Vilniečiai naujakuriai pakliuvo į spąstus: panaši ateitis laukia ir kitų

Perkūnkiemyje – karas dėl automobilių stovėjimo vietų. Pagailėję 20 eurų už aikštelę gyventojai transporto priemones mėgina įkišti kur tik randa lopinėlį laisvos vietos. Taupo ir biurų darbuotojai – jų mašinos dar labiau apsunkina rajono gyvenimą.

Perkūnkiemyje abiejose gatvės pusėse laisvos vietos automobiliui pasistatyti nerasi nei dieną, nei naktį.<br> D.Umbraso nuotr.
Perkūnkiemyje abiejose gatvės pusėse laisvos vietos automobiliui pasistatyti nerasi nei dieną, nei naktį.<br> D.Umbraso nuotr.
Perkūnkiemyje abiejose gatvės pusėse laisvos vietos automobiliui pasistatyti nerasi nei dieną, nei naktį.<br> D.Umbraso nuotr.
Perkūnkiemyje abiejose gatvės pusėse laisvos vietos automobiliui pasistatyti nerasi nei dieną, nei naktį.<br> D.Umbraso nuotr.
Perkūnkiemyje automobilių stovėjimo aikštelėse pilna laisvų vietų, tačiau gyventojai į jas nekreipia dėmesio, mašinas stato ant žolės arba purvyne.<br>D.Umbraso nuotr.
Perkūnkiemyje automobilių stovėjimo aikštelėse pilna laisvų vietų, tačiau gyventojai į jas nekreipia dėmesio, mašinas stato ant žolės arba purvyne.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas, LR korespondentas

2017-05-14 14:44, atnaujinta 2017-05-15 10:08

Purvynu virtusioje dykvietėje, prie pėsčiųjų perėjų, šalia užkardų – visur, kur tik yra bent kiek laisvos vietos.

Tai – automobilių stovėjimo Perkūnkiemyje ypatumai.

Mat visos požeminės ir lauko aikštelės šiame rajone privačios ir už jas reikia mokėti. Tad, skirtingai nei gatvės, įvažiavimai į kiemus, jos pustuštės.

O policijos pareigūnams ir į savivaldybę iš Perkūnkiemio kiekvieną dieną skrieja krūvos skundų dėl netinkamo automobilių statymo. Valdžia jau nuleido rankas: visas rajonas pastatytas privačiame sklype ir nelabai ką čia sugalvosi.

Skundus rašyti jau išmoko

„Pažeidimo vieta: Perkūnkiemio g. 5 ir Eitminų g. sankryža. Pažeidimo esmė: automobilis pastatytas ant perėjos. Vairuotojo nėra, neįgaliojo pažymėjimo taip pat nėra“, – tokių skundų policininkai ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius per metus sulaukia po kelis šimtus.

Nurodomas tikslus pažeidimo laikas, automobilio valstybinis numeris. Iš trumpo, bet informatyvaus teksto supranti, kad Perkūnkiemyje skundus dėl automobilių stovėjimo žmonės rašyti jau išmokę.

Anot sostinės 6-ojo policijos komisariato viršininko Gedimino Šarausko, dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų Perkūnkiemyje praėjusiais metais sulaukta daugiau kaip 300 pranešimų, o šiemet – jau per šimtą.

Anot G.Šarausko, problemos Perkūnkiemyje pradėjo ryškėti jau pastačius pirmuosius namus, o dabar jų vis daugėja.

Tai patvirtino ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis.

Šio skyriaus pareigūnai už Kelių eismo taisyklių pažeidimus šiemet Perkūnkiemio gatvėje jau nubaudė 14, Girulių – 22, o Eitminų – net 98 vairuotojus.

Skundus rašo ir netinkamai pastatytus automobilius fotografuoja ir bendrovės „PPark“ direktorius Ignas Matijošaitis. Šiai įmonei Perkūnkiemyje priklauso visos požeminės ir lauko aikštelės.

Nesutinkantys mokėti gyventojai užima kitų vietas, automobiliais užstatomi įvažiavimai į požemines aikšteles, laužomi metaliniai užkardai lauko aikštelėse, dešimtys transporto priemonių paliekama ant šaligatvių.

Pripylė akmenų ir grumstų

„Jeigu randi vietą šioje aikštelėje, jau gerai“, – rodydama į akmenimis, grumstais nusėtą dykvietę kalbėjo Perkūnkiemio gatvėje gyvenanti Vaiva.

Vietos gyventojai žargonu šią aikštelę vadina „vipine“ – esą pagerinta.

Kažkas čia pripylė akmenų ir grumstų, kad automobilių ratai ir vairuotojų kojos mažiau skęstų purvyne.

Šalia – kita aikštelė, jau ne „vipinė“.

Jeigu joje teks pastatyti automobilį, namo tikrai grįši purvinais batais. Gali ir automobilio dugną į akmenis nubraukti.

Dieną vietos yra abiejose aikštelėse, tačiau apie 17–18 valandą čia jos ieškoti beviltiška.

Tada lieka dairytis, kur įkišti automobilį gatvėje. Beje, Perkūnkiemio gatvėse smėlis po žiemos nenušluotas turbūt vieninteliame Vilniaus rajone, nes to padaryti neįmanoma. Kelkraščiai ir dieną, ir naktį užstatyti automobiliais.

Tačiau Vaiva nesutinka mokėti už vietą aikštelėje. Kam? Juk kaip nors pavyks kur nors rasti vietą automobiliui.

Nesugundo net nuolaidomis

Taip mąsto dauguma Perkūnkiemio gyventojų. Už paskolas įsigiję butus, jie mokėti už vietą automobiliui neketina.

Siekdama, kad gyventojai automobilius statytų civilizuotai, bendrovė „PPark“ pastaruoju metu juos vilioja didelėmis nuolaidomis, tačiau ir tai menkai gelbėja.

Tarkim, jei sudarai dvejų metų sutartį, vieta požeminėje aikštelėje kiekvieną mėnesį kainuoja 22 eurus, nes taikoma 45 procentų nuolaida.

Už vietą lauko aikštelėje reikia mokėti 19,5 euro. Čia nuolaida – 35 procentai.

Tačiau „PPark“ aikštelėse laisvų vietų pilna. Pavyzdžiui, požeminės aikštelės D zonoje užimtos 32 vietos, o net 79 – laisvos.

Siūlo sumokėti pusę sumos

Ko savivaldybė ketina imtis, kad Perkūnkiemyje automobiliai nestovėtų purvyne? Susisiekimo komunikacijų skyriaus vedėjas Arūnas Visockas aiškino, kad valdžia kviečia aktyvius vilniečius pasinaudoti 50 procentų parama, kai gyventojai kartu su savivaldybe per pusę moka už sutvarkytus kelius, kiemus ar kitas viešąsias erdves.

„Ši programa yra vienas svarbiausių veiksmų, kuris padės greičiau atsinaujinti ir pagerinti savo gyvenamąją aplinką asfaltuojant kelius, tvarkant kiemus ar norint įsirengti vaikų žaidimų aikštelę“, – įsitikinęs A.Visockas.

Šiemet savivaldybė programai „50 ir 50“ įgyvendinti planuoja skirti daugiau kaip 500 tūkst. eurų.

Norintys pasinaudoti šia programa vilniečiai pateikia paraišką. Ją įvertins specialistai ir įrašys į planuojamų rekonstruoti objektų sąrašą.

Tiesa, gyventojai turi įsipareigoti savo lėšomis parengti gatvės rekonstravimo darbų projektą ir sumokėti pusę darbų kainos savivaldybės parinktam rangovui.

Mokėti teks už statybos (gatvės pagrindų įrengimo, lietaus vandens nuleidimo ir asfaltavimo) darbus, geodezines nuotraukas ir statinio kadastrinius matavimus.

Anot A.Visocko, šiemet taip atnaujinta ne viena gatvė – Kryžiokų Sodų, Bajorų kelio, Vanaginės Sodų, Skersinės Sodų, Balžio, Mikytų, Veržuvos, V.Mačernio ir Labguvos.

Šių gatvių gyventojai jau džiaugiasi asfaltuotomis dangomis.

Kelios bendrijos taip pat jau pasinaudojo savivaldybės teikiama 50 procentų parama ir prie daugiabučių Antakalnyje įsirengė naujus šaligatvius. Pasinaudodami savivaldybės parama kelius tvarkėsi ir Pušyno kelio, Stepono Batoro, Bražuolės, Kelmijos Sodų, Žemosios, Daubėnų, J.Dobkevičiaus, Varnės gatvių gyventojai ir įmonės.

Išeitis – žalieji koriai

Savivaldybė neturi informacijos, kiek Perkūnkiemyje trūksta vietų automobiliams stovėti, kokio ploto aikštelių reikėtų papildomai įrengti.

Praėjusių metų rugsėjį savivaldybė parengė bandomąjį projektą Fabijoniškėse.

Čia teritorija buvo išlyginta, sutvirtinta skalda ir specialiais ją laikančiais plastikiniais koriais. Taip buvo įrengtos 154 automobilių stovėjimo vietos, vadinamieji žalieji koriai.

Gyventojams teigiamai įvertinus projektą šiemet savivaldybė planuoja įrengti apie 500 automobilių stovėjimo vietų Vytenio, Žemaitės, Šviesos, M.K.Oginskio, Žirmūnų, Apkasų, Vydūno, Didlaukio, A.J.Povilaičio, I.Šimulionio ir kitose gatvėse.

Žalieji koriai bus įrengti ir prie Vingio parko. Čia atsiras apie 70 naujų automobilių stovėjimo vietų, išplečiant dabartinę automobilių stovėjimo aikštelę prie įvažiavimo į parką iš Geležinio Vilko gatvės.

Be to, rengiami dar du automobilių stovėjimo vietų Pilaitėje ir Fabijoniškėse projektai.

Įsruties gatvėje papildomai bus įrengta 240, o L.Giros gatvėje atsiras apie 20 papildomų automobilių stovėjimo vietų.

Tačiau Perkūnkiemio pavadinimo savivaldybės naujovių sąraše nėra.

Pilaitės laukia tokia pat ateitis?

Vilhelmas gyvena Pilaitėje, o Perkūnkiemyje dirba. Jis įsitikinęs, kad ateityje su panašiomis bėdomis susidurs ir Pilaitės gyventojai.

„Tarkime, statomas devynių aukštų namas, o mokama aikštelė įrengiama už puskilometrio. Koks kvailys pirks vietą joje? Aišku, kad ieškos vietos automobiliui prie namų“, – tvirtino Vilhelmas.

Jo nuomone, statybininkų verslą turėtų kontroliuoti savivaldybė. Ji privalėtų nurodyti, kiek vietų automobiliams turėtų būti šalia statomo daugiabučio.

Anot Vilhelmo, naujakurius galima suprasti: dešimtis tūkstančių eurų sumokėję už butą, jie apie automobilio vietos pirkimą nebenori galvoti – palieka tai ateičiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.