Klaipėdai – išskirtinis laboratorijų pastatas

Klaipėdos universiteto miestelyje vėl verda statybos. Čia gegužės mėnesį pradėtas statyti mokslinių laboratorijų pastatas, kuriame studentai ir mokslininkai įsikurs jau ateinančių metų lapkritį.

Naujasis Klaipėdos universiteto mokslinių laboratorijų pastatas bus vienas įdomiausių statybos objektų Lietuvoje. Jį statant bus pritaikyta daugybė technologinių naujovių.<br>Irdaiva archyvo nuotr.
Naujasis Klaipėdos universiteto mokslinių laboratorijų pastatas bus vienas įdomiausių statybos objektų Lietuvoje. Jį statant bus pritaikyta daugybė technologinių naujovių.<br>Irdaiva archyvo nuotr.
Kad naujasis objektas darniai įsilietų į jau esančių pastatų ansamblį, jo fasadams ketinama panaudoti raudonų plytų ir keraminių blokų mūrą.<br>Irdaiva archyvo nuotr.
Kad naujasis objektas darniai įsilietų į jau esančių pastatų ansamblį, jo fasadams ketinama panaudoti raudonų plytų ir keraminių blokų mūrą.<br>Irdaiva archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Giedrė Balčiūtė („Lietuvos rytas“)

May 31, 2016, 10:40 AM, atnaujinta May 23, 2017, 3:32 PM

Šis laboratorijų pastatas, kurį statyti patikėta ne vieną sudėtingą projektą įgyvendinusiai statybų bendrovei „Irdaiva“, bus vienas įdomiausių mokslinių pastatų Lietuvoje.

Platus tyrimų spektras

Trijų aukštų 5913,78 kv. m ploto pastate įsikurs jūrų ekologijos, jūrų chemijos, jūrinių konstrukcijų patikimumo ir vandens transporto mokslinės laboratorijos.

Jose mokslininkai atliks atsinaujinančių energijos šaltinių tyrimus, tirs jūrines mechatronines sistemas, vykdys neardomąją kontrolę. Taip pat čia bus atliekama jūrų vandens suspensijų, grunto ir dugno nuosėdų mėginių mechaninė, fizinė bei cheminė analizė, ruošiami bentoso mėginiai, su šviesiniais mikroskopais tiriami fito- ir zooplanktono mėginiai ir panašiai.

Pastatys vos per 18 mėnesių

Kaip dienraščiui „Lietuvos rytas“ pasakojo bendrovės „Irdaiva“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Vitas Lopinys, šis mokslinių laboratorijų centras jų įmonei yra ypatingas objektas, kurį teks pastatyti ir atiduoti eksploatuoti per rekordiškai trumpą laiką – vos 18 mėnesių.

Pastatas turės išskirtines automatikos, silpnųjų srovių, vėdinimo, kondicionavimo inžinerines sistemas, kurių įrengimas ir veikimo principas labai sudėtingas. Be to, su visomis jomis turės būti susieti atsinaujinantys šaltiniai, tokie kaip fotovoltinės saulės, taip pat vėjo jėgainės.

Bus ir gyvenamųjų patalpų

Pirmame pastato aukšte veiks akredituota Jūrinių konstrukcijų patikimumo laboratorija, kurioje bus ir Bandymų skyrius. Šioje laboratorijoje bus atliekami standartiniai konstrukcinių medžiagų bandymai.

Antrame aukšte suplanuota įrengti penkias iki 150 vietų auditorijas, skirtas studijoms, mokymams, seminarams ir konferencijoms organizuoti.

Taip pat čia bus įrengta Jūrų chemijos laboratorija, kurioje bus atliekami įvairių aplinkos komponentų organinių ir neorganinių medžiagų fizikiniai bei cheminiai tyrimai.

Trečiame aukšte bus įrengti mokslininkų ir tyrėjų darbo kabinetai (iš viso – apie 90 darbo vietų). Taip pat čia veiks moderni skaitykla ir atsiras gyvenamųjų kambarių blokas.

Po pietine pastato dalimi atsiras ir cokolinis aukštas, kuriame bus įrengta ne mažiau nei 40 vietų automobiliams statyti. Taip pat čia atsiras serverinė ir įvairios technologinės patalpos, tokios kaip vandens, elektros, šilumos mazgas, vėdinimo įrenginiai ir ryšių įvadai.

Mokslinių laboratorijų pastato fasadai derės prie kitų Klaipėdos universiteto miestelio pastatų. Jų apdailai bus naudojamos tik natūralios medžiagos: tinkas, granitas ir klinkerio plytos.

Kad naujasis objektas darniai įsilietų į jau esančių pastatų ansamblį, bendrovė „Irdaiva“ jo fasadams ketina maksimaliai panaudoti raudonų plytų mūrą, o kitoms sienoms – keraminių blokų mūrą.

Išskirtiniai langai

Siekiant ekonomiško ir efektyvaus pastato eksploatavimo ir atsižvelgiant į jo patalpų specifinę paskirtį nuspręsta suprojektuoti maksimaliai natūralų apšviestumą.

Pastato patalpoms teks daug dienos šviesos. Gerą, net 79 proc., dienos šviesos laidumą padės užtikrinti išskirtiniai selektyvinio mažos emisijos langų stiklo paketai.

Tokie stiklo paketai leidžia panaudoti net 63 proc. saulės energijos, nepakeisdami praeinančios ir atspindėtos šviesos spalvos.

Apskaičiuota, kad selektyvinio mažos emisijos stiklo paketai gali atspindėti 40–70 proc. šilumos, kurią praleistų paprastas stiklas, kartu maksimaliai praleisdami matomą šilumą.

Laboratorijų centro langai bus su trijų kamerų profilio sistema, kuri leis užtikrinti optimalų apsaugos lygį, apsaugos nuo triukšmo, drėgmės ir vėjo apkrovų.

Naujasis pastatas pasižymės labai geru šilumos izoliacijos koeficientu, kurį padės užtikrinti dvisieniai plieniniai, gerai šilumą izoliuojantys vartai. Puikias akustines savybes jame padės užtikrinti aukštos kokybės PVC homogeninė grindų danga, kurios sudėtyje nėra jokių kenksmingų priemaišų.

Naudos saulės ir vėjo energiją

Naujasis mokslinių laboratorijų pastatas bus vienas įdomiausių statybos objektų Lietuvoje. Jį statant bus pritaikyta nemažai naujovių, pavyzdžiui, įrengti antivibraciniai pamatai, ant kurių bus montuojami dyzelgeneratoriai, kurie neleis pastatui perduoti vibracijos.

Ypatinga bus ir tai, kad virš pirmojo aukšto techninių patalpų bendrovė „Irdaiva“ įrengs vadinamąjį žaliąjį stogą, ant kurio bus sumontuoti atsinaujinančios energijos (saulės ir vėjo) šaltiniai. Saulės ir vėjo jėgainės per inverterius kraus įrenginius, esančius akumuliatorinėje patalpoje. Taip pat saulės ir vėjo pagamintą energiją bus galima panaudoti bendroms patalpoms apšviesti ir jėgos tinklams, kurių skaičiuojamasis galingumas neviršys atsinaujinančių energijos šaltinių generuojamos galios, įkrauti.

Vėjo ir saulės jėgaines ketinama prijungti prie elektros skydinės, kad ateityje perteklinę energiją būtų galima parduoti bendrovei ESO.

Visame mokslinių laboratorijų pastate numatyta sumontuoti kolektorinę šildymo sistemą. Kolektoriai bus sumontuoti kolektorinėse spintelėse, kuriose numatyta įrengti ir kontrolinę apskaitą, padėsiančią apskaičiuoti šilumos poreikį patalpoms šildyti.

Techninėse patalpose bus įrengtas natūralus mechaninis vėdinimas, o mokslinių laboratorijų paskirties pastate bus sumontuota mechaninė vėdinimo sistema.

Nepertraukiamas tiekimas

Klaipėdos universiteto mokslinių laboratorijų pastate bus įrengtos ir vadinamosios švarios patalpos.

Tai – mokslinės, gamybos ar medicinos paskirties patalpos, kurioms keliami ypač aukšti reikalavimai oro švarai, temperatūrai, santykinei drėgmei, slėgiui ir patalpų paviršiams.

Įdomi bus ir laboratorinė įranga. Pavyzdžiui, mokslininkai galės naudotis specialiu motoriniu iki 120 kW galios stendu su keičiamu varikliu. Jis skirtas serijinės gamybos ir modifikuotų dyzelinių variklių ekonominių ir ekologinių charakteristikų tyrimams atlikti ir kaip emisijų šaltinis dyzelinio kuro išmetamųjų dujų valymo įrenginiams tirti.

Stendo patalpoje taip pat numatyta pastatyti dyzelgeneratorių, kuris bus prijungtas prie vientisos sistemos su vėjo jėgaine ir saulės baterijomis. Taip laboratoriniame korpuse dirbančiai įrangai bus užtikrintas nepertraukiamas elektros tiekimas.

Taigi jeigu nutrūktų energijos tiekimas iš bendrų elektros tinklų, laboratoriniame korpuse veikianti įranga bus laikinai maitinama vėjo jėgainės ir (ar) saulės baterijų sukaupta energija, kol automatiškai įsijungs avarinis dyzelgeneratorius.

Be grėsmės sveikatai

Mokslinių laboratorijų pastate atsiras ir kuro maišymo patalpa, kurioje bus maišomas standartinis dyzelinis kuras su specialiais priedais.

Šioje patalpoje atsiras ir sprogių bei degių produktų saugojimo spintos.

Įvairių formų objektų ir laivų aptakumo bei supimosi tyrimai bus atliekami hidrolatake. Tai vandens pripildytas įrenginys su didžiuliais vandens laikymo ir surinkimo tankais bei atviru vandens paviršiumi.

Taip pat mokslinių laboratorijų pastate bus sumontuotos technologinių dujų tiekimo sistemos, o teritorijoje įrengtos atskiros dujų saugojimo ir sandėliavimo spintos.

Kadangi laboratorijose bus dirbama su pavojingomis medžiagomis, bendrovės „Irdaiva“ specialistams iškelta dar viena svarbi užduotis: visas patalpas įrengti taip, kad nekiltų grėsmės čia dirbančių žmonių sveikatai ir saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.