Būsto pasiūla – milžiniška, tačiau naivuolių ne mažiau

Būsto pasiūla – milžiniška, tačiau naivuolių ne mažiau

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2016, 8:23 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 3:52 AM

Dairotės būsto? Darote tai pačiu laiku, nes šiuo metu butų bei namų pasiūla yra milžiniška. Tuo galima įsitikinti vien apsižvalgius po gausėjančias statybų aikšteles arba užmetus akį į statistiką.

Pavyzdžiui, tik Vilniuje praėjusiais metais išdygo beveik 3600 butų, kurie jau surado arba greitai suras savo pirkėjus. Nekilnojamojo turto specialistai teigia, jog statytojai šiais metais savo darbo tempų tikrai neribos ir stengsis toliau vilioti pirkėjus.

Kas jau kas, o vilionės jiems sekasi puikiai. Graudoka, tačiau žmonės vis dar sugeba lengvai įkliūti į ne visai dorų verslininkų spąstus. Suradus patikusį būstą, kai kuriems visai nė motais, jog jiems gali tekti gyventi administracinio tipo patalpose, arba dalytis buto nuosavybės teisėmis ne su žmona, o už sienos gyvenančiu kaimynu.

Juk tokie žmonės įsigiję buto dalį nelegaliame daugiabutyje, negali ne tik jo laisvai išnuomoti ar parduoti, bet ir remontuoti be bendraturčių sutikimo.

„Keisčiausia tai, jog žmonės patys įsivelia į tokias avantiūras, nes tiesiog neatkreipia dėmesio į preliminariąsias sutartis arba nesikonsultuoja su specialistais“, – vienbalsiai aiškina Aplinkos ministerijos ir statybų inspekcijos darbuotojai.

Abejotinos reputacijos statytojai, siūlantys patalpas arba jų dalis, pastaraisiais metais ypač pamėgo darbuotis didmiesčių pakraščiuose, kurortuose ir net mažose sodų bendrijose. Tačiau, ką daryti, jei būsto ieškote kaip tik ten?

Štai, Martynas Žibūda, „Eikos“ plėtros departamento vadovas, siūlo pasitikrinti, kiek butų jau yra išparduota dar nebaigtame statyti daugiabutyje. Anot jo, jei verslininkai nėra išpardavę 30 procentų butų, vargu, ar būsimas daugiabutis išvys dienos šviesą.

Na, o ką daryti jei būstas jau tvirtai stovi ant žemės paviršiaus? Na, visada galite nepašykštėti papildomos šimtinės ir pasikonsultuoti su teisininku arba pasidomėti buvusiais statytojų projektais internete.

Tiesa, panašu, jog šiais ir kitais metais tai padaryti bus vis sunkiau, nes savo pirmuosius projektus pradedančių verslininkų gretos tik didės. „Ober-Haus“ duomenimis, kompanijos, kurios pirmą kartą statys daugiabučius sudarys net ketvirtadalį visų planuojamų pastatyti butų. Tai yra 990 iš apie 3900.

Iš tiesų, toks statytojų suaktyvėjimas primena prieškrizinį laikotarpį, kai daugelis verslininkų įvairiausiais būdais strimgalviais skubėjo pasipelnyti.

Ar augančių nepatyrusių statytojų skaičiumi vertėtų sunerimti? Ne, tiesiog prieš perkant patikusį būstą, reikėtų pasvarstyti ar neteks jo dalintis su kaimynu arba iš tiesų apsigyventi biure, t. y. kiekvieną dieną dirbti ir dar laisvalaikį su šeima praleisti ne namuose, o administracinio tipo patalpose.

Tai tiek, gero pirmadienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.