Svajojo apie vaikų darželius, bet labiau pasisekė seneliams

Romainiuose gyvenantys kauniečiai svajoja apie valstybinį vaikų darželį. Tam labai tiktų vienas senas pastatas. Tačiau jaunų šeimų svajonėms išsipildyti nebus lemta. Labiau pasisekė greta gyvenantiems seneliams.

Romainiuose esančio pensiono „Gerumo namai“ pagrindinis pastatas nebus parduodamas, čia ir toliau gyvens seneliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Romainiuose esančio pensiono „Gerumo namai“ pagrindinis pastatas nebus parduodamas, čia ir toliau gyvens seneliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 15, 2017, 11:42 AM

Romainių gyvenamajame rajone esančio pensiono „Gerumo namai“ darbuotojai ir vietos gyventojai apimti nerimo. Gruodžio mėnesį paaiškės, ar čia įsikūrę seneliai ir pensiono darbuotojai toliau liks įprastose patalpose.

Dėl greta esančių kitų patalpų sunerimę ir bendruomenės „Naujieji Romainiai“ nariai. Mat šias patalpas savivaldybė įtraukė į privatizuojamų objektų sąrašą. Bendruomenės nariai norėtų, kad pastatas nebūtų parduotas, o jame įsikurtų darželis.

Savivaldybės atstovai sakė, kad pensione dienas leidžiantys seneliai greičiausiai ir toliau jame gyvens. O bendruomenei ar darželiui skirtų patalpų nebus.

Ramiai gyveno 10 metų

Pensionas „Gerumo namai“ Romainiuose, gražioje pušų apsuptoje vietoje, buvo įkurtas 1999 metais.

Šios viešosios įstaigos direktorės pavaduotojas Dainius Milkintas pasakojo, kad „Gerumo namams“ priklausė pagrindinis pastatas Medekšinės g. 17 ir dar keli mediniai pagalbiniai statiniai bei mūrinis vieno aukšto pastatas. Jame veikė koplyčia ir valgykla, kurioje buvo maitinami socialiai remtini asmenys.

D.Milkintas sakė, kad 2007 metais, kai Romainiai tapo Kauno miesto dalimi, su savivaldybe 10 metų buvo pasirašyta patalpų panaudos sutartis.

Pasak D.Milkinto, įstaiga visada išsilaikė savarankiškai, jokios paramos iš niekur negaudavo ir neprašydavo. Patys remontavo pagrindinį pensiono pastatą, kuriame dabar gyvena 60 senelių ir dirba 30 darbuotojų.

Šiemet „Gerumo namai“ nusprendė atsisakyti nereikalingų pastatų. Jų žinioje liko tik pagrindinis pastatas ir šiek tiek žemės aplink jį.

Greta esančiame mūriniame vieno aukšto pastate – buvusioje valgykloje – renkasi vietos bendruomenės „Naujieji Romainiai“ nariai, ten vyksta pamaldos.

Dėl nuomos vyksta derybos

„Gerumo namų“ direktorės pavaduotojas pasakojo, jog savivaldybei inventorizuojant savo turtą pensiono darbuotojai neseniai sužinojo, kad valdininkai visus pastatus Medekšinės g. 17 ketina įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą ir parduoti.

„Mums buvo labai neramu, kad pensiono gyventojams ir darbuotojams teks išsikraustyti iš įprastos ir ramios vietos“, – sakė D.Milkintas.

Įstaigos atstovas sakė, jog su savivaldybe pradėjo derybas, kad pagrindinis pensiono pastatas nebūtų privatizuojamas.

„Patalpomis naudojomės su savivaldybe pasirašę panaudos sutartį. Netrukus ji baigsis. Šiuo metu su valdininkais deramės, kiek nuomos už šį pastatą jie nori gauti ir kiek mes galime mokėti.

Manau, kad derybos bus sėkmingos, nes savivaldybės atstovai į mūsų įstaigą žiūri geranoriškai. Viskas paaiškės gruodžio viduryje“, – sakė D.Milkintas.

„Gerumo namų“ direktorės pavaduotojas pasakojo, kad kur kas labiau dėl savo patalpų nuogąstauja „Naujųjų Romainių“ bendruomenės nariai.

Prašo įkurti darželį

Bendruomenės „Naujieji Romainiai“ vadovė Aldona Talutienė sakė, kad šio gyvenamojo rajono gyventojai iš tiesų sunerimę.

„Mes norėtume, kad apie 200 kvadratinių metrų patalpose, kur anksčiau veikė valgykla, būtų įkurtas valstybinis vaikų darželis.

Dabar tokio neturime ir gyventojai priversti vaikus vežioti į kitus gyvenamuosius rajonus“, – kalbėjo A.Talutienė.

Romainiai sparčiai plečiasi. Šiuo metu čia deklaruota 1275 vaikų gyvenamoji vieta. Vien šiais metais užregistruoti 133 naujagimiai.

„Esame apskaičiavę, kad mums reikia 600 vietų darželio. Dabar statomoje pradinėje mokykloje, kuri bus Romainių gatvėje, numatyta priimti 40 vaikų. Tai netenkina mūsų poreikių“, – sakė Romainių bendruomenės atstovė.

Savo pageidavimus ir prašymus bendruomenės nariai lapkričio 17 dieną pateikė Kauno merui ir Kauno savivaldybės tarybos nariams.

Buvusios valgyklos patalpas parduos

Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas sakė, jog kitame savivaldybės tarybos posėdyje, kuris vyks gruodžio 16 d., tarybos nariams siūlys, kad nuomos santykiai su viešąja įstaiga „Gerumo namai“ būtų pratęsti. Taryba spręs, kokia – panaudos ar nuomos sutartis bus pasirašyta su pensiono vadovais.

Buvusi valgykla, kurioje glaudėsi „Naujųjų Romainių“ bendruomenė, įtraukta į privatizuojamų objektų sąrašą ir bus pardavinėjama.

Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika sakė, kad Romainių vaikai galės lankyti Veršvų gimnazijos filialą, kuriamą Romainių g. 28.

Valstybinio darželio artimiausiu metu šiame gyvenamajame rajone atidaryti neplanuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.