Nauja mada Lietuvoje – milijonus kainuojantį NT pardavinėja internetu

Surasti laikraštyje skelbimą apie parduodamą milijonus kainuojantį būstą pasitaiko ne taip jau dažnai. Nekilnojamojo turto (NT) brokeriai apskirtai taiko taktiką apie prabangius NT objektus skelbti daugiausia tik tikslinei auditorijai. Tam netgi leidžiami specialūs katalogai. Todėl kiek nustebome, kai “Lietuvos ryto” dienraštyje skelbimų sraute pamatėme niekuo neišsiskiriantį pranešimą apie Vilniuje, Žvėryne, už 1,4 mln. eurų parduodamą parbangiai įrengtą namą su 9 arais žemės.

Apie milijonus kainuojantį NT brokeriai praneša tiksliniam pirkėjui.<br>AP nuotr.
Apie milijonus kainuojantį NT brokeriai praneša tiksliniam pirkėjui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2017, 2:51 PM

Nustebino du dalykai: NT objektas ne iš tų pigiųjų, o, be to, kaip sakė vienas kalbintų NT brokerių, skelbimus į laikraščius paskutinį sykį dėjo prieš šimtą metų.

Bet, panorę pasmalsauti, kodėl nepigiam būstui parduoti rinktasi tokia taktika, nieko nepešėme.

Paskambinę prie skelbimo nurodytu telefonu daug nesužinojome – pardavėja buvo nekalbi. Tepasakė, kad toks buvo pardavėjo noras.

Bando keisti madą

Toks sprendimas nustebino NT brokerių komandos “ELITE GROUP” vadovę Laurą Žemgulytę.

„Kaip sykis žmonės nenori apie parduodamą prabangų NT skelbti visiems, kam tik įmanoma. Jie nepageidauja, kad bet kas ateitų apžiūrinėti jų turtą, nors tam tikrais atvejais, prieš vesdami apžiūrėti objekto, patikriname pirkėjo mokumą. Mes patys šiuo metu Klaipėdoje turime prabangių objektų, kurie kainuoja ir 4 mln., ir 12 mln. eurų. Jų tikrai nėra skelbimuose – potencialūs pirkėjai apie šiuos objektus sužino tik iš brokerių“, – kalbėjo L.Žemgulytė.

Ji svarstė, kad skelbimus į laikraščius ar internete apie parduodamą prabangų NT deda tinkamos kompetencijos dirbti su tam tikrais objektais neturintys brokeriai. „Galbūt jie neturi reikiamo pažinčių rato, todėl bando įvesti madą ir įtikinti turtingus žmones apie prabangų NT skelbti internete. Kitas galimas atvejis, kad NT agentūra taip bando pakelti savo vertę. Tikėtina, kad nugirdę apie parduodamą prabangų NT, brokeriai įdėjo apie jį skelbimą. Jei pavyks sulaukti pirkėjo, gal užsidirbs komisinių“, – svarstė pašnekovė.

Būna – pasigaili

Internete rasite ir 2,5 mln. kainuojantį namą Valakampiuose, ir 2,3 mln. eurų kainuojančią kaimo turizmo sodybą Klaipėdoje, ir kitų kiek daugiau ar mažiau kainuojančių NT objektų.

NT agentūrai „Real trust“ vadovaujantis Žydrūnas Andriukaitis į skelbimų portalus talpina kai kurių prabangių NT objektų aprašymus. Ž.Andriukaitis turi atsakymą, kodėl apie būstus ne kiekvieno nosiai skelbia portaluose: toks būna kliento noras.

„Tačiau tą darome retai. Yra ne vieną kartą buvę, kad pardavėjas pasigaili, jog apie parduodamą prabangų NT paskelbė internete, nors tokius klientus visada įspėjame, kad pasiruoštų aplinkinių kalboms. Įprastai informaciją apie parduodamą prabangų turtą perduodame tik iš lūpų į lūpas“, – kalbėjo Ž.Andriukaitis.

Kabinti tokių objektų skelbimų internete ir reikalo nėra: atvejų, kai prabangus būstas parduodamas per skelbimą internete, pasitaiko vienas du per penkerius metus.

Skonio reikalas

„Luminor būstas“ brokerė Danguolė Valantinienė liberalesnė. „Viskas priklauso nuo to, kaip sugalvoja brokeris. Kodėl gi ir prabangus NT negali būti viešai skelbiamas? Tikėtina, kad žmonės, kurie turi pinigų, taip pat naršo po skelbimų portalus. Čia taisyklių nėra, – lrytas.lt kalbėjo brokerė. – Be to, klausimas, kas yra prabangus NT? To, kuris kainuoja 2 mln. ar 5 mln. eurų, tikėtina, skelbimų portaluose nerasite. Tačiau dažnai matau skelbimų, kuriuose brokeris rašo, kad prabangus – 200-250 tūkst. eurų kainuojantis būstas“.

Ji pasakojo, kad kiekvienam parduodamam objektui ruošiamas aplankas, tik tuo atveju, kai pardavinėjamas prabangus NT objektas, aplankas atrodo kitaip, jis ruošiamas spaustuvėje.

Viena brokerio pareigų – apsaugoti pardavėją nuo vadinamųjų turistų: tų pirkėjais prisimetančių žmonių, kurie į milijonus kainuojančius namus eina iš smalsumo.

Brokeriai turi savo taktiką: vieni užduoda tris keturis tikslinius klausimus, kiti tikrina mokumą, treti prašo asmens dokumento kopijos. „Pirmiausia NT objektu susidomėjusį asmenį pasikviečiame į banką – nesusitinkame iš karto prie parduodamo namo. Rimtų ketinimų turinčiam pirkėjui tai – ne problema, jis ir klausimus atitinkamus užduoda, iš kurių gali suprasti, kad žmogus iš tiesų domisi NT objektu“, – sakė „Luminor būstas“ brokerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.