Nėra stebuklų – nori statytis namą, tai teks įvertini

Pradėkite nuo projekto

 Pirmas geras žingsnis svajonių namo link – pasirinkti gerą architektą. 
 Pirmas geras žingsnis svajonių namo link – pasirinkti gerą architektą. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2017, 1:43 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 1:45 PM

Pradėkite nuo projekto

Prieš pirkdami automobilį - gerai apgalvojame, ko iš jo tikimės: kokio galingumo turėtų būti variklis, kiek kuro jis suvartos, įvertiname komforto lygį. Tačiau kai kalba pasisuka apie statybas ar namus, žmonių elgsena, kaip taisyklė, pasikei
ia kardinaliai. 

„Didžiausia klaida, kurią daro lietuviai norėdami pasistatyti namą ta, kad statybų imasi dar gerai neapmąstę, kokio būsto jie iš tiesų norėtų. Į šiuos klausimus padėti atsakyti gali architektas, kuris patars ne tik kaip tinkamai išplanuoti erdves, orientuoti pastatą, kaip pasiekti aukščiausią komforto lygį, bet ir kokias medžiagas pasirinkti“, - sako bendrovės „Šilputa“ vadovas Ježy Makovski. 

Pašnekovas pataria, pirmiausia visus klausimus išspręsti popieriuje - namo projekte, o tada ir statybų aikštelėje nereikės galvoti, kokio storio izoliacinį sluoksnį ant sienų, stogo pasirinkti ar kaip išspręsti šildomų grindų įrengimą. 

„Yra išpūstas burbulas, kad norint pasistatyti energiškai efektyvų namą reikia rinktis sudėtingiausius sprendimus. Genialumas slypi paprastume ir šis posakis puikiai tinka šioje situacijoje. Dabar namą galima pastatyti pasirinkus vos vieną medžiagą, pavyzdžiui, putų polistirolį. 

Tiek blokeliai, tiek tarpaukštinės perdangos, tiek izoliacinis sluoksnis gali būti suprojektuotas iš vienos medžiagos“, - komentuoja J. Makovski. Anot jo, toks sprendimas turi daug privalumų - konstrukciniai sprendimai puikiai jungiasi tarpusavyje, leidžia dar projektavimo metu įvertinti kaštus ir kiek tiksliai medžiagų reikės, pagreitina darbo procesą. 

Kokybiškos medžiagos

Kad ir kaip tobulėtų ir modernėtų statybų sektorius, šią progresiją nuolat lydi vienas klausimas - kaip užtikrinti kokybę. Juk tikimasi, kad namas bus ilgaamžis ir tvarus. Kad netektų nusivilti, izoliacinių medžiagų ekspertas J. Makovski pataria rinktis sertifikuotas ir pripažintas medžiagas. „Medžiagų klausimas toks pats aktualus kaip ir projektavimo. Sertifikuotos ir rinkoje pripažintos medžiagos, atitinka nurodytas technines specifikacijas, kurios būtinos siekiant kokybės.“

Specialistas sako, kad į Lietuvą vis dar plūsta nekokybiškos medžiagos iš kaimyninių šalių: „Rangovai bando gudrauti, pavyzdžiui, nusiperka dalį kokybiškų medžiagų, jas demonstruoja statybvietėje, o iš tiesų statydami pastatą naudoja visiškai kitas.“ 

Kaip neapsigauti ir atskirti tokias pinkles? J. Makovski sako, kad į Lietuvą atkeliavo staklės, leisiančios gaminti geresnes technines charakteristikas atitinkančias šias izoliacines medžiagas ir padėsiantis jas atskirti užsakovui: „Šiai problemai spręsti sugalvojome sprendimą - kiekvieną izoliacinės medžiagos lakštą žymime specialiu įspaudu - logotipu. Tokiu būdu asmuo, atvykęs į statybvietę, be vargo atskirs, ar jo pastatas iš tiesų statomas iš deklaruojamų medžiagų“, - pasakoja J. Makovski. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.