Norite gražaus vaizdo pro langą? Kauniečiai jį susikūrė patys

Kaune atsiranda vis daugiau vietų, kur akį traukia spalvingais piešiniais pasipuošusios daugiabučių ir kitų pastatų sienos. Niūrias viešąsias miesto erdves aerozoliniais dažais ir novatoriškomis idėjomis atgaivino profesionalūs menininkai.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Chemijos prospekte apleistą fabriką atgaivino T.Šimkaus kūrinys „Domino“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Chemijos prospekte apleistą fabriką atgaivino T.Šimkaus kūrinys „Domino“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilijampolėje menininkas T.Vincaitis-Plūgas sukūrė nuotaikingą freską „Kiemas“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilijampolėje menininkas T.Vincaitis-Plūgas sukūrė nuotaikingą freską „Kiemas“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos Rytas“

Dec 9, 2017, 11:10 AM

Pravažiavus Varnių tiltą Vilijampolėje tarp pilkų statinių išsiskiria šoninė penkiaaukščio namo siena. Joje puikuojasi vos prieš kelias dienas menininko Tado Vincaičio-Plūgo sukurta nuotaikinga freska „Kiemas“.

Vaidoto gatvėje Panemunėje ant trijų aukštų gyvenamojo namo sienos praeivius ir vairuotojus džiugina prieš porą savaičių dailininko Žygimanto Amelyno sukurtas darbas „Padangos padangėje“.

Chemijos prospekte apleisto fabriko sienas visai neseniai neatpažįstamai pakeitė menininko Tado Šimkaus kūrinys „Domino“.

Piešinį kūrė pakilęs kranu

Nuo lapkričio vidurio kauniečiai turėjo progos stebėti, kaip atgyja vieno Varnių gatvės daugiabučių šoninė siena.

Freską „Kiemas“, nepaisydamas dažnai prasto oro, išskirtinėmis sąlygomis – pasikėlęs kranu į aukštybes – kūrė dailininkas T.Vincaitis-Plūgas. Žinomas grafičių meistras gatvės mene – nebe naujokas. Kone dešimt metų profesionaliai piešiančiam kauniečiui teko pagražinti ne vieną sieną Kaune, kitur Lietuvoje ir užsienyje.

Nors šią freską sukūrė T.Vincaitis-Plūgas, ji yra kelių jaunųjų Kauno menininkų įgyvendinamo Mažųjų sienų projekto dalis. „Kiemas“ yra didžiausia freska tarp septyniolikos jau įgyvendintų miesto viešosiose erdvėse gatvės meno kūrinių nuo 2015 metų.

Linksmą darbą mato iš tolo

Nuotaikingas piešinys Vilijampolėje, kuriame akį labiausiai traukia ant medžio šakų pakabintose sūpynėse besisupantis didelis meškinas, – prieš ketverius metus sukurtas menininko darbas.

„Visą šį laiką iliustracija gulėjo mano galvoje. Pagaliau ją įgyvendinau“, – sakė T.Vincaitis-Plūgas.

Kad šis piešinys atsirastų ant daugiabučio sienos, projekto organizatoriams teko gauti šio pastato gyventojų raštiškus sutikimus. Prieštaraujančių nebuvo, nors kai kurie žmonės teiravosi, ar už tai jiems nereikės papildomai mokėti.

Dabar kūriniu džiaugiasi ne tik jie, bet ir šalia esantį darželį lankantys vaikai bei visi einantys ir važiuojantys pro šią vietą.

Kūrinys sugrąžina į vaikystę

Vaidoto gatvėje trijų aukštų ne pirmos jaunystės namo, kuriame tarpukariu veikė gimdymo namai, sieną puošia ant padangų smagiai besisupantys mergaitė ir berniukas.

Darbo „Padangos padangėje“ autorius – studijos „Gyva grafika“ menininkas Ž.Amelynas. Jis tikino, jog kūrinys Panemunėje atsirado siekiant gatvės meną skleisti ne tik Kauno centre, bet ir tolimesniuose gyvenamuosiuose rajonuose, suteikti vietai išskirtinumo.

Piešinys turi ir kitą prasmę – kelti džiaugsmą ir sugrąžinti prisiminimus.

„Netoli šios vietos yra Panemunės šilas, kuriame žmonės sportuoja, pramogauja, vaikai supasi ant sūpynių. Norėjau, kad piešinys sietųsi su šia vieta. Be to, į jį žiūrėdamas kiekvienas nejučia gali atrasti savyje mažą vaiką ar prisiminti vaikystę, senus draugus. Linkiu, kad taip įvyktų“, – kalbėjo Ž.Amelynas.

Dailininkas džiaugėsi, jog išvydę piešinio eskizą namo gyventojai iš karto sutiko, kad darbas atsirastų ant jo sienos.

Pro langą – gražus vaizdas

Chemijos prospekte kitas „Gyvos grafikos“ menininkas Tadas Šimkus su bendraminčiais visiškai pakeitė didžiulį buvusio „Jiesios“ fabriko fasadą.

Ant dviejų besijungiančių pastatų iš tolo matomos aerozoliniais dažais nupieštos domino detalės. Jas dar pagyvina ryškiaspalvės gėlės.

T.Šimkus atskleidė, jog šis kūrinys atsirado priešais buvusį fabriką įsikūrusios spaustuvės užsakymu.

„Įmonės vadovai sumanė pakeisti priešais esančio nykaus apleisto pastato vaizdą. Nuo šiol jis geras emocijas kelia ir darbuotojams, ir klientams, ir aplinkiniams“, – sakė menininkas.

Didžiausias kūrinys vaizduoja traukinių stotį

Nors Kaune netrūksta gatvės meno kūrinių, prekybos miestelio „Urmas“ Vakarinės galerijos sieną puošiantis piešinys „Traukinių stotis“ – išskirtinio dydžio.

Nuo 2015 metų kauniečiai ir miesto svečiai gali grožėtis daugiau kaip pusės tūkstančio kvadratinių metrų meno kūriniu, kuris matomas ne tik iš Pramonės, bet ir iš Taikos prospekto.

Aštuonių menininkų daugiau kaip trejus metus kurtas piešinys, vaizduojantis senovinę garvežių stotį su būdingais jos personažais, agentūros „Factum“ kaip didžiausias piešinys buvo įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą.

Paskutinį kūrybos etapą įgyvendino tapytojai Vytenis Jakas ir Jūratė Kluonė, kūrę po geležinkelio stotį vaikštančius labai įdomius personažus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.