Atvejai, kai suklumpa perkantieji būstą – nekartokite jų klaidų

Įsigijus naują būstą, lygiai taip pat kaip nusipirkus kokį įrenginį, patariama atidžiai perskaityti naudojimo instrukciją, kas būstų atveju yra buto apdailos taisyklės. Jose numatoma, kaip butas turi būti įrengiamas, kaip atliekama jo pilna apdaila ir kokių klaidų vengti, gavus būsto raktus. Laikydamiesi plėtotojų rekomendacijų galėsite būti tikri, jog būstas atitiks visus plėtotojų duotus pažadus ir nurodytas charakteristikas.

 Yra taisyklės, kurių verčiau laikytis tiek perkant naujos, tiek senesnės statybos butus. <br> 123rf.com nuotr.
 Yra taisyklės, kurių verčiau laikytis tiek perkant naujos, tiek senesnės statybos butus. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2017, 12:01 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 3:37 PM

Į nekilnojamąjį turtą investuojančios bendrovės „Hanner“ pardavimų vadovas Rytis Zaloga pataria, į ką atkreipti dėmesį perkant būstą ir kokių klaidų nedaryti, kad apsieitumėte be papildomų rūpesčių.

Pirmąja klaida R.Zaloga mini nepasirašytą sutartį su apdailos darbus atliekančia įmone ar darbininkais. Sutartis padės ne tik planuoti išlaidas, numatyti darbų terminus, tačiau dokumentai pravers ir reikalaujant garantinio aptarnavimo. Todėl sutartį visada rekomenduojame pasirašyti.

Jei perkate naują būstą

Neužbetonuokite vonios ir tualeto kambarių grindų, kol neatlikti hidrauliniai vamzdynų bandymai. „Hanner“ plėtojamuose projektuose hidrauliniai bandymai yra atliekami privaloma tvarka. Jie padeda, dar prieš užbetonuojant vonios ar tualeto kambarių grindis, patikrinti, ar vamzdžiai sandarūs ir taip išvengti bet kokio savo namų ar kaimynų užliejimo.

 

Jeigu būstas perkamas su daline apdaila, už hidraulinius vamzdynų, išvedžiotų vonios kambario grindimis, bandymus atsakingas pats naujakurys. Statytojai iki vonios ar tualeto kambarių atveda vamzdynų įvadus, jie taip pat atlieka bendrus namo vamzdynų sistemos bandymus, o individualius sanitarinio kambario vamzdynus montuoja naujakurių pasirinkti statybininkai. Šie, baigę vonios kambario vamzdžių darbus, ir privalo atlikti hidraulinius bandymus, kad prieš užbetonuojant grindis butų patikrinta, jog visi vamzdžiai sandarūs ir tinkamai sujungti.

Nepriimkite būsto, kol nepatikrinta santykinė būsto oro drėgmė. Butai pirkėjams turi būti atiduodami visiškai išdžiovinti, t. y. kai santykinė oro drėgmė yra apie 50 proc. Santykinei drėgmei pasiekus 60 proc. ribą žymiai didesnė pelėsio tikimybė. „Kartais pasitaiko atvejų, kai gauname skundų, jog nuo drėgmės ore buto sienomis varva vanduo. Atvykus paaiškėja, kad butas tinkamai nevėdinamas, užkimštos visos vėdinimo angos, todėl drėgmė kaupiasi namuose. Šiuolaikiniai namai yra itin sandarūs, todėl vėdinimas atvėrus langus, naudojantis rekuperacijos sistema yra būtinas“, – pataria R.Zaloga.

Kiekvienuose namuose rekomenduojama turėti nuolatinius drėgmės matuoklius – padės stebėti būsto oro kokybę kasdien ir visais metų laikais.

Norint patikrinti santykinę oro drėgmę po statybų ar apdailos darbų, rekomenduojama atsinešti savo drėgmės matuoklį arba paprašyti, kad šį matavimą jums dalyvaujant atliktų statybų komanda. Jeigu santykinis drėgmės kiekis yra didesnis negu rekomenduojama – daugiau nei 60 procentų – tada apdailą atlikusių statybininkų galite prašyti, kad šie išdžiovintų namus specialiais drėgmės rinktuvais.

Būna atvejų, kai butuose dar neįrengus prausyklių, darbininkai ar patys naujakuriai kartais plaunasi rankas naudodamiesi iki būsto atvestais vandentiekio vamzdžiais. Kadangi vizitai įrenginėjamuose būstuose yra reti, pasitaiko atvejų, kai iš nesandariai užsukto vamzdžio vandens prikapsi tiek, jog apliejami ir savi, ir kaimynų būstai. Panašios nelaimės įvyksta ir nesandariai prisukus vamzdžius prie radiatorių.

Nepraleiskite pro akis informacijos, ar plėtotojas turi gyventojų užklausas ir skundus administruojantį padalinį. Jeigu tokio skyriaus bendrovėje nėra, arba teigiama, kad jam net nėra būtinybės, verta suklusti, nes naujakuriams kyla įvairių klausimų, dažnai reikia pagalbos, todėl administracinis skyrius yra būtinas.

Jei perkate senesnės statybos butą

O kur svarbu nepaslysti, jei ketinate pirkti ne naują, o senesnės statybos būstą? Specialistai sako, kad itin atidiems reikia būti ruošiantis pirkti nerenovuotus ir neremontuotus NT objektus.

Pirmiausia pasitikrinkite, ar esamas buto savininkas nėra įsiskolinęs šilumos, energijos ar kitų komunalinių paslaugų tiekėjams. Taip pat patikrinkite, kiek buto savininkas mokėjo už šildymo, namo administravimo paslaugas – tai padės įvertinti gyvenimo pasirinktame būste išlaidas.

Jeigu renkatės butą viršutiniame namo aukšte, itin svarbu įvertinti stogo būklę. Apie tai, kada stogas paskutinį kartą remontuotas, gali papasakoti pastato administratorius. Jo būklę padės įvertinti ir paprasčiausia apžiūra – jeigu laiptinėje, bute matysite sienomis bėgusio vandens žymes, greičiausiai teks papildomai investuoti į stogo remontą. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į stogo dangą. Jeigu seno namo stogas dengtas čerpėmis ir jos niekada nekeistos bei neatnaujintos, gali tekti prisidėti prie jo remonto, o pastarasis kainuos brangiai, nes čerpių danga nėra pigi. Dažnu atveju, jeigu namas stovi senamiestyje ir siekiama išsaugoti jo autentišką išvaizdą, neturėsite galimybių rinktis pigesnės dangos.

Jeigu butą renkatės blokiniame name, apžiūrėkite, ar patys blokai, siūlės tarp jų nesuskilusios, mat pro įskilimus, ištrupėjimus skverbsis drėgmė bei šaltis. Taip pat pažiūrėkite, kaip atrodo balkonas, mat jeigu jį reikės remontuoti ar iš esmės renovuoti, tai teks daryti savo lėšomis.

Atkreipkite dėmesį ir į laiptinę, jos langus, šviestuvus, sienas. Jeigu ant sienų matyti pelėsis, drėgmės žymės, greičiausiai yra problemų su sienomis arba stogu. Jeigu laiptinės langai yra seni, nesandarūs – daugiau mokėsite už bendrų erdvių šildymą. Papildomos išlaidos grės, jeigu laiptinėje nepakeisti seni šviestuvai, mat jie automatiškai naktį neišsijungs.

Jeigu vertinamas butas yra virš name įrengtų šiukšlių šachtų patalpų, turėkite omenyje, kad butas bus vėsesnis, mat vis dar dauguma tokių šachtų yra neapšiltintos, nesandariomis durimis. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar į butą nesiskverbia nemalonūs kvapai.

Apžiūrėkite bendrus vamzdynus ir įvertinkite jų būklę. Bendro naudojimo vamzdynai negali būti uždengti ar paslėpti po keramikinėmis plytelėmis, gipso kartono plokštėmis, nes įvykus avarijai gali prireikti ardyti visą sieną. Gerai apžiūrėkite ir butui priklausančius vamzdžius. Jeigu jie seni, nesandarūs, pažeisti korozijos, matosi vandens nutekėjimai, vamzdžius reikės keisti. Geriausia tai padaryti kartu su kaimynu, gyvenančiu virš jūsų, mat tik jūsų dalies vamzdžių pakeitimas problemos visiškai neišspręs.

Atkreipkite dėmesį ir į lauko duris – jos medinės ir senos ar pakeistos į geležines, sandaresnes, ar įrengtos telefonspynės. Taip pat apžiūrėkite liftą – jeigu jis senas, nepakeistas, greičiausiai artimiausiu laiku teks investuoti į jo pakeitimą.

Pasivaikščiokite ir po namo teritoriją – ar sutvarkytas jų gerbūvis, ar neauga šalia namo seni medžiai, kurie per audrą galėtų išvirsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.