Subliūško dar viena šlykšti afera Palangoje – namą teks gerokai sumažinti

Naujomis statybomis pastaruoju metu garsėjančioje Palangoje gali tekti ir griauti. Teismas nurodė vietoj leisto statyti individualaus vienbučio atsiradusį 24 butų gyvenamąjį namą gerokai sumažinti.

Statybų inspektoriai dvejus metus nesugebėjo įžvelgti, kad šiame pastate bus ne vienbutis, o daugiabutis namas.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Statybų inspektoriai dvejus metus nesugebėjo įžvelgti, kad šiame pastate bus ne vienbutis, o daugiabutis namas.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Šio individualaus namo pusrūsyje Palangoje butai atsirado netgi vietoj statybų projekte numatytų garažų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Šio individualaus namo pusrūsyje Palangoje butai atsirado netgi vietoj statybų projekte numatytų garažų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Oct 27, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:30 AM

Netoli jūros prestižinėje Palangos vietoje individualių namų kvartale įsikūrę žmonės apie statybas išmano geriau nei Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistai.

Ne kartą po statomą objektą vaikštinėję statybų inspektoriai dvejus metus nesugebėjo įžvelgti, kad vietoj vienbučio individualaus namo statomas pastatas, kuriame numatyti net 24 butai su atskirais įėjimais.

Pastatas turi būti sumažintas

Statybvietės kaimynų ieškinį išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas nutarė, kad daugiabučiu pripažintą kone 1000 kvadratinių metrų ploto trijų aukštų pastatą teks gerokai sumažinti pagal 2008 metais savivaldybei pateiktą projektą.

Teismas panaikino 2014 metais gegužės pabaigoje Palangos savivaldybės išduotą statybos leidimą ir per pusę metų nuo sprendimo įsiteisėjimo atsakovus įpareigojo pastatą perstatyti.

Vienas nemažo trijų aukštų namo korpusas turi būti nugriautas iki vieno aukšto, kitas – iki dviejų aukštų, o trečio korpuso mansardinis aukštas turi sumažėti ir būti užklotas ne plokščiu, o šlaitiniu stogu.

Iš atsakovų – žemės sklypo savininkės bendrovės „Financial Way“ ir daugiabutį pastačiusios įmonės „Kauno būstai“ – ieškovams priteista po 3,7 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Jau pardavinėjo butus

Palangoje, Užkanavės gatvėje, įsikuriantys poilsiautojai atkreipė dėmesį, kai nedidelių vieno aukšto su mansarda gyvenamųjų namų kvartale per trumpą laiką išaugo apie 10 metrų aukštį siekiantis trijų sujungtų korpusų pastatas.

Beveik tūkstančio kvadratinių metrų ploto neva vienai šeimai skirtame name buvo numatyti keli miegamieji, erdvūs salonai, valgomieji, biblioteka, darbo kambarys ir net sporto salė.

Tačiau statant namą projekte nubraižytos patalpos iš tiesų buvo atskirtos pertvaromis ir virto butais su atskirais įėjimais.

Spėjimai, kad prisidengus individualiu namu iš tiesų statomas daugiabutis, pasitvirtino tuomet, kai daugiau nei prieš dvejus metus statybą pradėjusi bendrovė „Kauno būstai“ internete nesislėpdama skelbė, kad „Sakalo vila“ pavadintame name įrengiami 24 dviejų kambarių butai.

Skelbime buvo nurodomos ir pirkėjams siūlomos kainos: už 36–41 kv. m ploto butus statytojai prašė nuo 244 000 iki 300 000 litų (apie 70 700–87 000 eurų).

Įtarė, kad statyba neteisėta

Ramiame poilsiaviečių kvartale perspektyva regėti daugiabutį namą gretimų sklypų savininkams nepasirodė viliojanti.

Juo labiau kad kaimynams kilo pagrįstų abejonių, ar tokio pastato statyba yra teisėta.

Norint statyti daugiabutį namą turi būti patvirtintas ir tokią statybą leidžiantis detalusis planas, kuris numato specialius daugiabučiam namui taikomus reikalavimus, vietas namo gyventojų automobiliams, vaikų žaidimų aikštelę.

Pagal savivaldybei pateiktą namo projektą prie šio namo numatytos tik keturios automobilių stovėjimo vietos.

Kaimynams buvo nesuprantama, kaip savivaldybės vyriausiasis architektas galėjo patvirtinti tokio namo fasadą, kurį pamačius bet kam būtų aišku, kad čia ruošiamasi statyti ne vienai šeimai skirtą gyvenamąjį namą.

Be to, šį sklypą apimančiame Kunigiškių kvartale ankstesniu savivaldybės tarybos sprendimu yra numatyta tik vienbučių ir dvibučių mažaaukščių namų statyba.

Inspekcija pažeidimų nerado

Tačiau pagal gyventojų skundą namo statybos teisėtumą patikrinusi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nieko neteisėto neaptiko.

Namo viduje pastatytas pertvaras, kuriomis vienas nuo kito atskiriami butai, statybų inspektoriai įvardijo kaip neesminį nukrypimą nuo projekto ir pareikalavo jas nugriauti.

Į tai, kad statomas vieno buto gyvenamasis namas yra suplanuotas kaip daugiabutis, statybų prievaizdai iš viso nekreipė dėmesio ir statybos nestabdė.

Tačiau teismo paskirti statybų ekspertai nustatė, kad pastatas neturi vienbučiam individualiam gyvenamajam namui būdingų požymių.

Beveik 1000 kvadratinių metrų ploto name nėra numatytas garažas automobiliui, įrengti atskiri balkonai, monotoniškas ir pasikartojantis patalpų išdėstymas, neva vieno buto name numatyta net 10 tualeto kambarių.

Anot ekspertų, atstačius išgriautas pertvaras ir užmūrijus aklinose pertvarose iškirstas durų angas būtų 24 patalpų grupės, kurios galėtų būti naudojamos kaip atskiri butai.

Bando tramdyti klastingus statytojus

* Aplinkos ministerija šiais metais pakeitė kai kurias teritorijų planavimo normas bei statybos techninius reglamentus, kurie turėtų pažaboti apgaule daugiabučius namus statančius verslininkus.

* Mažaaukštei gyvenamųjų namų statybai viename sklype leidžiamas didžiausias užstatymo intensyvumo koeficientas – 0,4. Pavyzdžiui, 10 arų ploto žemės sklype statomo namo plotas negali viršyti 400 kv.m.

* Bendromis išorinėmis sienomis blokuojami namų segmentai gali būti tiktai vienbučiai.

* Nustačius sodybinį užstatymo tipą žemės sklype leidžiama statyti tik vieną gyvenamąjį namą, kurio dydį apibrėžia sklypo plotas.

* Statant didesnius nei 200 kv. m ploto gyvenamuosius namus, apie statybą privaloma informuoti sklypo kaimynus.

* Nuo 2015 metų įsigaliojo dar vienas reikalavimas – statant iki 140 kv. m ploto vienbutį namą sklype privaloma įrengti dvi automobilių statymo vietas. Kiekvienam papildomam 35 kv.m namo plotui reikalaujama dar po vieną vietą. Pavyzdžiui, 210 kv.m ploto namui sklype reikia įrengti keturias automobilių statymo vietas.

Pažeidimų neįžvelgė

* Po gyventojų skundų užpernai sukruto ir Palangos savivaldybė, pamačiusi, kad kylant tokiems daugiabučiams pažeidžiami miesto interesai.

* Kurorto valdžia susiprato, jog vieno buto name atsiradus 24 savininkams bus mokamas vienas atliekų tvarkymo mokestis, nors rinkliavą turėtų mokėti visų butų savininkai.

* Vieno buto gyvenamojo namo savininkui už atliekų tvarkymą per metus numatyta 52 eurų rinkliava, buto gyventojui – 38,2 euro. Tokiu būdu savivaldybė vietoj 917 eurų gautų 17 kartų mažiau.

* Patikrinusi statybų dokumentus savivaldybė suskaičiavo devynis vieno ar dviejų butų gyvenamuosius namus, kurie virto daugiabučiais.

* Savivaldybė šiuos faktus pateikė prokuratūrai ir paprašė ištirti ir įvertinti nurodytus pažeidimus, tačiau pernai vasarį Klaipėdos apygardos prokuratūra statybų pažeidimų nenustatė arba pripažino, kad pažeidimams yra suėjusi senatis, ir atsisakė ginti viešąjį interesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.