Daugiabučiais apstatytame Kauno rajone atsiras išskirtinis pastatas

Daugiabučiais apstatytame Taikos prospekte atsiras išskirtinis pastatas. Ant „Vyturio“ gimnazijos fasado netrukus bus nupieštas įdomus piešinys. Pedagogai drąsiai ryžosi įdomiam eksperimentui.

Ant fasado atsiras piešinys „Labas“, simbolizuojantis žmonių toleranciją.
Ant fasado atsiras piešinys „Labas“, simbolizuojantis žmonių toleranciją.
A.Raugevičius (kairėje) ir T.Šimkus apšiurusią gimnazijos sieną papuoš piešiniu.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Raugevičius (kairėje) ir T.Šimkus apšiurusią gimnazijos sieną papuoš piešiniu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jan 18, 2017, 9:42 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 12:18 AM

Profesionalūs gatvės menininkai net ir orams atvėsus skuba gražinti dar vieną Kauno pastatą. Šį kartą dailinamas „Vyturio“ gimnazijos fasadas.

Ant jo atsiras simbolinis piešinys „Labas“. Jis bus ne tik prasmingas, bet ir paslėps apsilaupiusią sieną.

„Vyturio“ gimnazija – bene pirmoji iš Kauno vidurinių mokyklų ir gimnazijų, kurios fasadą papuoš gatvės meno kūrinys. Menininkų idėją pagražinti apleistą fasadą mokyklos bendruomenė pasitiko išskėstomis rankomis.

Pradėjo kurti piešinį

Trečiadienį gatvės meno sambūrio „Nykoka“ nariai menininkai Tomas Šimkus ir Arminas Raugevičius skubėjo į Taikos prospektą. Čia įsikūrusi „Vyturio“ gimnazija.

Menininkai karstydamiesi ant statybinių pastolių pradėjo dekoruoti vieną gimnazijos fasado sieną. Ant jos iki gruodžio pradžios atsiras dviejų vienas į kitą žvelgiančių žmonių profiliai. Jie bus nuspalvinti įvairiomis ryškiomis spalvomis.

„Projektą pavadinome „Labas“. Juo sumanėme skatinti toleranciją tarp moksleivių, tarp gimnazijos bendruomenės ir tarp visų žmonių. Veidai bus nudažyti tomis pačiomis spalvomis, tik jų išdėstymas bus skirtingas. Tai tarsi byloja, kad nors esame skirtingi, vis tiek nudrėbti iš to paties molio“, – sakė T.Šimkus.

Ieškojo apleisto pastato

Menininkas pasakojo, kad turi bičiulį, kuris dirba Dainavos seniūnijoje.

„Drauge vaikščiojome po šią seniūniją ir stebėjome, kaip atrodo pastatai, kokį jų būtų galima pagražinti. Man į akis krito „Vyturio“ gimnazija“, – pasakojo T.Šimkus.

Menininkas drauge su kolega A.Raugevičiumi sukūrė kelis projektus ir parodė juos mokyklos vadovybei. Vyrai iš pradžių siūlė išpiešti vieną gimnazijos sieną, esančią vidiniame pastato kieme.

Tačiau mokyklos vadovybė nusprendė, kad profesionalų meno kūrinį turi matyti kuo daugiau žmonių.

Todėl drąsiai patikėjo menininkams dekoruoti arčiau gatvės esančią sieną.

„Vyturio“ gimnazijos direktorė Aleksandra Bancevičienė sakė, kad, išgirdusi menininkų pasiūlymą, apsidžiaugė ir visa mokyklos bendruomenė kūrėjų laukė išskėstomis rankomis.

Ne tik pieš, bet ir mokys

„Mokykla neatnaujinta. Prieš 16 metų buvo pakeisti langai. Lauko sienos gana aptriušusios. Žvelgiant į jas man būdavo graudu.

Todėl išgirdusi T.Šimkaus idėjas buvau sužavėta ir patenkinta. Manau, kad jų darbas papuoš gimnazijos fasadą“, – sakė direktorė.

Pedagogė yra patenkinta ne tik tuo, kad „Vyturio“ gimnazija taps pirmąją miesto viduriniojo mokymo įstaiga, ant kurios atsiras gatvės meno kūrinys.

„Menininkai bendraus ir su vyresniųjų klasių moksleiviais. Dėstys kelias dailės pamokas. Manau, gimnazistams bus naudinga sužinoti apie gatvės meną, apie tai, kad keverzoti ant pastatų neverta.

Taip pat apie tai, kad reikia gerbti kitų sukurtus profesionalius kūrinius“, – sakė A.Bancevičienė.

Mokyklos dažniau puošia patalpų vidų

Virginijus Mažeika

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas

„Kaune yra nemažai pastatų, kurie papuošti išradingais piešiniais. Ugdymo įstaigos dažniau stengiasi puošti savo patalpų vidų. Tačiau projektas, kuriame dalyvauja gatvės menininkai ir „Vyturio“ gimnazija, šaunus.

Manau, kad pastatai meniškais piešiniais gali puošti ne tik senamiestį ar miesto centrą. Puiku, kad toks piešinys atsiras ir Dainavos gyvenamajame rajone, ant gimnazijos fasado.

Šis projektas ne tik pagyvins aplinką, paslėps remonto laukiantį pastatą.

Tai ir gera įvairių nesveikintinų reiškinių prevencija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.