Gudrų planą Nidoje susukę verslininkai buvo pričiupti

Nidoje laiku pavyko sustabdyti statytojų apgaulę – prie pat jūros viešojo maitinimo įstaigos pastatą rekonstravę verslininkai jį jau buvo suskaidę į smulkesnes patalpas. Manoma, kad jose būtų buvę įrengti poilsiui skirti butai.

Nedaug trūko, kad šiame Nidoje esančiame dviejų korpusų buvusios valgyklos pastate butus būtų nusipirkę poilsiautojai.<br>V.Gedvilo nuotr.
Nedaug trūko, kad šiame Nidoje esančiame dviejų korpusų buvusios valgyklos pastate butus būtų nusipirkę poilsiautojai.<br>V.Gedvilo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas ZIABKUS LR korespondentas

2017-07-07 21:24

Nidoje, prie pėsčiųjų tako, vedančio centrinio paplūdimio gelbėjimo stoties link, Šiaulių įmonė „Namilos projektai“ ėmėsi rekonstruoti prieš 50 metų pastatytą valgyklą.

Pernai statybos darbams Neringos savivaldybė išdavė leidimą. Pagal kurorto valdžios suderintą projektą, viename apie 470 kvadratinių metrų ploto korpuse turėjo atsirasti erdvi valgykla, maisto gamybos patalpos, konferencijų salės.

Kitame tokio pat ploto korpuse pusė patalpų buvo numatyta komercijai, kita pusė – poilsiui.

Vietoj valgyklos – kambariai

Tačiau neseniai statybvietėje apsilankę Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) inspektoriai pastato viduje aptiko esminių pakitimų.

Kavinei-valgyklai skirtas korpusas buvo suskaidytas į dešimt mažesnių patalpų, kurios savo ruožtu suskirstytos į atskirus kambarius.

Pakitimai buvo užfiksuoti ir kitame korpuse. Ten buvo pakeistas komercijai ir poilsiui skirtų patalpų išdėstymas ir į jas buvo įrengti atskiri įėjimai iš lauko.

„Namilos projektų“ bendrovė net kreipėsi į savivaldybę prašydama suplanuotoms patalpoms suteikti atskirus adresus.

„Mūsų savivaldybės architektams kilo įtarimas, kad vietoj valgyklos numatomas daugiabutis,– parduotas patalpas galima pritaikyti butams, nes kiekvienoje jų buvo įvestas vandentiekis ir nuotekų sistema“, – pasakojo Neringos meras Darius Jasaitis.

Statytojai kurorto vadovus tikino, kad didelėms valgyklos patalpoms esą sunku surasti nuomininkų, tad jie vidaus patalpas perplanavę į dešimt mažesnių kavinių, kurias būsią lengviau išnuomoti.

Beje, šiame pastate patalpos buvo siūlomos ir pačiai savivaldybei.

Meras stvėrėsi už galvos

Tačiau VTPSI nustatė, kad naujai perplanuotos patalpos su atskirais kambariais negali būti pritaikytos visuomeniniam maitinimui, ir pareikalavo su savivaldybe suderinti projekto korektūrą.

Tuomet verslininkų ketinimai ir iškilo aikštėn.

„Sunku ir įsivaizduoti, kas būtų nutikę, jei statytojams būtų pavykęs jų sumanytas triukas.

Šioje vietoje būtų atsiradę beveik 20 butų, kurių savininkai būtų reikalavę leisti jiems privažiuoti automobiliais, juos kur nors laikyti.

Be to, vasaros sezonu, kai į visus butus suvažiuotų poilsiautojai, didžiulė apkrova būtų tekusi vandentiekio, nuotekų komunikacijoms, kurios nėra pritaikytos daugiabučio namo poreikiams. Čia galėjo kilti ir avarijos grėsmė“, – sakė D.Jasaitis.

Dabar šiauliečiai savivaldybei yra pateikę trečią projekto variantą, kuriame kavinei-valgyklai skirtą korpusą numatyta suskaidyti į keturias dideles patalpas. Jos panašesnės į būsimas atskiras kavines, tačiau grėsmė jose įrengti butus dar yra išlikusi.

Juo labiau kad kito, komercijai ir poilsiui skirto, korpuso atskiromis patalpomis išparduoti niekas nesutrukdys.

Vyriausybė dar nepadėjo

Už iš esmės pakeistą projektą ir savavališką statybą VTPSI statytojams surašė administracinių nusižengimų protokolą.

Šiauliečiai įpareigoti iki gruodžio vidurio pašalinti nelegalios statybos padarinius – išardyti pirminiame projekte nenumatytas vidaus pertvaras.

Už šį pažeidimą Šiaulių bendrovei teismas gali skirti baudą, kurios dydis prasideda nuo 4 tūkst. eurų.

Nors lyg ir spėta pažaboti verslininkų apetitą pajūryje, Neringos merui D.Jasaičiui neramu dėl nevykdomų Aplinkos ministerijos pažadų.

Pagal dabar galiojančius teisės aktus, pirminį projektą su savivaldybe derinti privalantys statytojai vėliau savo planus gali koreguoti be miesto žinios.

Jei daromos pataisos statybos inspektorių nepripažįstamos kaip esminės, verslininkų sumanytiems pakeitimams uždegama žalia šviesa.

„Tokius gudravimus pažabotų vienas teisės aktų pakeitimas, kuris bent jau jautriausiose šalies teritorijose, kurortuose verstų su savivaldybe derinti menkiausius projektų pakeitimus.

Juk jei šiauliečiai būtų perplanavę ne visuomeninio maitinimo, o komercines ar rekreacines patalpas, savivaldybė nieko nebūtų galėjusi padaryti“, – teigė kurorto meras.

Apie šią problemą, su kuria susiduria pajūrio kurortai, kalbėta gegužės pabaigoje Palangoje vykusiame Vyriausybės pasitarime. Kurorto savivaldybei žadėta padėti projektuotojams ir statytojams griežtinant reikalavimus.

Tam pakaktų ministro įsakymu pakeisti nustatytą tvarką, tačiau praėjus daugiau nei mėnesiui iki šiol teisės aktų pakeitimų dar nematyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.