Jums siūlo steigti daugiabučių bendriją? Būkite atidūs – daugėja sukčių

Daugiabučių bendrijų steigimas įgijo komiškų ir net kriminalu dvelkiančių požymių. Su skaidrumo iškaba vykstančia kampanija suskubo pasinaudoti apsukruoliai, tuštinantys gyventojų ir savivaldybių kišenes.

Internete asociacija „Linuva“ skelbia turinti kontorą sostinės Savanorių prospekto 178-ajame name. Tačiau tokios įstaigos čia rasti nepavyko, nėra net iškabos.<br>D.Umbraso nuotr.
Internete asociacija „Linuva“ skelbia turinti kontorą sostinės Savanorių prospekto 178-ajame name. Tačiau tokios įstaigos čia rasti nepavyko, nėra net iškabos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

2016-10-20 11:35, atnaujinta 2017-05-10 13:26

Pastaruoju metu viena po kitos dygsta įvairios asociacijos ar viešosios įstaigos, kurios daugiabučių namų gyventojams įkyriai siūlo steigti bendrijas, sutvarkyti jų dokumentus.

Neretai pasitaiko, kad tokie veikėjai paima pinigus ir jokio darbo neatlieka arba padaro nekokybiškai ir per brangiai. O gyventojams pradėjus ieškoti siūlų galų geradariai staiga tampa šantažuotojais, kurie grasina antstoliais.

Keistoka, kad apie tokias suktybes nežino ar nuduoda nežinantys daugiabučių bendrijas aktyviai steigti raginantys politikai ir valdininkai.

Tad neretai atrodo, kad kilnius tikslus skelbiančios bendrijų steigimo konsultacijos – tik gudrus būdas iš savivaldybės kišenės pamaitinti įmones, galbūt susijusias su politinių interesų grupėmis.

Nei pinigų, nei popierių

Bedarbis šiaulietis Aleksandras Budrevičius labai sunkiu metu prarado 200 eurų – tiek jis avansu sumokėjo gražiai suokusiems Lietuvos ūkių valdytojų asociacijos „Linuva“ atstovams už Šiaulių Lieporių gatvėje esančio daugiabučio namo bendrijos įstatų atnaujinimą.

Pinigus sumokėjo dar vasarą, tačiau iki šiol nesulaukia jokių dokumentų. Kai pradėjo skambinti į „Linuvą“ ir ieškoti direktoriaus Mindaugo Juškos, suprato, jog surasti jo neįmanoma: arba telefonu niekas neatsiliepdavo, arba atsiliepusi moteris aiškindavo, kad direktorius išvykęs, atostogauja ar užsiėmęs.

„Vėliau suradau įmonę, kuri reikiamus dokumentus parengė už 150 eurų, o anie 200 eurų tik kaip avanso reikalavo, visa suma būtų siekusi net 350 eurų.

Jaučiuosi apmulkintas“, – guodėsi vyriškis.

Staiga pakeitė nuomonę

„Lietuvos rytui“ taip pat nepavyko surasti direktoriaus M.Juškos – jis nuolat buvo išvykęs, tvarkė skubius reikalus.

Užtat gavome progą pasikalbėti su „Linuvos“ darbuotoja Irute Steponavičiene.

Ji tvirtino, jog šiauliečio dokumentai seniai parengti ir išsiųsti.

„Aš greitai patikrinsiu ir jam paskambinsiu, išsiaiškinsiu, kokios problemos“, – pažadėjo I.Steponavičienė.

Tačiau susisiekus po gero pusdienio „Linuvos“ darbuotoja jau kalbėjo kitaip.

„Neskambinau ir neskambinsiu. Nematau reikalo. Užsispyręs tas klientas, pats nežino, ko nori“, – tikino I.Steponavičienė.

Sulaukė daug skundų

Daugiabučių bendrijų steigimo paslaugas teikiančių įmonių veiklą turėtų kontroliuoti Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamentas.

Bet šios žinybos vadovė Elvyra Radavičienė teigė apie „Linuvą“ nieko negirdėjusi.

Tačiau daugiabučių bendrijų ir administruojančių įmonių asociacija Būsto rūmai apie „Linuvą“ žino, tiktai anaiptol ne iš gerosios pusės.

„Į mus kreipėsi vilnietė, bendrijos pirmininkė, ir teigė, kad pas ją atvyko asociacijos „Linuva“ atstovu Dainiumi Zabarausku prisistatęs asmuo ir tvirtino turintis įgaliojimus tikrinti bendrijos dokumentus.

Peržiūrėjęs juos pasakė, jog įstatai pasenę, juos būtina atnaujinti ir tai kainuos 500 eurų.

Pradėjus gilintis mums paaiškėjo, kad tai – melas. Bendriją norėta apgauti“, – pasakojo Būsto rūmų teisininkas Rolandas Klimavičius.

Šios asociacijos administracijos direktorė Angelė Andriukaitienė patvirtino, kad rūmai gauna nemažai skundų iš visos Lietuvos miestų daugiabučių bendrijų pirmininkų.

Jie tvirtina, kad „Linuva“ įkyriai perša bendrijų dokumentų tvarkymo paslaugas, bet darbus atlieka nekokybiškai, parengia teisiškai negaliojančius dokumentus, reikalauja neproporcingai didelio užmokesčio.

„D.Zabarauskas taip pat mums žinomas veikėjas. Jis buvo pašalintas iš rūmų, nes šiurkščiai pažeidė įstatus – turėjome žinių, kad jis pasinaudojo mūsų duomenų baze kurdamas su rūmais konkuruojančią namų ūkio valdytojų asociaciją „Linuva“, – teigė A.Andriukaitienė.

Lėšos byra iš savivaldybės

Bendrauti su žiniasklaida neigiamai linksniuojamas D.Zabarauskas nepanoro.

„Su žurnalistais kalbėti aš nenoriu. Jie parašo ne taip, kaip reikia“, – atkirto jis ir paneigė, kad „Linuvos“ vardu siūlė paslaugas bendrijų pirmininkams.

Pasidomėjus paaiškėjo, kodėl D.Zabarauskas vengia viešumos. Šis aktyvus bendrijų vadybos veikėjas galimai prijunkęs prie Vilniaus savivaldybės spenio, iš kurio po 200 eurų atlyginamos kiekvienos bendrijos registravimo išlaidos.

Čiurkšlė ne itin stipri, bet juk sostinėje per tūkstantį daugiabučių dar neįkūrę bendrijų, tad pasimaitinti mokesčių mokėtojų sąskaita galimybių tikrai yra.

Skirstyti kompensacijas ir konsultuoti bendrijų steigimo klausimais Vilniuje patikėta viešųjų ryšių agentūrai „Ego sum“. Ji laimėjo konkursą – iš pažiūros viskas skaidru.

Bet vanduo ėmė drumstis paaiškėjus, jog „Ego sum“ lygiagrečiai teikė paslaugas ir Daugiabučių namų savininkų bendrijų paslaugų teikėjų asociacijai (DNSBPTA), kuri vienija daugiabučių priežiūros paslaugas teikiančias ir pelno siekiančias įmones: „Schindler-liftas“, VSA, „Skaidri apskaitos sistema“ ir „Caverion“.

Tarp jų – ir bendrijų buhalteriją tvarkanti įmonė „Skaidri apskaitos sistema“.

Būsto rūmų duomenimis, D.Zabarauskas su šia įmone glaudžiai susijęs, reklamuojasi jos tinklalapyje. Paslaugas besikuriančioms bendrijoms D.Zabarauskas siūlo ir „Ego sum“ tinklalapyje.

Siūlė samdyti savus

Įtarimus, jog „Ego sum“ projektas iš tiesų yra įrankis savivaldybės lėšomis atverti rinką jos globojamoms privačioms įmonėms, patvirtino ir anksčiau atliktas žurnalistinis eksperimentas.

Namo, norinčio kurti bendriją, atstovu prisistatęs žurnalistas išgirdo patarimą samdyti „labai patikimą“ buhalterinę bendrovę „Skaidri apskaitos sistema“.

„Pastaruoju metu, kai yra skatinama kuo aktyviau kurti daugiabučių bendrijas, tarsi grybų po lietaus pridygo neaiškių asociacijų, viešųjų įstaigų, kurios tiesiog terorizuoja gyventojus, bendrijų pirmininkus, piršdamos savo paslaugas.

Apiberia pažadais ir apgauna. Tai aferistai, kitaip nepasakysi.

Tačiau kiekviena bendrija turi teisę rinktis paslaugų teikėją savo nuožiūra. O kai pasijunta apgauti, žmonės neturi kur kreiptis, nes nėra jokios kontroliuojančios įstaigos“, – aiškino Būsto rūmų administracijos direktorė A.Andriukaitienė.

Vicemeras apie apgavikus nieko negirdėjo

Valdas Benkunskas

Vilniaus vicemeras, atsakingas už bendrijas

„Man neteko girdėti, kad veikia sukčiai, fiktyvios organizacijos, apgaudinėjančios bendrijas ar jas steigti pasiryžusius gyventojus.

„Linuvos“ pavadinimas man negirdėtas. Nors bendrijose gali kilti vidaus problemų, jeigu namo gyventojai aktyvūs, jie turi visas sąlygas kontroliuoti pirmininką, jį pakeisti kitu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.