Dėl nacionalinio futbolo stadiono projekto – bręsta teisiniai konfliktai

 

 Bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ (kairėje) ir koncerno „Icor“ projektiniai pasiūlymai.
 Bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ (kairėje) ir koncerno „Icor“ projektiniai pasiūlymai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2018, 12:51 PM, atnaujinta Jan 31, 2018, 3:32 PM

Šiandien Vilniaus savivaldybėje buvo pristatytas daugiafunkcio komplekso ir nacionalinio futbolo stadiono preliminarus pasiūlymas. Daugiafunkcio komplekso komisijai prisistatė pasiūlymą pateikęs konsorciumas, kurį sudaro kompanijos „Axis Industries“, „Venetus Capital“ ir „Kauno arena“, bendradarbiaujančios su tarptautine architektų kompanija „Populous“ ir lietuviais „Cloud architektai“.

Dėl konkurso komisijos posėdžio sprendimo savo nuomonę pareiške „Vilniaus nacionalinio stadiono“ vadovas Renatas Načajus:

„Kvietimo iš komisijos pristatyti savo preliminarų pasiūlymą negavome, todėl šiandien vykusiame uždarame posėdyje nedalyvavome. Dėl komisijos sprendimo yra ruošiama pretenzija, kuri šiame etape bus teikiama komisijai, o jei sulauksime neigiamo komisijos atsakymo, šis bus skundžiamas teismui. Skundžiamas komisijos sprendimas yra grindžiamas VPT ir CPVA neigiamomis išvadomis, kurių turinys mums iki šiol nėra atskleistas, nors beveik prieš savaitę prašėme komisijos kaip įmanoma skubiau pateikti mums šiuos dokumentus, kad rengdami skundą galėtumėme tinkamai atsakyti į juose išdėstytus motyvus.

Vienas dalyvis nacionalinės reikšmės infrastruktūrinio projekto konkurse – tikrai nėra išeitis, palankiausia visuomenei. Šiame etape buvo teikiami tik preliminarūs neįpareigojantys pasiūlymai, kuriuos tolimesniame etape reikės detalizuoti.

Vadinasi, iškart panaikinus bet kokią galimą konkurenciją, komisija ne tik atsisako viešų diskusijų, koks projektas yra aktualus lietuviams bei kaip racionaliausiai panaudoti valstybės lėšas, bet ir įrodo nekreipianti dėmesio į kokybišką pasiūlymo turinį.

Mes ruošiame pigesnį stadiono kompleksą – 77,886 mln. eurų vertės pasiūlymą. Iš šios sumos 73,1 mln. eurų bus ES, valstybės ir savivaldybės biudžeto lėšos, o likusią sumą pritrauksime iš investuotojų. Be to, mes siūlome ne tik erdvesnį 16,7 tūkst. vietų stadioną, bet ir olimpinius standartus atitinkantį 50 m. ilgio baseiną, kasdieniam miestiečių naudojimui pritaikytas viešąsias urbanistines erdves. Taip pat numatytos apšildytos VIP, žiniasklaidos, komercinio ir technologinio komercinio aukšto tribūnos. Stadiono sporto technologinei daliai skiriama 1 900 kv.m., komercinei daliai – 2 400 kv.m., nacionaliniam sporto muziejui – 1 900 kv.m.

Ruošdami komplekso projektą glaudžiai bendradarbiaujame su didžiausia Nyderlanduose 5 žvaigždučių UEFA sertifikatą turinčia Amsterdam Arena. Tarp bendrovės subrangovų yra daugiau nei 300 projektų visame pasaulyje įgyvendinusi „KAYI Insaat“ grupė. Turkų valdoma grupė yra pastačiusi Vilniaus prekybos centrą „Ozas“, didžiausią pietryčių Europoje Gaziantepo integruotą sveikatingumo centrą, „Renault“ ir „Volkswagen“ automobilių gamyklas Rusijoje ir kt.“

Kaip buvo skelbta anksčiau, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ir Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) sako, kad Nacionalinio stadiono komplekso Vilniuje koncesijos konkurse vienas dalyvių netinkamai pateikė pasiūlymą, todėl jis yra negaliojantis ir neturėtų būti vertinamas.

Vilniaus savivaldybė laikosi pozicijos, kad galioja abu pasiūlymai – tiek koncerno „Icor“, tiek ir kritikos sulaukęs „Vilniaus nacionalinio stadiono“ pasiūlymas. 

Konkurso sąlygos numatė pasiūlymus pateikti per elektroninę sistemą, tačiau bendrovė Vilniaus nacionalinis stadionas, baigiantis terminui, pasiūlymą atnešė voke. VPT direktoriaus pavaduotoja Sonata Vaitukaitytė  sausio pradžioje teigė, kad „Vilniaus nacionalinis stadionas“ dėl nežinomų priežasčių negalėjo pateikti pasiūlymo per centrinę viešųjų pirkimų sistemą (CVP IS), tačiau pateikė popierinį variantą, likus kelioms minutėms iki termino pabaigos – gruodžio 8 dienos 12 valandos. Tarnyba informavo savivaldybę ir bendrovę, jog gruodžio 8 dieną nebuvo viešųjų pirkimų sistemos sutrikimų.

„Suprantame situaciją, kad po kelių metų darbo prieiname tašką, kad lieka vienas pasiūlymas, tai vėl nėra geras dalykas. Dviprasmiška situacija ir nesinori, kad sugriūtų visas darbas, bet lygiai taip pat norisi išlaikyti vienodas teises ir bendruosius principus. Mūsų nuomonė bent jau kol kas buvo, kad negalima priimti pasiūlymo, kuris pateiktas bendromis priemonėmis ir neatitinka reikalavimų“, – Centrinės projektų valdymo agentūros Viešosios ir privačios partnerystės skyriaus viršininkė Jekaterina Šarmavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.