Palanga pralaimėjo – prokurorai nestabdo žinomų verslininkų statybų

[[ge:lrytas:lrytas:891744]]

2013 metais „Lords LB Asset Management“ fondo bendrovė „Gaumista“ daugiau kaip 1 tūkst. kv. m ploto buvusios poilsinės pastatą su 1,1 hektaro sklypu kurorto centre įsigijo už 1,09 mln. eurų iš Valstybės turto fondo.<br>B.Beinoravičiaus nuotr.
2013 metais „Lords LB Asset Management“ fondo bendrovė „Gaumista“ daugiau kaip 1 tūkst. kv. m ploto buvusios poilsinės pastatą su 1,1 hektaro sklypu kurorto centre įsigijo už 1,09 mln. eurų iš Valstybės turto fondo.<br>B.Beinoravičiaus nuotr.
Palangos valdžia tvirtina, kad buvusios poilsinės „Viešnagė“ teritorija turi būti skirta visuomenei<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangos valdžia tvirtina, kad buvusios poilsinės „Viešnagė“ teritorija turi būti skirta visuomenei<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Verslininkai pasamdė architektų studiją „Arches“, kuri parengė projektą.<br>Vizualizacija
Verslininkai pasamdė architektų studiją „Arches“, kuri parengė projektą.<br>Vizualizacija
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 25, 2016, 12:56 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:57 AM

Į prokurorus kreipėsi Palangos miesto savivaldybė, kuri taip pat teisme nusprendė ginčyti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos sprendimą patvirtinti sklypo detalųjį planą bei jo neregistruoti, tad plėtra jame lieka sustabdyta.

„Pareiškimas išnagrinėtas ir prokurorė priėmė nutarimą atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones, kadangi nenustatyta teisės akto pažeidimų. Per mėnesį laiko jie (Palangos miesto savivaldybė – BNS) gali nutarimą apskųsti aukštesniajam prokurorui, tačiau iki šiol skundo nesame gavę“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Kiek anksčiau Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdyba taip pat nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl Registrų centro darbuotojų veiksmų prieš 17 metų registruojant apribojimus buvusios Seimo kanceliarijos poilsinės teritorijai.

Tarnyba nurodė nenustačiusi nusikaltimo sudėties. Šią Palangos miesto savivaldybės prašymo dalį dėl galimo Registrų centro darbuotojų pareigų neatlikimo Specialiųjų tyrimų tarnybos vertinimui persiuntė Generalinė prokuratūra.

Palangos miesto savivaldybės Juridinio ir personalo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Korsakas paklaustas, kaip vertina prokurorų sprendimus, tvirtino, jog savivaldybė nusprendė teisybės ieškoti teisme.

„Teisingumą Lietuvoje vykdo tik teismas. Savivaldybė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos potvarkį, kuriuo patvirtintas sklypo J.Simpsono gatvėje detalusis planas, yra apskundusi Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Į jį nuspręsta kreiptis, nes negalima situacija, kad vienu metu galioja du visiškai skirtingi sprendimai tuo pačiu klausimu: savivaldybės tarybos netvirtinti ir inspekcijos potvarkis patvirtinti detalųjį planą“, – BNS atsiųstame atsakyme teigė V.Korsakas.

Liepos pabaigoje Palangos miesto savivaldybės taryba atmetė teritorijos, kurioje yra „Viešnagė“, sklypo ir statinių detalųjį planą, taip pat panaikino jo koncepciją.

Tačiau rugpjūčio pradžioje Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, nustačiusi, kad sprendiniai atitinka teisės aktų reikalavimus, patvirtino atmestą detalųjį planą.

V.Korsako teigimu, kol vyksta teisminis ginčas, savivaldybė atsisakė registruoti sklypo detalųjį planą teritorijų planavimo dokumentų registre.

„Patvirtintas teritorijų planavimo dokumentas įsigalioja kitą dieną po jo įregistravimo ir paskelbimo registre. Inspekcijos neteisėtai patvirtintas detalusis planas nėra registruotas, nes pirmiau buvo priimtas savivaldybės tarybos sprendimas.

Planu siekiama maksimaliai užstatyti centrinėje miesto dalyje dar likusias laisvas žaliąsias teritorijas. Įgyvendinant jo sprendinius būtų akivaizdžiai pažeistas visuomenės interesas. Kol dokumentas nėra įregistruotas, jokios neteisėtos statybos ginčo sklype negali būti vykdomos“, -nurodė V.Korsakas.

Tuo metu „Lords LB Asset Management“ atstovai teigia savo planų teritorijoje nekeičiantys ir jau besiderantys su potencialiais komplekso operatoriais.

„Šioje teritorijoje bus vystomas mažaaukštės statybos poilsio kompleksas, išsaugant visus teritorijoje esančius medžius, kaip ir numatyta detaliajame plane.

 Šiuo metu vyksta dialogas su potencialiais jo operatoriais, tarp jų – ir su žinomais tarptautiniais viešbučių tinklais. Sklypo detalus planas yra parengtas pagal visus teisės aktų reikalavimus, patvirtintas ir suderintas su visomis institucijomis“, – BNS atsiųstame atsakyme sakė „Lords LB Asset Management“ fondų valdytojas Marius Žemaitis.

Palangos valdžia tvirtina, kad buvusios poilsinės „Viešnagė“ teritorija turi būti skirta visuomenei: 1999 metais Klaipėdos apskrities viršininko įsakymu prie poilsinės suformavus 1,1 ha ploto sklypą buvo pažymėta, kad teritorija skirta viešo naudojimo želdynams – parkams, skverams įrengti, o sklypas negali būti skaidomas ir aptveriamas tvoromis.

Tuo tarpu 2013 metais pastatą su 1,1 hektaro sklypu kurorto centre už 1,09 mln. eurų įsigijusi „Lords LB Asset Management“ fondo bendrovė „Gaumista“ čia planuoja statyti apie 4 tūkst. kv. m ploto poilsio namelių. Jų plėtros darbai galėtų kainuoti apie 4-5 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?