Geriausi metų statiniai – Jonavoje ir Juodkrantėje

Baigiantis metams ir artėjant gražiausioms šventėms Lietuvos pramonininkų konfederacija Lietuvos gamybos įmonių, mokslo įstaigų, advokatų kontorų atstovus pakvietė į iškilmingą renginį Valdovų rūmuose – LPK Kalėdas. Visi kartu pasidžiaugė nuveiktais darbais ir pasidalijo naujais iššūkiais bei lūkesčiais.

Jonavos arenos statyboms panaudota daugybė šiuolaikiškų statybinių medžiagų ir technologijų.
Jonavos arenos statyboms panaudota daugybė šiuolaikiškų statybinių medžiagų ir technologijų.
Laivų ištraukimo įranga ir laivams ištraukti skirti poliai Baltijos jūroje, Juodkrantėje.
Laivų ištraukimo įranga ir laivams ištraukti skirti poliai Baltijos jūroje, Juodkrantėje.
Net du svarbius LPK apdovanojimus šiais metais pelnė statybų bendrovė „LitCon“. Atsiimti jų atvyko bendrovės direktorius Linas Piliponis (viduryje).
Net du svarbius LPK apdovanojimus šiais metais pelnė statybų bendrovė „LitCon“. Atsiimti jų atvyko bendrovės direktorius Linas Piliponis (viduryje).
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 16, 2017, 1:28 PM

Net du „Lietuvos metų gaminio“ aukso medaliai šiemet įteikti vienai didžiausių Lietuvos statybos ir inžinerinių darbų įmonių bendrovei „LitCon“ už sporto, sveikatingumo ir pramogų kompleksą Jonavoje bei žuvų iškrovimo vietos įrengimą Juodkrantėje.

Ypatingos konstrukcijos

Cilindro formos arenos pastatas stiklo ir aliuminio fasadais iš tolo traukia praeivių žvilgsnį – naujoji Jonavos sporto arena iškilo 2017-aisiais šalia miesto slidinėjimo centro

Arenos statyboms buvo parinktos ne tik Vakarų Europoje pripažinto gamintojo „Yawal“ aukštos kokybės aliuminio profilių sistemos, tinkamos lietuviškiems orams.

Tai Europoje dažnai naudojama fasadinė sistema bei lauko durų bei varstomų dalių sistemos.

Aliuminio konstrukcijoms ir durims panaudoti patikimi ir saugūs grūdinto selektyvinio stiklo paketai iš žinomo pasaulyje stiklo „Saint-Gobain“.

Gaminiai sukonstruoti ir pagaminti iš medžiagų, kurios leido įvykdyti projekte numatytus šiluminės varžos, akustinius bei statinius reikalavimus.

Nemažu iššūkiu tapo tai, jog didelė dalis stiklo paketų buvo itin stambių gabaritų, tad jų montavimas turėjo būti labai tikslus ir gerai organizuotas. Nemažai stiklo paketų konstrukcijose teko montuoti naudojant specialius kėlimo mechanizmus.

Dėl skirtingų arenoje vykstančių renginių daug dėmesio buvo skiriama salės apšvietimui. Užuot įjungus visus salės prožektorius, galima įžiebti tik tuos, kurių reikia konkrečiai situacijai, mat čia suprojektuota dešimt apšvietimo grupių, pritaikytų skirtingoms sporto šakoms ir įvairiems režimams: treniruočių, sporto varžybų, valymo ir kitiems.

Statytojai pasirūpino ir sporto arenos aplinka. Teritorijoje buvo įrengti nauji takai, automobilių bei autobusų stovėjimo aikštelės, poilsio zonos, tvarkinga veja. Aplinką pagyvina įvairūs lauko šviestuvai, suoliukai.

Sporto arena sujungta takais su šalia esančiu futbolo stadionu bei slidinėjimo trasa.

Įdomu, kad Jonavos arena yra lengvai transformuojama. Kol nevyksta renginiai, pakeitus jos išdėstymą – sustūmus pirmojo aukšto tribūnas ir padalijus sporto salę į tris aikštes – joje gali treniruotis trys sportininkų komandos.

Kone 7 tūkst. kvadratinių metrų ploto arenoje panaudota daugybė šiuolaikiškų statybinių medžiagų ir technologijų. Statybos darbų kaina – 7 mln. eurų.

Laivų ištraukimo įranga

Baltijos jūroje, keliasdešimt metrų nuo kranto, į dugną tvirtai įbetonuoti stulpai. Prie jų bus tvirtinami lynai.

Laivai iš jūros bus ištraukiami lyniniu suktuvu, kurio keliamoji (traukimo) galia – 10 tūkst. kilogramų. Tai inžineriniai statiniai, skirti žvejybos laivams nuleisti į Baltijos jūrą ar jiems iš jos ištraukti.

Jie valdomi iš specialaus punkto – nuo aplinkos poveikio apsaugotoje patalpoje yra visa reikiama įranga laivų ištraukimo mechanizmams valdyti ir galimybės stebėti situaciją teritorijoje.

Dėmesys žvejų poreikiams

Privažiavimui užtikrinti Juodkrantėje įrengti keliukai, skirti žvejų ir komunalinių paslaugų transportui. Šiose teritorijose įrengtas apšvietimas, pakloti vandentiekio ir nuotekų tinklai, pastatytos vandens kolonėlės.

Projektuojant įrenginius įvertinti metų laikų pokyčiai, pajūryje siautėjantys vėjai – siekiant riboti kranto eroziją prie statinių įrengti akmenų metiniai, apribosiantys išplovimą esant nepalankiems orams.

Žvejų poreikiams įrengti įrenginiai bus naudojami ir kaip apžvalgos aikštelės, nuo kurių atsiveria plati Baltijos jūros panorama. Aikštelėse įrengti suoliukai, šiukšlių dėžės, pėsčiųjų saugumui skirti atitvarai, apšvietimas.

Šie įrenginiai skirti žvejų darbo sąlygoms palengvinti sutvarkant žuvininkystės produktų iškrovimo infrastruktūrą.

Tiek projektavimo, tiek statybos darbai atlikti vos per metus, projekto kaina – 1,7 mln. eurų. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.