Į daugiabučio tvorą – ir pikti žvilgsniai

Architektų gatvės 212-asis namas – pirmasis iš senųjų daugiabučių, sklypą apsitvėręs tvora, taip įrodydamas, kad nėra ko laukti skambiais žodžiais apipintų kaimynijų projektų, kurių dar niekas nesiėmė įgyvendinti.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Nors daugiabučio kiemą tvora juosia tik kelios dienos, gyventojai jau pastebėjo, kad gyventi tapo ramiau.
Nors daugiabučio kiemą tvora juosia tik kelios dienos, gyventojai jau pastebėjo, kad gyventi tapo ramiau.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas, LR korespondentas

Sep 16, 2017, 11:53 AM

Architektų gatvės 212-ojo namo gyventojai prisipažino laukę, kad iškilus tvorai pasipils nepatenkintų kaimynų skundai. Juk aptvertame kieme jau nepavedžiosi šuns. O ir automobilio po svetimais langais nebepastatysi.

Kad nepatenkintųjų bus, aiškėjo jau pavasarį, kai namo bendrija išsinuomojo 0,65 hektaro sklypą ir prie įvažiavimo į kiemą įkasė stulpą, o prie jo pritvirtino lentelę „Privati valda“, taip įspėdama, kad aplink namus nori tvarkytis pati.

Dabar kiemą jau juosia tvora, įrengtos ir vaizdo kameros. Tiesa, dar trūksta užkardo, vartelių, tačiau jie netrukus bus.

Neberado tako į darželį

„Aptvertas šaligatvis, nebėra tako į vaikų darželį „Svaja“, vežantiems į jį vaikus tėvams gyventojai grasina, kad iškvies policiją, nes tai privati valda“, – pokyčiai prie Architektų gatvės 212-ojo daugiabučio neįtiko aplinkiniams.

Jiems užkliuvo ir tai, kad statant tvorą nesurinktos statybinės šiukšlės, mėtosi sulaužytos šaligatvio plytelės. Ar tokie veiksmai buvo suderinti su savivaldybe, klausė kaimynai.

Lazdynų seniūnas Vytautas Kirsnys nurodė, kad išsinuomotą sklypą valdo, tvarko ir administruoja namo bendrija.

Tuo metu savivaldybės laikinasis Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Arūnas Visockas sakė, kad namo bendrija dar 2006 metais sudarė valstybinės žemės nuomos sutartį su tuomete Vilniaus apskrities viršininko administracija, kuri sutiko bendrijai žemės sklypą išnuomoti 63 metams.

Nacionalinė žemės tarnyba suformavo žemės sklypą, jis yra įregistruotas Registrų centre.

Tad žemės nuomos klausimai išspręsti daugiau nei prieš dešimt metų.

Siūlo nueiti pėsčiomis

Į bendrijos nuomojamo sklypo ribas patenka ir dalis vidinio kiemo važiuojamosios dalies, vedančios link vaikų darželio.

Šiam keliui nustatytas servitutas – bendrija privalo leisti tik vaikų darželį aptarnaujantį transportą.

O tėvai, atvežantys vaikus į darželį automobiliais, gali važiuoti pro Architektų gatvės 214-ąjį ir 215-ąjį namus. Taip pat galima automobilius palikti Architektų gatvėje ir vaikus į darželį nuvesti pėsčiomis. Juk tai netoli.

Tėvų patogumui savivaldybė ketina sutvarkyti privažiavimo kelią prie darželio ir automobilių stovėjimo aikštelę tarp šių namų.

Anot A.Visocko, namo bendrija tvorą įsirengė savo lėšomis, ji yra sklypo ribose.

Jei tvora yra ne aukštesnė kaip 1,8 metro, jai leidimo ir suderinimų nereikia.

Šiukšlių iškart sumažėjo

Architektų gatvės 212-ajame name gyvenanti Elvyra gyrė sumanymą kiemą aptverti tvora.

„Šalia prekybos centras, todėl girtuokliai į mūsų kiemą dažnai užsukdavo, o dabar nedrįsta lipti per tvorą. Ir šiaip nežinia ko ieškančių pašalinių nebematyti“, – džiaugėsi moteris.

Venia tvarko namo aplinką ir už tai iš bendrijos gauna atlyginimą. Ji pasakojo, kad kol nebuvo tvoros, darbo buvo daugiau. Ji pabrėžė, kad atsiradus tvorai tvarkytis puolė padėti ir šeimininkais pasijutę kaimynai.

Atliekas suverčia svetimi

Tvora buvo užtvertos ir kelios vietos po medžiais, kur automobilius buvo įpratę statyti kaimynai. Dėl to prie konteinerių neprivažiuodavo šiukšlių vežėjai, į darželį maisto produktus vežantys tiekėjai.

Galbūt praradę vietas svetimame kieme tvora nepatenkinti kaimynai?

Elvyrai teko girdėti apie skundus dėl tvoros. Ji sakė, kad galima suprasti darželį lankančių tėvų nusiskundimus. Tačiau moteris nepateisino kaimynų, kurie meta šiukšles į jų namui priklausantį konteinerį.

„Dažnai sėdžiu ant suolo prie namų, tai pastebiu kiekvieną automobilį, iš kurio krauna šiukšles mums į konteinerį“, – pasakojo Architektų gatvės 212-ojo namo gyventoja.

Prikibo net prie lentelės

Gegužę prie namo atsiradus lentelei „Privati valda“ gyventojams teko prašyti ir saugos tarnybos Ekskomisarų biuro pagalbos – mat jie užblokavo įvažiavimą į darželį per kiemą, neįleido vaikus atvežusių tėvų automobilių.

Tad vaikus atvežę tėvai skunde paminėjo ir lentelę. Tačiau namo bendrijai jos nuimti neteko.

Mat pagal Kelių eismo taisykles daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose yra taikomi gyvenamosios zonos reikalavimai, todėl papildomi kelio ženklai nestatomi.

O užrašas „Privati valda“ – tik informacinė lentelė, kuri yra bendrijai priskirtame sklype ir kuriai įrengti leidimo pagal teisės aktus nereikalaujama.

Bet tokia lentele pasipiktinusi Erika neatlyžo: „Bet kas būtų, jei šalia visų daugiabučių namų atsirastų po tokią lentelę? Aš manau, kad ji yra neteisėta, pastatyta to namo gyventojų iniciatyva ir apriboja kitų žmonių teises.

Negi aš negaliu praeiti per kaimyninio daugiabučio namo kiemą su savo šunimis?

Tikrai nemanau, kad mane kas nors nubaus už tai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.