrakinti, kitų durys tik pridarytos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujų Smalininkų gatvės namų gyventojai bijo, kad čia esančiuose senuose sandėliuose gali kilti gaisras. Vieni jų užrakinti, kitų durys tik pridarytos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2015-12-28 10:56, atnaujinta 2017-09-27 01:11

Valdininkai teigė, kad su jais nieko negali daryti dėl gyventojų tarpusavio nesutarimų. Siaura senamiesčio Smalininkų gatvė būtų žavinga, nes ji tebėra išgrįsta senais akmenimis. Keliose vietose esantis šaligatvis išklotas tvarkingomis naujomis trinkelėmis.

Čia stovintys pastatai prižiūrėti. Tarp senų namų matyti ir neseniai išdygęs naujas daugiabutis. Tačiau visą vaizdą bjauroja prie pat gatvės riogsantys seni mediniai sandėliai.

Vieni jų užrakinti, kitų durys tik pridarytos. Sandėliuose matyti suverstos įvairios šiukšlės. Kiemas, kuriame stovi statiniai, neišgrįstas ir virtęs purvyne. Greta šių sandėlių Smalininkų gatvės 21a namas buvo pastatytas prieš kelerius metus. Jo gyventojai įsikūrė moderniuose butuose. Tačiau pro savo langus jie mato ne gražų senamiestį, o griūvančius sandėlius.

„Šie sandėliai buvo pastatyti dar tais laikais, kai senamiestyje nebuvo centrinio šildymo. Jais naudojosi, malkas laikė gretimo Smalininkų gatvės 8-ojo namo gyventojai“, – pasakojo naujojo namo gyventoja Rita Dimšienė.

Moteris teigė, kad dalį sandėlių gretimo namo gyventojai privatizavo. Kita dalis priklauso savivaldybei.

„Gražus senamiesčio kampelis atrodo lyg kokia piktžaizdė. Sandėliai ne tik bjauroja vaizdą. Bijome, kad jei kas į juos įmes nuorūką, gali kilti gaisras“, – nuogąstavo R.Dimšienė.

Gyventojai norėtų, kad vis labiau senstantys sandėliai būtų nugriauti.

„Su kaimynais esame sutarę, kad tada savo lėšomis išgrįstume kiemą. Tačiau kol jame stovi sandėliai, to daryti negalime ir turime braidžioti po purvyną“, – sakė moteris.

Pirmiausia turi susitarti gyventojai

Laura Stankevičienė

Kauno savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja

„Smalininkų gatvės 8-ajam namui tikrai priskirti šie seni pagalbinės paskirties statiniai. Dalis jų priklauso savivaldybei, dalis keliems šio namo gyventojams.

2014 metais vienas Smalininkų gatvės 8-ojo namo gyventojas kreipėsi į teismą. Jis siekė, kad teismas pripažintų, jog dalis sandėlių nepriklauso savivaldybei. Teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, ir savivaldybės atstovai nebegalėjo nieko su šiais statiniais daryti.

Vėliau pretenzijų turėjęs gyventojas savo ieškinį atsiėmė. Šių metų liepos 9 dieną teismas paskelbė išvadas, kad laikinąsias apsaugos priemones naikina, ir gyventojai, kuriems priklauso sandėliai, turi tarpusavyje susitarti, kam kokia dalis jų priklauso, turi pasirašyti pagalbinių statinių vidaus naudojimo sutartį.

Jei gyventojai tai padarytų, savivaldybė jų susitarimui tikrai pritartų, o dėl savo dalies spręstų, ar juos parduoti, ar nugriauti.

Turime dar kelis panašius atvejus, nes žemė senamiestyje auksinė ir į ją gyventojai bando pretenduoti įvairiais būdais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.